Litteratur

EU-politikere vil stoppe dansk Apple-censur

To danske EU-politikere bringer nu sagen om Apples censur af Peter Øvigs hippie-bøger til EU-Kommissionen.

Foto: Niels Hougaard

Det er ikke kun kulturminister Uffe Elbæk (R), der beder EU om hjælp i sagen om it-giganten Apple, der nægter at forhandle Peter Øvigs tobindsværk "Hippie" på grund af bøgernes nøgenbilleder.

EU-parlamentarikerne Morten Messerschmidt (DF) og Morten Løkkegaard (V) forlanger også reaktioner fra EU-Kommissionen.

- Apple behandler jo forbrugerne som børn. Der er tale om et historisk værk, og den form for amerikansk moralisme hører ingen steder hjemme - hverken i Danmark eller i Europa.

Ytringsfrihed

Morten Løkkegaard vil nu bede kommissæren for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, om at gå ind i sagen.

- Det er oplagt at få kommissæren til at gå ind i sagen og kræve, at Apple lever op til europæiske standarder om ytringsfrihed. Vi taler om et marked med 500 millioner forbrugere og en helt anderledes forståelse af kunstnerisk frihed, siger Løkkegaard.

Samtidig har hans kollega fra parlamentet Morten Messerschmidt bedt kommissæren for det indre marked, Michel Barnier, om at afgøre, om der er tale om "misbrug af en dominerende stilling på markedet", når Apple nægter at sælge Øvigs bøger.

Barnier har tidligere været inddraget i en lignende sag, da Ekstra Bladet fik afvist sin e-avis af Apple på grund af avisens billeder af de afklædte "side 9-piger". Dengang udtrykte kommissæren "betænkelighed" over afvisningen.

Ud over Neelie Kroes og Michel Barnier er en tredje kommissær også blevet hevet ind i sagen. Kulturminister Uffe Elbæk vil nemlig sende et brev til Androulla Vassiliou, der er kommissær for uddannelse og kultur.

Ministeren understreger, at han ikke går ind i den konkrete problemstilling, men at han prøver at rejse de mere principielle aspekter af sagen.

- Jeg tager kontakt nu til mine europæiske kolleger for at undersøge, om der er lignende sager i de andre europæiske lande. Helt afhængigt af reaktionerne på brevet, så er der mulighed for at diskutere problematikken på et rådsmøde senere på måneden, siger han.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her