*

Musik

David Bowie skød "dig og mig-knækprosaen" sønder og sammen

David Bowies betydning for rockmusikken er uvurderlig, mener Jens Unmack, sanger og sangskriver i Love Shop.

David Bowie er en af hjørnestenene i Jens Unmacks musikforståelse.

"Uden Bowie ingen videreudvikling af selve punkmusikken. Uden Bowie ingen Joy Division eller andre af de store navne," siger sangeren og sangskriveren i Love Shop.

Jens Unmack opdagede David Bowie som 12-årig.

"Jeg så ham med rødt hår i dametøj på forsiden af min storesøsters Vi Unge. Jeg tænkte, at det var lige noget for mig."

Det var albummet "Heroes" (1977), der for alvor gjorde ham til fan.

"Da så jeg lyset i ham. Da blev det min musik."

Video: »David Bowie fortsatte med at være mystisk til det sidste«

Sammen med sangskriveren, guitaristen og produceren Hilmer Hassig dannede Jens Unmack i 1986 popgruppen Love Shop, der var stærkt inspireret af David Bowies tilgang til musikken.

"Bowie inspirerede os til at se musikken fra oven i stedet for at se den én til én. Musikken var en stoflighed, som man kunne holde mellem hænderne og ændre efter regler og dogmer. Vi tog musikken med i laboratoriet i stedet for at gå efter det emotionelle. Bowie blev kaldt fascist, fordi musikken helst skulle være varm og menneskelig i 1970'erne. Man han skød i den grad "dig og mig-knækprosaen" sønder og sammen med sine store plader."

Jens Unmack havde dog svært ved at lytte til David Bowies plader fra 1990'erne.

"De plader sagde mig ikke noget. Men da havde han jo udgivet 10-11 fantastiske plader, så i min verden kunne han gøre, hvad der passede ham. Hvis han havde slået sig sammen med Lars H.U.G. for at synge coverversioner af Jodle Birges sange, så fred være med det."

Ifølge Jens Unmack er materialet på David Bowies netop udgivne, 24. studiealbum - "Blackstar" - imidlertid af høj klasse.

"Efter min mening er dette album faktisk bedre end hans comeback "The Next Day" (2013), der lød som om, at han ikke havde mere at udforske. På "Blackstar" spiller han musik, som vi aldrig har hørt før. Han inviterede uregerlige jazzmusikere i studiet og fik dem til at trutte efter hans horn. Selv for os, der ikke kan udstå avantgarde-jazz, opfandt han atter et nyt og spændende, musikalsk sprog. Der er ufattelig højt til loftet på den plade. Han tjekker ud et fornemt sted."

Hvilket Bowie-album er din favorit? Du kan stemme hvert album op og ned på listen, som viser jp.dk-brugernes foretrukne rangordning.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her