*

Musik

»Bowie-udgivelse virker nøje planlagt«

I fredags udkom David Bowie med sit nye album, ”Blackstar”. Søndag døde den verdensberømte sanger, og det virker ikke tilfældigt, mener Christian Hjelm.

Selvom Christian Hjelm ikke er gammel nok til at være vokset op med det britiske rockikon, lærte han tidligt i sit liv David Bowie at kende. Foto: Charlotte De La Fuente

I fredags udkom David Bowie med sit nye album, ”Blackstar”. Han fyldte samme dag 69 år. Søndag døde den verdensberømte sanger efter et kræftforløb.

»Se op. Jeg er i himlen«

Sådan synger David Bowie i sangen Lazarus på det sidste album, og ifølge den amerikanske musikproducer Tony Visconti var albummet nøje planlagt til at udkomme lige før, at sangeren skulle dø, fortæller han til den britiske avis Telegraph.

Video: »David Bowie fortsatte med at være mystisk til det sidste«

Den danske musiker Christian Hjelm er enig.

»Det giver mening, at han ville gøre det. Han har altid været en mester i at iscenesætte sig selv på nogle forskellige måder, som kun han kunne. Det virker overhovedet ikke til at være tilfældigt,« siger Christian Hjelm, der er stor David Bowie-fan, og samtidigt stærkt inspireret af den legendariske musiker.

Selvom Christian Hjelm ikke er gammel nok til, at han er vokset op med det britiske rockikon, da David Bowie slog igennem, lærte han tidligt i sit liv briten at kende.

»Selvom jeg ikke er vokset op i 70'erne med David Bowie, fordi jeg selv er fra 80'erne, så stiftede jeg tidligt i mit eget liv bekendtskab med ham, og det vidner om, hvad hans musik kan, som forskellige generationer har taget til sig,« siger Christian Hjelm.

Siden har hans fascination af David Bowie varet i mange år. Det startede med kæmpehittet ’Heroes’.

»Der var noget interessant ved den måde, sangen lød på. Hans vokal ramte mig, fordi han kunne gå fra en ret mørk stemme, og så kunne han gå op i et skrigende leje, som var fuldstændig vanvittigt på en måde, som jeg aldrig nogensinde havde hørt en mandlig sanger før,« husker han.

Det inspirerede Christian Hjelm til at eksperimentere med sin stemme, da han sang i bandet Figurines.

»David Bowie kunne synge på en måde, hvor det virkede som det letteste i verden, og det synes jeg, var meget inspirerende,« fortæller han.

Den danske musiker fortolkede selv et nummer af David Bowie fra britens forrige plade 'The Next Day', der udkom i 2013, som var det britiske rockikons comeback efter 10 år uden udgivelser.

»Den udkom i januar, og jeg lå en formiddag med ekstremt mange tømmermænd, og hørte sangen ’Where Are We Now’. Det var den bedste sang, jeg havde hørt i flere år, og den rørte mig virkelig,« fortæller han.

Sangen endte med at følge den danske musiker og hans band i tourbussen, hvor nummeret var fast inventar.

Hvilket Bowie-album er din favorit? Du kan stemme hvert album op og ned på listen, som viser jp.dk-brugernes foretrukne rangordning.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce
Julevin: Andevin fra 80-800 kr.
Der er masser af vin til and – til vort barbariske tilbehør egner vin sig ikke, men derfor kan man jo godt drikke vin alligevel, hvis man har lyst. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her