Northside – nøj, det’ for børn. Eller er det?

Barnevognene holder i kø på Aarhusfestivalen Northside. Men man bør tage sine forholdsregler, advarer formanden for Tinnitusforeningen.

Artiklens øverste billede
Der er mange forældre med små børn og barnevogne på Northside. Foto: Tobias Nicolai

Det ser man ikke på Roskilde Festival.

Indgangen til Aarhusfestivalen Northside var en overgang ved at blive blokeret af klapvogne, og på koncertpladsen måtte man løbe slalom om tæpper med kravlende børn.

Alma på syv måneder stak hovedet op af en af barnevognene og skar grimasser til ære for fotografen.

»Nej, det er egentlig ikke optimalt at have et lille barn med på festival, men det er nødvendigt i et par timer,« siger hendes mor, Celia Haldan Voetmann fra Aarhus.

»Det er en hyggelig festival, og musikken er ikke så høj om eftermiddagen.«

Det er forældrenes ansvar at forsyne børnene med høreværn, men forældrene fokuserer ofte på alt muligt andet på sådan en festival, og det er ret uheldigt.

Mikkel Schramm, formand for Tinnitusforeningen

I en anden barnevogn har Sebastian på fem måneder tabt sutten. Drengen klynker en lille smule, men faderen, Kristian Ascanius Jacobsen, kommer hurtigt til undsætning.

»Det kræver som bekendt en hel del udstyr at tage en baby med på festival – regntøj, solskærm og alt det andet. Der er mange børn på Northside, så måske kunne arrangørerne drage fordel af at indrette et område, hvor man kan amme og skifte babyerne. Ligesom der er et særligt område til dem, der drikker champagne og ryger cigar. Det var blot et lille fif til marketingafdelingen.«

Elly på ni måneder sover.

»Jeg håber, at hun vågner, inden musikken går i gang, ellers får hun sig nok noget af en forskrækkelse,« siger hendes far, Lars Beck Johannsen fra Aarhus.

Sidste år havde han to-årige Kalle med på Northside.

»Det er en meget børnevenlig festival om eftermiddagen, men om aftenen dur det bare ikke at have børn med på festival. Der er for meget råben og skrigen fra fulde folk.«

Alma er med på Northside 2016. Foto: Tobias Nicolai

Børn er ikke ambitionen

Børn og unge er velkommen på Northside, og er man under 12 år, er det gratis at komme ind, når man følges med en betalende voksen.

Af sikkerhedsmæssige årsager skal børn og unge under 15 år følges med en voksen, og festivalledelsen anbefaler, at børn ikke befinder sig på festivalen efter kl. 20.00.

»Det er ikke en ambition for os at have børn på Northside, men da festivalpladsen er placeret så tæt på byen, er der en fleksibilitet, som gør det muligt for forældre at tage frem og tilbage med børnene,« siger John Fogde, talsmand for Northside.

Men pas nu på, advarer Mikkel Schramm, formand for Tinnitusforeningen: Øresygdommen tinnitus kan ramme – selv efter kort tid med høj musik.

»Det er forældrenes ansvar at forsyne børnene med høreværn, men forældrene fokuserer ofte på alt muligt andet på sådan en festival, og det er ret uheldigt,« siger han.

»Forskellige velunderbyggede undersøgelser viser, at man kan få tinnitus efter at have udsat ørerne for en lydstyrke på 85 decibel i ganske kort tid. Forældrene skal virkelig være opmærksomme på det her, for det kan føre til hørenedsættelse, hvilket i øvrigt er dyrt for samfundet.«

På Northside tillader man de ca. 40 danske og internationale bands og solister at optræde ved en lydstyrke på 103 decibel målt over 15 minutter.

»103 decibel er industristandarden i Danmark, og det, synes vi, er fair og fornuftigt,« siger John Fogde.

»Men folk må tage ansvar for sig selv og deres børn. Vi anbefaler, at man tager solhatte og ørepropper med hjemmefra. Vi tager til gengæld ansvaret for vores frivillige og sørger for, at de får udleveret høreværn, hvis det er nødvendigt.«

Flere ramt af tinnitus

Børn er i forvejen mere udsat for støj end tidligere. Ifølge en svensk undersøgelse er antallet af skolebørn med tinnitus syvdoblet fra 1997 til 2004, hvilket forskere karakteriserer som en alarmerende trend.

»Børn er langt mere udsat for støj end tidligere,« siger Mikkel Schramm.

»Det skyldes blandt andet de hovedtelefoner, som børn og unge går rundt med i ørerne. Lydkvaliteten er ofte så elendig, at man skal skrue meget højt op for at opnå en nogenlunde tilfredsstillende lytteoplevelse.«

Højere og højere

Der er et andet generelt problem i forhold til lyden på musikfestivaler, siger Mikkel Schramm. Vi kan have en tendens til at søge længere og længere op mod scenen for at få så høj lyd som muligt.

Børn under 12 år har gratis adgang til Northside i følge med en voksen, men festivalledelsen anbefaler, at de ikke er til stede om aftenen efter kl. 20. Foto: Tobias Nicolai

»Høj musik fungerer som alkohol – begge dele udløser dopamin. Men for at sikre sig glædesrusen, skal lydniveauet være højere end ved den forrige koncert.«

Både Sebastian, Alma og Elly havde høreværn med, og det samme havde et-årige Matheus, som blev rullet frem og tilbage i sin barnevogn, mens sangeren Alex Vargas optrådte på en af scenerne i baggrunden.

»Bare du ikke vækker ham,« siger faderen, Ebbe Nogal Kristiansen fra Aarhus.

»Der er ret børnevenligt på Northside. Det er ikke så vildt som på Roskilde Festival, som jeg aldrig kunne drømme om at tage børn med til.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.