Læsning til lyse nætter

Anbefalet: Sommertid er læsetid, men hvilke forfattere skal holde os med selskab på stranden, i sommerhuset eller i hængesofaen? Jyllands-Postens anmeldere har svaret.

Artiklens øverste billede

Niels Lillelund anbefaler

Fred Vargas
DEN BARMHJERTIGE
GUILLOTINE
403 sider, 299,95 kr
Rosinante

Kommissær Adamsberg må omkring en islandsk klippeø og en excentrisk, Robespierre-dyrkende loge i Paris, og det er herligt, det er flamboyant fransk og suverænt sært; når alt er krimi (og det er det jo), må den gode krimi både være det og ikke være det, sådan er Vargas; vovet i sine litterære valg og altid kærlig i sine hudløse beskrivelse af den leksikale hvidvinsdranker Danglard, den søvnige Mercadet og alle de andre figurer i styrken, der heldigvis altid må fra Paris og ud i den franske provins, hvor det summer af overleveret overtro og nedarvet, dødelig strid. Læs, læs, og har man de første seks bind til gode, så læs dem alle sammen.

Læs anmeldelsen her

Henrik Jensen anbefaler

Christopher Hood & Ruth Dixon
A GOVERNMENT THAT WORKED BETTER AND COST LESS? EVALUATING THREE DECADES OG REFORM AND CHANGE IN UK GOVERMENT
256 sider, 27 britiske pund
Oxford University Press 2015

Efter 30 års brug af New Public Management har Storbritannien ikke fået »en administration der virker bedre og koster mindre.« Denne bog konkluderer, at det er omvendt: Den virker dårligere og koster mere.

Måske ikke umiddelbart den mest oplagte lekture til hængekøjen, men bogen burde være interessant for den, der undrer sig over, hvor den offentlige sektor i Danmark er på vej hen. Pligtlæsning for bureaukrater.

Læs anmeldelsen her

Jakob Stegelmann anbefaler

Jan Lööf
JAN LÖÖFS SERIER, BIND 3
153 sider, 398 kr.
Cobolt

Den censurramte skånske mestertegner Jan Lööf er heldigvis ikke forbudt i Danmark endnu, og tredje samling af hans historier om brilleaben Felix er forrygende læsning. Især "Felix og meteoren", hvor man så kan more sig over en i fremtiden sikkert upassende etnisk karikatur af et rumvæsen med tre øjne, som Bonnier sikkert vil bede ham tegne om. Samlebindene har også mange nye Lööf-tegninger i hans helt særlige, charmerende og nostalgiske streg

Læs anmeldelsen her

Katrine Sommer Boysen anbefaler

Elena Ferrante
DET FORSVUNDNE BARN
560 sider, 299,00 kr.
C&K Forlag

Elena Ferrante er blevet omtalt som Italiens mest kendte, ukendte forfatter. Men hendes fire vanvittigt velskrevne og sindsoprivende spændende Napoli-romaner bør ændre på det faktum. ”Det forsvundne barn” afslutter fornemt serien med en dristig finale, hvor historien om veninderne Elena og Lila fortælles til ende.

Litterært minder Ferrante om Balzac og Hemingway, men hendes enestående realisme er alligevel helt sin egen. ”Det forsvundne barn” og de andre bøger i serien kan ikke anbefales varmt nok som sommerlæsning.

Læs anmeldelsen her

Bent Jensen anbefaler

Henrik Werner Hansen
KAMÆLEONEN JENNY HOLM 235 sider, 249 kr.
Haase Forlag

Jenny Holm var blot et af en halv snes navne, den skruppelløse eventyrerske Ellen Christensen anvendte i sin virksomhed som storstikker og deltager i tortur af danske modstandsfolk under den tyske besættelse – og som angiver af tidligere kolleger efter Besættelsen. Anklageren krævede hende dømt til døden, men hun slap billigt med fem års afsoning.

Læs anmeldelsen her

Erik Svendsen anbefaler

Kirsten Thorup
ERINDRING OM KÆRLIGHEDEN 464 sider, 300 kr.
Gyldendal

Sommerferielæsning er en genvej til fordybelse. Bogen må gerne rumme noget velkendt og fremmed. Sådan en idealbog er Kirsten Thorups mor/datter-roman ”Erindring om kærlighed”. For en mandlig læser giver den indblik i en verden, som man kun aner – for den kvindelige giver den anledning til både gysende og frydefuld genkendelse af konflikter og kontroverser.

Den er ikke nogen hyggespreder – og dog rummer den en forsonende forståelse af forskelle mellem to, som har så meget sammen og alligevel så tit går fejl af hinanden. Den har i øvrigt en del rammende formuleringer, som man kan brillere med til selskaber: »Ensomme mennesker taler for meget.«

Læs anmeldelsen her

Flemming Østergaard anbefaler

Michael Dobbs
SOVJETUNIONENS FALD
540 sider, 349,95 kr.
Informations Forlag

Michael Dobbs er en fortrinlig feriekammerat. Han er en formidabel historiefortæller, og hans beretning om kommunismens fald har det hele. Den blotlægger den kædereaktion, der førte til kommunismens nedsmeltning.

Dobbs var der, da det skete. Som Washington Posts korrespondent refererede han det røde slutspil fra ringside. Skønt udfaldet af spillet kendes, er det elementært spændende og et regulært festfyrværkeri af en fortælling, lige velegnet til hedebølge og regndage.

Læs anmeldelsen her

Jon Helt Haarder anbefaler

Cathrine Knudsen
MANUEL
208 sider, 229,95 kr.
Gyldendal

Norske Cathrine Knudsens roman ”Manuel” er ikke den mest oplagte strandlekture, hvis man der vil have tykke mysterieromaner, krimier eller den store amerikanske samtidsbeskrivelse. Men den er en koncentreret og interessant bog om en indadvendt kvinde, som anmelderen var meget optaget af. Hun fortæller lange stræk af sit liv og reflekterer over det at være tilbageholdende. »Det skal være kostbart,« skriver hun, »der skal være en indgang og forberedelse til menneskeligt samvær.«

Læs anmeldelsen her

Marie Theilmann  anbefaler

Jacob Riising
KARMABOY – KOMETEN OG DEN ONDE NUMSEKLØE
152 sider, 199,95 kr.
Carlsen

Ipad'en er vristet ud af barnets hænder, og nu skal familien have en litterær sommerferieoplevelse. Et godt bud er her årets Orlaprisvinder, den skæve superheltehistorie om Skovlunde-drengen Niller. Jacob Riising formår at lave sjov med alt fra numser til lokalpolitik, og hans knastørre fortæller guider det swipe-glade barn anno 2016 gennem læsningen: blandt andet med en installationsmanual på bogens første side.

Læs anmeldelsen her

Henriette Bacher Lind anbefaler

Auður Ava Ólafsdóttir
SVANER BLIVER IKKE SKILT
342 sider, 299 kr.
Batzer & Co.

Selvfølgelig er det ikke sjovt at blive skilt. Og selvfølgelig ler Maria ikke højt, da ægtemanden flytter, men Auður Ava Ólafsdóttir lader ikke sin sagaskønne hovedperson svælge i ulykken. Når savnet melder sig, går hun til psykoterapi hos underboen Perla eller lægger sig i hængekøjen under vinternattens tindrende himmel. ”Svaner bliver ikke skilt” er en fortryllende roman om skilsmisse og overlevelse.

Læs anmeldelsen her

Nicklas Freisleben Lund anbefaler

Andrzej Tichý
KAIROS
452 sider, 200 kr.
Forlaget Arena

Sæsonens bedste bog er svenskeren Andrzej Tichýs ”Kairos”. Punktum. En indædt engageret, politisk og polyfon roman, der har form af en tour de force gennem det 20. århundrede – fra ungdomsoprør til arabisk forår, fra Allende til Occupy. Alle eksempler på den særlige temporalitet, som titlen – i modsætning til det lineære ’kronos’ – refererer til. De ubestemte momenter, de potentielle vendepunkter, kriseøjeblikkene.

Læs anmeldelsen her

Johs. H. Christensen anbefaler

Finn Søeborg
SAMLEDE FINN SØEBORG
1554 sider, 350 kr.
Haases Forlag

I halvtresserne og tresserne var Finn Søeborg en af landets mest populære forfattere, men aldrig anerkendt på parnasset. Nu er hans romaner genudgivet, og de er oplagt sommer- og hængekøjelæsning. Underholdende og vittige, med en overbærende sans for alt det sære, mennesker har for.

Satiren rammer stadig papirnussere og plattenslagere, mens sympatien samler sig om jævne mennesker, der kommer i klemme i systemet.

Tor Tolstrup anbefaler

Keigo Higashino
DEN HENGIVNE HR. X
310 sider, 299 kr.
Modtryk

Sommertid er krimitid, og denne helt anderledes japanske kriminalroman om et forelsket matematisk geni, der bygger et alibi op for en kvinde, som har dræbt sin fraskilte, voldelige mand, er et sikkert valg. Formidabel spændingsopbygning i et psykologisk drama med en helt uventet afslutning. Bedre kan det bare ikke gøres.

Læs anmeldelsen her

Mikael Jalving anbefaler

Laurent Fignon
VI VAR UNGE OG UBEKYMREDE
327 sider, 250 kr.
Den Franske Bogcafés Forlag

Den blonde franske cykelrytter Laurent Fignon (f. 1960) med hestehale og sygekassebriller brød igennem i 1983. I 1989 tabte han Tour de France med sølle otte sekunder til amerikaneren Greg Lemond, men i årene forinden vandt han to gange plus en masse andet. Kort efter udgivelsen af denne bog fik han konstateret kræft og døde i 2010. Bogen er skrevet med både krop og sjæl og er muligvis verdens bedste cykelbog. Den er konkret, men lyrisk. Ærlig, men forførerisk, fuld af modgang såvel som sejre. Det er mesterrytteren som ung mand set igennem en stolt, generøs, rebelsk og gallisk bevidsthed.

Merci! for at vi nu får den på dansk.

Læs anmeldelsen her

Lone Nørgaard anbefaler

Roger Scruton
FOOLS, FRAUDS AND FIREBRANDS. THINKERS OF THE NEW LEFT
296 sider, 18 USD.
Bloomsbury 2015.

"Fjolser, svindlere og ildsjæle" gør elegant op med venstrefløjens tænkning. En for en knock-outer Scruton venstrefløjens teoretikere ved at dokumentere, hvor meget varm luft og nysprog deres værker består af.

Ifølge Scruton er opgaven for mennesker at leve sammen uden vold og med passende respekt for lov og orden. Den orden nedbryder venstrefløjen – uden at have andet end abstraktioner at sætte i stedet.

Læs anmeldelsen her

Tobias Skiveren anbefaler

Søren Ulrik Thomsen
EN HÅRNÅL KLEMT INDE BAG PANELET
156 sider, 199,95 kr.
Gyldendal

Det er svært ikke at falde for Søren Ulrik Thomsens på én gang traurige og reflekterende poetiske prosa, der med sin lange og sirlige syntaks snor sig let og elegant om døden, historien, erindringen og alt muligt andet. Hvis essayistikken i ”En hårnål klemt inde bag panelet” er lommefilosofi, er det en umanerligt charmerende én af slagsen.

Læs anmeldelsen her

Christian Møgeltoft anbefaler

Peter Buwalda
BONITA AVENUE
483 sider, 299,95 kr.
People’sPress

Ekstravagant sommerferiehygge for dig, der elsker at fråse i storladne familiedramaer befolket af flamboyante personer og begavet med en maveknugende historie, der konstant åbner sig i nye, overraskende udviklinger. Glæd dig til at møde bryderen, som er matematikgeni, og hans datter, pornodronningen. Buwalda holder mange bolde i luften – og sine læsere i en skruestik af spænding.

Læs anmeldelsen her

Lars Ole Knippel anbefaler

H.E. Sørensen
ALLE DE SKJALDE - LITTERATUR I SØNDERJYLLAND OG SØNDERJYLLAND I LITTERATUREN
666 sider, 298 kr.
Historisk Samfund

Det går over stok og sten i det litterære landskab i Sønderjylland med den kyndige cicerone H.E. Sørensen. Hans litteraturhistorie må betegnes som et pionerværk, der for første gang leverer et kvalificeret og samlet overblik primært over litteraturhistorien i Nordslesvig (det nuværende Sønderjylland nord for 1920-grænsen) på dansk og tysk. H. E. Sørensen byder på mange fine fortolkninger af forfatterskaber. Fra runestenenes knappe meddelelser til Erling Jepsens satiriske beskrivelser af sine landsmænd syd for Kongeåen over H.A. Brorsons salmeskat til Peter Seebergs noveller og Willy-August Linnemanns romaner.

Læs anmeldelsen her

Lars Ole Sauerberg anbefaler

Julian Barnes
TIDENS STØJ
202 sider, 269 kr.
Tiderne Skifter

Barnes’ roman er ikke ment som et historisk korrekt dokument om den sovjetiske komponist Dimitri Sjostakovitj. Det er derimod en fiktion om et menneske, hvis overlevelsestrang i et af verdenshistoriens ondeste kapitler overskygger alt andet. En dybt foruroligende, men blændende fortalt historie om politiske despotiers hjernevask af deres befolkninger og et meget originalt bud på en kunstnerbiografi med utilsløret fiktivt afsæt.

Tre krimier fra Sauerberg:

Hvis man skal placere ”Jeg er pilgrim” på genre-landkortet, så må det nok blive der, hvor Dan Brown møder John le Carré.
Terry Hayes
JEG ER PILGRIM
(I Am Pilgrim, 2012)
På dansk ved Henriette Rostrup
663 sider, 249,95 kr.
Forlaget Ordenes By

Selvom alle genrens kendte fortælletekniske greb er brugt i denne politiske thriller med dyster baggrund i fundamentalistisk terrorisme, så fremtræder den alligevel som ny og frisk, ikke mindst ved figurtegningen af en helt, der ganske vist formår det overmenneskelige, men som alligevel har sine menneskelige træk intakte. Terry Hayes byder på en action-domineret læseoplevelse i den fornemme ende af skalaen.

Læs anmeldelsen her

Tony Parsons
SLAGTEREN
(The Slaughter Man, 2015)
På dansk ved Ulla Lauridsen
302 sider, kr. 199,95
Rosinante

Der er alt det i Parsons London-krimi, som man kan forvente fra genren anno 2016. Men det lykkes alligevel forfatteren at få en historie noget over standarden ud af det med Max Wolfe og hans hold fra West End Central i Savile Row. Har man behov for en krimi fra den lidt mere blodige ende, men ellers i den velprøvede gode britiske kvalitet, der emmer af en lang fornem tradition, så vil Parsons være et godt valg.

Læs anmeldelsen her

Helle Vincentz
STJÅLNE LIV
459 sider, kr. 199,95
People’s Press

Helle Vincentz har som sædvanlig en historie om forbrydelser med aktuel relevans at fortælle. Der er ganske vist adskillige dagsordener krydret med et mylder af ironisk turnerede hverdagsiagttagelser i den nye serie om antropologen Sofie Munk. Men de er her forbundet med hinanden i deres fælles anliggende: at blotlægge magtmisbrug, hvor den end forekommer, i politik, erhvervsliv eller sundhedssektor.

.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.