Annonce
Musik

Glamboy P: Jeg er skingrende showbøsse

Han var pigernes store idol, men er siden sprunget ud som glam-elskende homoseksuel, som græd, da han så Birthe Kjær på scenen.

Glamboy P optræder til Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Right by your side". Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Det var et ultimativt lavpunkt for den dengang 18-årige Patrick Hellegård, nu kendt som Glamboy P og deltager i årets Melodi Grand Prix, da han stod sammen med sine tre andre bandmedlemmer på en hjemmelavet scene i Kvickly i Thisted.

Forinden havde han vundet en plads i boybandet Fu:el i TV 2-programmet "Popstars", og nu var de fire unge mænd på Kvickly-turné med et album i bagkataloget, som blot 5.000 havde købt.

Klokken var omkring 10 om formiddagen, og Fu:els målgruppe var i skole. Netop som de første popstrofer lød, kravlede en ældre kvinde over scenen, mens hun gestikulerede, at de bare skulle ignorere hende. Hun nuppede en tube remoulade og forsvandt.

"Jeg tænkte: Jeg har ingen penge, jeg kan ikke lide musikken, og inden andre gider at høre musikken. Jeg følte, at jeg havde strakt mig langt nok, så jeg sagde, nu gider jeg ikke mere," fortæller Patrick Hellegård Spiegelberg, som i dag kalder sig Glamboy P.

En ny og mere flamboyant person

Med navnet følger også en helt anden og mere flamboyant person, som gennem de senere år er vokset frem. I dag er det blonde pandehår skåret knivskarpt lige over de malede øjne og ørerne. Resten af håret strækker sig et godt stykke ned af skuldrene, og neglene er malet glimmerblå.

Men det har været en lang og hård proces at nå dertil.

"Da jeg meldte mig til "Popstars", havde jeg optrådt med dans, siden jeg var 13 år, men formåede ikke at udvikle mig. Jeg hørte om tv-programmet, og tænkte, at jeg ville være i de bedste hænder der," husker Glamboy P. 

Men allerede fra begyndelsen kunne Glamboy P, som i dag er 29 år, mærke, at det langt fra var så godt for ham, som han troede.

Blev holdt skjult i en lejlighed

Fordi programmet var indspillet, før det blev vist, skulle kortene holdes tæt til kroppen.

"Vi blev placeret i en lejlighed i Nyhavn med film for vinduerne, og vi måtte ikke forlade den, for man måtte ikke se, hvem der kom videre i konkurrencen. Når vi skulle ud, blev en bus med tonede ruder kørt hen til porten, vi blev sat ind i bussen og blev sat af en ad gangen med hætter over hovedet. Jeg blev skør af det."

Det nye band blev afsløret, og drengene indspillede albummet "Next, Please", hvorefter de skulle ud og møde fansene.

"Jeg kunne ikke lide en eneste af sangene. Jeg havde ikke hjertet med i det."

"Jeg bøvlede med, at jeg var homoseksuel, men skulle være hetero for pigerne, for jeg var endnu ikke sprunget ud. Det var det mest selvdestruktive, jeg kunne gøre. Jeg endte endda med at være den, som alle pigerne kunne lide, så jeg gik så langt, at jeg havde sex med pigefans. For rygterne gik, og folk sagde, at jeg var bøsse. Samtidig havde jeg kysset med en fyr i al hemmelighed," beretter Glamboy P.

Helvedes vogter? 

Livet som boybandstjerne varede i halvandet år, hvorefter Glamboy P flygtede tilbage til dansen og medvirkede bl.a. i Eurovision Dance Songcontest i Skotland.

Her valgte Patrick at skrotte efternavnet Hellegård og holde sig til sit andet efternavn Spiegelberg.

"Skotterne kunne ikke rigtig forstå "Hell Gard". Det kom til at lyde som Helvedes vogter," forklarer han.

Om tiden i danseskjul siger han:

"Jeg havde virkelig brændt nallerne, og jeg var ikke færdigudviklet som menneske. Mange kunne se, at jeg ikke var ærlig over for mig selv, så jeg tænkte, at jeg kunne gemme mig som danser og lade nogle andre stå i forgrunden."

Lina Rafn hjalp med at finde Glamboy P

Han kendte Lina Rafn fra bandet Infernal, fordi de havde danset sammen tidligere, og hun tog ham med på turné som danser. Og her begyndte Patrick Spiegelberg langsomt rejsen mod at blive Glamboy P.

"Der var altid en ro omkring Lina, når det gjaldt mig. Jeg fik lov til bare at være. Jeg følte mig tryg hos hende, en spade var en spade og vi kunne råbe af hinanden, uden at det gjorde noget," siger den 29-årige.

Da turneen nærmede sig sin afslutning, var Patrick Spiegelberg et skridt tættere på at springe ud som sig selv.

Han var i længere tid blevet drillet med navnet Glamboy, men havde hidtil taget afstand fra det.

"Jeg var ikke klar til at tage Glamboy til mig, for jeg ville ikke have, at folk skulle tro, at jeg var en dragqueen Jeg synes, at dragqueens er skønne, men det er ikke det, jeg er. Jeg synes, at japansk mode, manga (japansk tegneseriestil, red.), Harajuku-girls (særlig japansk stil). er fantastisk."

I dag er han helt klar til at identificere sig med navnet, med en lille tilføjelse. P'et i enden står for Patrick.

"Jeg er vokset op med hiphop-musik, men er skingrende showbøsse," lyder forklaringen.

Lina Rafns mave som diskokugle 

Tilbage til Glamboy P's indtræden i det københavnske klubmiljø bød muligheden sig en dag for at lave en elektronisk cabaret til et modeafterparty.

I showet indgik en højgravid Lina Rafn i spandex med maven som en diskokugle.

"Bagefter kom stylisterne Uffe Buchardt og Kim Grenaa ud bagved og sagde: "Det var megafedt, hvad hedder I?," husker Glamboy P, og gruppen Fanfare blev født på stedet.

Gruppens medlemmer optrådte alle under alias, og Patricks blev Rick Spiegel.

Derefter fulgte en tid med shows på en række klubber, og det blev da også til en enkelt single. Men arbejdet var for hårdt, og pengene for små.

Nedturen fødte Kabaret Hemmelig

Og så ramte nedturen.

"Jeg følte, at jeg havde givet og givet, men der havde aldrig været et større minus på bundlinjen, så jeg blev ked af det."

Ud af tristheden voksede projektet Kabaret Hemmelig, som inviterer publikum til at tilbringe to timer i hemmeligt selskab. Man indløser en billet og lader sig overraske.

"Jeg var træt af at se så mange dygtige mennesker, som ikke fik plads, f.eks. fordi radioprofilen er så smal."

Flere af deltagerne i årets Dansk Melodi Grand Prix har optrådt til Kabaret Hemmelig. Eksempelvis saxofonisten Michael Rune og sangeren Danni Elmo.

"Jeg satte Danni Elmo til at spille guitar for sangeren og sangskriveren Engelina, fordi hendes kæreste var ude at rejse, og det er derfor, at han er med i år," afslører Glamboy P.

Danni Elmo optræder med sangen "She's the one", som bl.a. er skrevet af Engelina.

Grand Prix med mormor og Birthe Kjær

At det skulle ende med endnu en sangkonkurrence for Glamboy P efter den traumatiske oplevelse med "Popstars", skyldes, at han har fuld kontrol, forklarer han.

"Jeg har selv sagt ja til sangen. Jeg har selv lavet showet og bestemt lyset, så jeg føler mig tryg, og så er jeg ligeglad med, om det er her eller på Damhuskroen eller på Wembley," lyder det fra Glamboy P, som også har fået lov til at fifle med teksten i "Right by your side", der handler om at være sin egen bedste ven.

Og selv om Glamboy P's udseende ligger langt fra den mere traditionelle Grand Prix-stil, banker der et lidenskabeligt Grand Prix-hjerte inde bag kostumerne.

"Jeg så prøverne med Birthe Kjær (som skal optræde til showet, red.) og begyndte at græde. Det var alle barndomsminderne om at sidde og se Grand  Prix med sin mormor, der dukkede op, og så blev jeg fandeme rørt. Hold kæft hvor er den gamle krage sej, den sidder lige i skabet."

Glamboy P optræder som nummer seks i Arena Fyn lørdag aften i et show, der inkluderer en dansede Glamboy P og mannequindukker.

Hør de ti finalesange til MGP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side

Kommentar: Måske skulle de læse lidt Hal Koch i SF?

Palle Weis
Boykotten af åbningsgudstjenesten viser, at nu fører også de folkevalgte an i den identitetspolitiske balkanisering af samfundsdebatten.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her