Annonce
Musik

Eksperter: "Historisk" bånd er rent fup

Et angiveligt musikhistorisk bånd har netop været på markedet - men salget blev bremset.

Beatles-eksperter er bestyrtede over, at auktionsfirmaet The Fame Bureau i London kan hævde, at et bånd solgt i går rummer den originale optagelse af gruppens berømte prøve hos Decca den 1. januar 1962.

Der er tale om en kopi af en kopi af en...
Arno Guzek - dansk Beatles-ekspert

Det er det åbenlyst ikke, mener Beatles-kenderne, der også tæller den anerkendte danske kender og samler Arno Guzek.

I begyndelsen af ugen søgte The Fame Bureau at sælge båndet via en internetauktion, men indehaveren - Ted Owen - oplyser til Jyllands-Posten, at salget blev bremset af Beatles' management og EMI.

Båndet, der var udbudt til salg for omkring 20.000 britiske pund, er - ifølge The Fame Bureaus oplysninger - det berømte bånd, som Beatles indspillede hos Decca i London den 1. januar 1962. Prøven mundede ud i, at The Beatles blev afvist, fordi selskabet mente, at tiden var vokset fra guitargrupper.

En kopi

"Der er tale om en kopi af en kopi af en...", siger Guzek til Jyllands-Posten og tilføjer, at han slet ikke forstår, at et auktionshus kan udbyde det aktuelle bånd, som det orignale.

Beatles' management fik via EMIs advokater udstedt et forbud mod salg. Hvis det er falsk, hvorfor vil de så have fingre i båndet?
Ted Owen - indehaver af The Fame Bureau

Og slet ikke at den ellers meget erfarne memorablia-sælger og Beatles-kender Ted Owen kan blåstemple båndet som ægte.

Idioter

Ted Owen afviser over for Jyllands-Posten, at der er tale om et falskneri eller en kopi og siger om båndet, der altså forblev usolgt:

"Beatles' management fik via EMIs advokater udstedt et forbud mod salg. Hvis det er falsk, hvorfor vil de så have fingre i båndet?", spørger han og tilføjer bramfrit med adresse til de mange, der ikke har tillid til båndets ægthed: "Idioter".

Derudover har Ted Owens ikke ønsket at kommentere båndets herkomst og de mange faktorer, der kunne indikere, at det ikke er det ægte bånd.

Hverken Beatles' management eller EMI har ønsket at forklare, hvorfor man har standset salget af det famøse bånd.

Sensationelt salg af historisk optagelse

Ifølge Guszek og andre afslører et hurtig kig på båndet og dets indpakning - som det vises på auktionshusets webside - at det umuligt kan være det originale bånd, som The Beatles - dengang The Silver Beatles - indspillede hos Decca og derefter blev afvist.

æsken rummer adskillige detljer, der ikke var kendt den 1. jnauar 1962. PR-foto/The Fame Bureau

"Båndet er blandt andet markeret med Dolby, som først blev opfundet i 1965 og brugt i studierne i 1966. Altså noget senere end  den 1. januar 1962, da Deccaoptagelserne fandt sted," siger han

Noget galt med æsken

Arno Guzek, der har beskæftiget sig indgående med Beatles-historien i mange og blandt andet udgiver fanbladet "Beatles Again", mener, at der også er noget galt fat med den æske, båndet blev solgt i:

"Båndæsken og båndet der er anvendt er først opfundet i 1975-1976 og så er der kun 10 af sangene med ud af de 15, der faktisk blev indspillet den pågældende dag hos Decca i London."

I salgsmaterialet hævder auktionshuset, at materialet på båndet aldrig tidligere har været udgivet.

Selv ikke spoletypen og den type pen, oplysningerne i æsken er skrevet med, var i brug i 1962. PR-foto/The Fame Bureau

Heller ikke dette er sandt, siger Guzek til Jyllands-Posten:

"På båndet står der BSR 1111 A og BSR 1111 B for side 1 og 2. Back Stage Records udsendte en lp i allerede 1982 med netop udgivelsenummer 1111. Rækkefølgen og spilletiderne er eksakt det samme."

Det er dermed produktionsbåndet, som er blevet anvendt til piratpladen og ikke originalbåndet, mener Guzek.

Originalen kopieret

Arno Gusek fortæller, at indehaveren af det originale bånd i 1975 blev inviteret til et fantræf i New York. Han havde båndet med, og da han afspillede det, blev det uden hans vidende optaget på en anden båndoptager, og siden blev der udsendt en lind strøm af bootleg-plader med optagelsen.

Andre eksperter - blandt andre David Meller fra Audio Masterclass - mener, at båndet, der blev solgt i går, enten er en kopi af det originale bånd eller også et falsum fra ende til anden.

Du kan læse alle David Mellers indvendinger her.

Spolen er forkert

David Meller henleder - udover ovennævnte anakronismer- opmærksomheden på, at den også er gal med den spole, båndet befinder sig på. Spoler af den type blev ikke taget i brug før i midten af 1970'erne.

Desuden er båndet af amerikansk oprindelse. Decca ville givet have anvendt et britisk produceret bånd, idet importomkostningerne på et amerikansk bånd dengang var ganske høje.

David Meller fokuserer også på den type pen, som er brugt til at skrive teksten på æsken. Den blev ganske vist udviklet i 1962, men blev ført almen udbredt senere i 1960'erne.

Endelig konstaterer han, at en tekniker hos Decca aldrig ville have skrevet mono på båndet og stereo på æsken.

Guzek: original er nok hos Apple

"Det antages, at det originale bånd faktisk stadig eksisterer, men vi ved ikke, hvor det er. Et kvalificeret bud er, at det befinder sig i sikker forvaring hos Apple Records (Beatles' eget pladeselskab.red.) i London," siger Arno Guzek til Jyllands-Posten.

Falskneri eller den ægte vare?

Diskussionen omkring det famøse Decca-bånd vil givet fortsætte længe endnu - og det understreger, at interessen for at sikre sig ting, der har haft tilknytning til The Beatles i den grad er usvækket.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Mest læste kultur
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her