Finsk dirigentlegende er tilbage i DR

DR SymfoniOrkestrets tidligere chefdirigent, finske Leif Segerstam, kommer på genvisit.

Artiklens øverste billede
Pressefoto

Julemanden, kæmpen Hagrid fra Harry Potter og Johannes Brahms: DR SymfoniOrkestrets tidligere chefdirigent - finske Leif Segerstam – må stå model til mange pudsige kælenavne for sin markante fysiske fremtoning.

Torsdag aften træder Segerstam op på scenen foran sit gamle orkester ved en koncert i Koncerthuset i Ørestad.

Dirigent med egen sauna

67-årige Leif Segerstam stod i spidsen for Torsdagskoncerterne i perioden fra 1988 til 1995. I den periode havde DR SymfoniOrkestret til huse i Det Gamle Radiohus på Frederiksberg, og det siges, at Segerstam her fik opført sin egen sauna.

Med orkestret indspillede han en lang række cd'er, bl.a. alle symfonier af Mahler og Sibelius og nye danske værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen, Per Nørgård og Poul Ruders.

Udråbt til æresdirigent i Finland

Siden har Leif Segerstam været chef for Helsinki Filharmonikerne, hvor han i dag er udnævnt til æresdirigent. Fra 1995 til 2001 var han desuden chefdirigent for Den Kgl. Opera i Stockholm, hvor han stod i spidsen for store senromantiske forestillinger som Korngolds Die tote Stadt og Alban Bergs Wozzeck.

Segerstam har gæstedirigeret verdensorkestre som Chicago Symfoniorkester, Los Angeles Filharmonikerne og Philharmonia Orkestret i London, og i sine unge dage var han chef for Wiens Radiosymfoniorkester.

På vej til verdensrekord i antal symfonier

Segerstam har ved siden af dirigentjobbet komponeret et hav af værker. Alene antallet af symfonier er i skrivende stund nået op på 251. Cirka 100 af dem er blevet opført. Segerstam stiler hurtigt mod en status som verdensrekord-indehaver for flest komponerede symfonier.

Finsk landsmand trakterer klarinetten

Også solisten ved ugens Torsdagskoncert har finske rødder. Det er den 31-årige Olli Leppäniemi, som i 2009 flyttede fra Finland til Danmark for at beklæde pladsen som DR SymfoniOrkestrets nye soloklarinettist. Olli har allerede sat et personligt præg på DR SymfoniOrkestrets berømte træblæserklang.

Begyndte klarinettistkarriere som femårig

Olli Leppäniemi er barn af den stærke finske musikuddannelsestradition inden for det klassiske. Han begyndte at spille som femårig og fortsatte på Sibelius Akademiet i Helsinki, hvor han afsluttede studierne i 2008. Allerede da var han i international topklasse.

Han har da også tidligere været soloklarinettist hos Bergen Filharmonikerne, Lahti Symfoniorkester og i en periode hos det verdensberømte Chicago Symfoniorkester.

Aktiv kammermusiker

Sideløbende med orkestret er Olli Leppäniemi en aktiv musiker, som optræder ved bl.a. kammermusikfestivaler. Han har netop medvirket i den nye Copenhagen Chamber Music Festival og har spillet ved den fornemme Risør Festival i Norge.

For sit høje musikalske niveau blev han i august i år belønnet med Musikanmelderringens Kunstnerpris på 30.000 kr.

Torsdagskoncerten byder på Korngolds Symfoni i den atypiske toneart Fis-dur, den danske førsteopførelse af den amerikanske John Coriglianos (f. 1938) Klarinetkoncert og uropførelsen af Symfoni nr. 232 af Leif Segerstam.

Se mere her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.