Annonce
Musik

Nekrolog: Rick Wright, Pink Floyd

Pink Floyds keyboardspiller Richard Wright er død. Han skrev blandt andet "The Great Gig In The Sky" til gruppens kæmpesucces "The Dark Side Of The Moon".

David Gilmour (t.v.) sammen med Richard Wright. Arkivfoto: AP

I årevis er der blevet spekuleret i, om Pink Floyd ville blive gendannet og tage på verdensturné.

Muligheden eksisterede, da de fire medlemmer, som tegnede gruppen op gennem de utroligt succesrige 1970’ere, stadig levede.

Den mulighed eksisterer ikke længere.

Keyboardspiller, sangskriver og sanger Richard Wright døde mandag af kræft. Han blev 65 år. Hvilken form for kræft er i skrivende stund ikke blevet oplyst.

Skrev numre til klassiske albums

Selv om det var først Syd Barrett og Roger Waters og siden Waters og David Gilmour, som tegnede et af verdens mest berømte rockbands, spillede Richard Wright - eller Rick Wright som han også blev kaldt - en vigtig rolle.

Han var med til at danne gruppen i 1960’erne, og i mange år spillede denne selvlærte musiker en rolle som sangskriver.

Wright skrev numre til såvel ”The Dark Side Of The Moon” som ”Atom Heart Mother” og ”Wish You Were Here”.

Blandt hans mest berømte numre er ”The Great Gig In The Sky” og ”Us And Them”.

Hetz fra Roger Waters

Sidstnævnte skrev han sammen med Roger Waters, som senere skulle blive årsagen til, at Wright måtte forlade Pink Floyd.

Det skete i forbindelse med indspilningen af albummet ”The Wall”, og det er blevet sagt og skrevet, at Waters hetzede Wright før og under indspilningen af det Pink Floyd-album, der mere end noget andet var Waters’ værk.

Wright var dog, som betalt musiker, med på den efterfølgende ”The Wall”-turné

Rick Wright var til gengæld ikke en del af indspilningen af det sidste album med Roger Waters som deltager, der bar Pink Floyds navn, ”The Final Cut”. I realiteten var det i høj grad et Waters-album.

Mens Roger Waters til sidst lagde Pink Floyd bag sig, kom Wright tilbage i selskabet med David Gilmour og trommeslager Nick Mason, der i anden halvdel af 1980'erne havde genstartet Pink Floyd – til stor irritation for Waters, der forsøgte at stoppe projektet.

Rick Wright spillede dog ikke en hovedrolle på det første Pink Floyd-album uden Waters, ”A Momentary Lapse Of Reason”, der kom i 1987.

Det var først på den efterfølgende turné og det andet og sidste album i Pink Floyds navn, ”The Division Bell”, at Wright kunne opfattes som fuldgyldigt medlem af en af rockhistoriens mest indflydelsesrige grupper.

Spillede sammen i 2005

Én gang, den 2. juli 2005, blev hele Pink Floyd samlet igen. Det var til Live 8 i London. Efter det halv time lange show, som sluttede med, at de fire hovedpersoner stod side om side og modtog tilhørernes hyldest, håbede mange, at det ville blive til mere.

I stedet fortsatte såvel David Gilmour som Roger Waters med at turnere i eget navn. Og Rick Wright valgte side ved indimellem at optræde med Gilmour på scenen og cd’en ”On An Island”, der udkom i 2006.

På livealbummet ”David Gilmour – Live In Gdansk”, der bliver udgivet om en uge, er Rick Wright således også krediteret som en af keyboardspillerne.

Han udgav også musik i eget navn.

Første soloalbum kom i slutningen af 1970’erne, mens ”Broken China” udkom i 1996. Efter sigende har Rick Wright været i gang med at indspille en tredje soloplade.

Rick Wright var gift tre gange og fik tre børn.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side

Kommentar: Drengene i grotten siger noget om en journalistisk krise

Palle Weis
Historien om drengene i grotten havde alt, og heldigvis kom de alle ud i live, men mediedækningen afslører også en tilgang, hvor føleri er det styrende princip.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her