Litteratur

Højreradikalt værk, som taler om »Auschwitz-myten«, røg på prominent anbefalerliste

Redaktør fra anerkendt magasin må forlade jury efter at have anbefalet "Finis Germania."

Auschwitz kaldes »en myte«, og antifascisme er lig med antigermanisme.

Sådan lyder det bl.a. i bogen "Finis Germania," som består af en samling af skrifter fra den afdøde historiker Rolf Peter Sieferles hånd.

Sieferle begik selvmord i 2016, men havde forinden givet offentligt udtryk for sin bekymring over masseindvandringen og, hvad han opfattede som, selvdestruktionen af den tyske og europæiske kultur.  

»Ubehagelig« bog forarger: »Dette snavs bliver helt sikkert ikke læst op på vores rådhus«

Og efter hans død blev nogle af hans skrifter samlet i værket "Finis Germania," som er udgivet på forlaget Antaios. Et forlag, som ifølge Süddeutsche Zeitung har rod i det højreekstremistiske miljø i Tyskland.

Ikke desto mindre poppede "Finis Germania" pludselig op på en niendeplads på den prominente liste over fagbøger, "Sachbücher des Monats", som bliver offentliggjort én gang om måneden.

En jury bestående af en række videnskabsfolk, redaktører og journalister fra fremtrædende medier har hver især et antal point, som de kan tildele månedens udgivelser, og de 10 med flest point ender på anbefalerlisten, som bliver offentliggjort af bl.a. Süddeutsche Zeitung og Norddeutschen Rundfunk (NDR).

Her bor de tyskere, som kun anerkender det tyske rige anno 1937

 

Og "Finis Germania" fik til manges store overraskelse og forargelse så mange point, at den altså kunne bryste sig af en niendeplads. Det var én mands skyld. Redaktør på ugemagasinet Der Spiegel Johannes Saltzwedel havde således givet alle sine point til "Finis Germania," ifølge eget udsagn fordi han ønskede en diskussion af »en meget provokerende bog om historie- og nutidsfortolkning.«

Det skriver Spiegel.

»Man ønsker at diskutere hver en sætning med forfatteren, så tæt og vredt skriver han,« forklarer Johannes Saltzwedel, som dog i stedet måtte trække sig fra juryen.

»Jeg ønskede på ingen måde at skade fagboglistens renommé og beklager de problemer, som det har afstedkommet,« lyder det.

Han er dog ikke den eneste, som er fortid i juryen. Således valgte Jens Bisky fra Süddeutsche Zeitung at trække forlade juryen i protest over bogens placering på listen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her