Musikeren som de kalder boss

Sangskriver og producer Nikolaj Nørlund, der er aktuel med opsamlingsalbum, er her, der og alle vegne i dansk rockmusik.

Artiklens øverste billede

Producer og musiker Nikolaj Nørlunds studie i København virker denne formiddag som en banegård.

Da jeg ankommer, er den talentfulde guitarist Jonas Struck på vej ud ad døren. En halv time senere kommer D-A-D-trommeslager Laust Sonne for at hente diverse udstyr, og senere på dagen er det Lars Lilholt, som banker på.

Desuden ringer mobiltelefonen flere gange under samtalen.

Nikolaj Nørlund giver dog ikke udtryk for, at han er stresset eller har brug for at slappe af. Han er ellers lige landet i det træklædte studie efter et par dages koncerter med Ulla Henningsen og en gæsteoptræden til en koncert i København.

»Jeg elsker mit arbejde, og det passer mig utroligt godt, at det er så afvekslende,« siger Nikolaj Nørlund.

Han kom ind i musikken med indierockbandet Trains And Boats And Planes og har siden ageret som sanger og sangskriver i bandet Rhonda Harris og som solist.

Ydermere har han i en årrække produceret kritikerroste album med bl.a. Niels Skousen, Lise Westzynthius og Jens Unmack samt I Got You On Tape, som alle er udkommet på Nørlunds pladeselskab Auditorium.

Han har som producer flere gange overrasket.

Han gjorde det, da han med succes vakte 1970’er-sangeren Niels Skousens karriere til live igen med ”Dobbeltsyn”. Han gjorde det igen med Ulla Henningsens album ”Skønne Spildte Dage”, og lige nu gælder det et par sange til det kommende album med Lars Lilholt.

»Jeg har ingen fine fornemmelser. Det er livet for kort til,« siger han og fastslår, hvad der skal til, før han involverer sig som producer.

»Jeg skal kunne gøre en forskel.«

I studiet kan Nikolaj Nørlund på baggrund af sine mange års erfaring coache musikerne, når de skal spille og skrive sange.

»Men jeg blander mig kun, når det er nødvendigt. En sang bliver ikke nødvendigvis bedre, fordi man hele tiden laver den om,« siger Nørlund, der dog aldrig er bange for at tage kommandoen.

»De plejer at kalde mig boss. Jeg ved ikke hvorfor, men det synes musikerne åbenbart, at jeg er,« siger han med et skævt smil.

Når Nikolaj Nørlund involverer sig som producer, kan chefstilen komme til udtryk ved, at han stiller med et hold af håndplukkede musikere. Sådan var det med Ulla Henningsen-pladen.

»Vi øvede nærmest ikke. Derfor var jeg afhængig af, at den enkelte musiker undervejs turde komme med bud på, hvordan en sang kunne lyde. Herefter kunne jeg pege på det, der var godt, og det, som skulle laves om,« forklarer Nørlund.

I arbejdet med at færdiggøre et album er der ikke plads til at tage hensyn til alle og enhver, som har deltaget, eller sørge for at dokumentere, at én bestemt musiker har knoklet mere end de øvrige.

»Det er resultatet, som tæller, og de, som hører musikken, kan alligevel ikke høre, hvor lang tid den enkelte musiker har brugt på en sang.«

Selv om Nikolaj Nørlund er travlt optaget af producerarbejde, ser han sig i stand til at finde en tidslomme til egne sange. Han arbejder for øjeblikket på et nyt album med sit band Rhonda Harris, og senere i 2008 forventer han at tage sig tid til et regulært soloalbum.

Da han senest indspillede et soloudspil, ”Tændstik”, tog han forinden i sommerhus i fjorten dage for at skrive numrene.

»Jeg har aldrig skrevet sange løbende, og det var vist forfatteren Philip Roth, som sagde: ”Det er kun amatører, der venter på inspiration. Vi andre går på arbejde”,« siger Nikolaj Nørlund.

Når Nørlund skal indspille ny selvgjort musik, vil han højst sandsynligt producere sangene selv.

»Jeg orker ikke at lade en anden producere, med mindre at der er tale om en af de rigtigt gode: Phil Spector, Brian Eno, Tony Visconti eller Rick Rubin. Det er den slags producere, som jeg beundrer, og de er for dyre,« siger Nikolaj Nørlund, der helt grundlæggende jagter popsangen i sit arbejde.

»Der skal være en god melodi og en stærk tekst. Hvis man f.eks. lytter til en klassiker som ”Raindrops Keep Fallin’ On My Head”, har den jo en helt fantastisk tekst.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.