»Der går fem-syv år, før vi ikke længere vil se skodder i græsset«
Drømmen er en affaldsfri festival i 2026. I år er målet, at 60 pct. af affaldet er blevet sorteret, når det bliver kørt fra festivalpladsen i Aarhus.
Er det en vildfaren tryllekunstner? Nej, det er en af de såkaldte trashbutlere på Aarhus-festivalen Northside, der begyndte fredag. Ved indgangen stod trashbutleren Niels Dam klar til at dele askebægre ud, lige som han informerede gæsterne om festivalens ambitiøse affaldssortering. Men gider man at sortere affald på en festival?
»Altså, nu taler du med to ansatte fra Miljø- og Fødevareministeriet,« sagde Line Andersen, som entrerede festivalen med kollegaen Ida Balslev.
»Vi går all in på miljøet, og det er heldigvis meget nemt på Northside. Der er mange skraldespande med tydelige skilte.«
Al respekt for, at Northside går efter en affaldsfri festival, ellers bliver det jo en svinesti.
Musikfestivalen, som slutter sent søndag aften, er optaget af at få publikum til at sortere affald. Eller som Jakob Baungaard, ressourceansvarlig på Northside, siger:
»Det er mit ansvar, at Northside er en pæn, ren og bæredygtig festival.«
»Affald er en stor budgetpost på flere hundredtusinde kroner, og regnestykket er ret enkelt: Usorteret affald betaler du mange penge for at komme af med. Sorteret affald kan du få penge for,« siger Jakob Baungaard.
Vejret gør en forskel
Mens han orkestrerer indsatsen, er Niels Dam sendt ud på pladsen. Han går rundt i pænt tøj og med gode manerer. Som trashbutler skal han få publikum til at lade være med at smide affald fra sig og sortere affaldet i de rigtige skraldespande.
»De fleste er, når de kommer, interesserede i at sortere affald. Men de, som får meget alkohol indenbords, bliver efterhånden mindre lydhøre overfor at gøre noget, og sådan ville jeg nok også selv have det. Men alle andre gør virkelig noget for at sortere affaldet rigtigt.«
»Vejret gør en forskel. Så længe solen skinner, er publikum med i stor stil. Hvis det begynder at regne, glemmer mange, at affaldet skal sorteres,« siger Niels Dam.
I 2015 var Northsides ambition, at 53 pct. af alt affald var blevet sorteret, før det havde forladt festivalpladsen. I år er målsætningen 60 pct., mens den i 2018 skal være 72 pct.
»I bedste fald kan Northside være affaldsfri i 2026, men så skal vi også være enormt dygtige og innovative,« siger Jakob Baungaard.
Northside fandt i sin tid ud af, at de traditionelle tohjulede skraldespande ikke virkede. Derfor blev der udviklet nogle mere synlige skraldespande, hvor der står ”trash”, ”paper”, ”plastic” og ”food/paper”.
»Mit budskab er, at publikum skal tage et medansvar i forhold til at sortere affald efter at have drukket, spist og røget smøger,« siger den ressourceansvarlige.
»En 27-årig fyr har drukket sig halvt i hegnet, har ædt økologiske pommes frites og fået lidt for meget øl. Så er den ønskede adfærd, at han smider pommes frite-bakken i food & paper-affaldsspanden, og at han afleverer sit tomme ølkrus til en pantsamler i en pantbod eller bytter det, hvor han købte sin øl,« siger Jakob Baungaard.
»Gør han det, er vi lykkedes med vores indsats. For så har han været med til at gøre Northside mere ren og bæredygtig.«
En mio. cigaretskodder
Festivalen, der foregår i Ådalen i Aarhus, har i år et særligt fokus på cigaretskodder. Der er opstillet 160 skod-opsamlere og 25 skodopsamlere, hvor der er installeret lys, så de kan ses om natten.
»Der bliver smidt over en mio. cigaretskodder i løbet af festivalens tre dage. Hvis færre smider skodder, har vi en pænere plads, samtidig med at vi slipper for at skulle gå rundt og samle skodder op hele tiden,« siger han.
Festivalen har indført pant på cigaretstumper. Hvis man fylder et ølkrus godt op med skodder, får man penge.
»Sidste år fik vi 80 krus med skodder, i år satser vi på endnu flere, men det er et langt sejt træk. Der går fem-syv år, før vi ikke længere vil se skodder i græsset.«
Northside arbejder sammen med et renovationsselskab om bortskaffelse af affald, men man finder også selv modtagere.
»Vi leverer to ton kaffegrums til det lokale firma Grums, som laver håndsæbe af kaffegrums,« siger Jakob Baungaard.
»Al respekt for, at Northside går efter en affaldsfri festival, ellers bliver det jo en svinesti. Smukfest (i Skanderborg, red.) er alt for beskidt. Jeg vil dog ikke udelukke, at jeg ud på natten kommer til at smide lidt affald. Men jeg vil gøre mit bedste for, at det bliver en affaldsfri fest,« siger festivaldeltager Michael Kjær fra Aarhus.