*

Litteratur

Stratford-Upon-Avon vil "generobre" Shakespeare

400-året for dramatikerens død markeres ekstraordinært i hans føde- og dødsby.

Shakespeare spillet som fjællebodsteater på Kronborg af Globe Theatre fra London i 2013. Arkivfoto: Kim Agersten

I april vil det være 400 år siden, at William Shakespeare døde. Det skal markeres i hans føde- og dødsby, Stratford-Upon-Avon, som ligger godt to timers kørsel nordvest for London. Det skriver den britiske avis The Guardian.

»Folk har set på Shakespeare som en [...], der vendte ryggen til Stratford og sin familie, tog til London for at blive rig og kun kom tilbage for at dø,« siger Paul Edmondson til avisen.

Han er chef for læring og forskning for fonden bag Shakespeares fødested, the Shakespeare Birthplace Trust.

Det er den opfattelse, som folk i og omkring byen vil lave om på. I sin levetid købte Shakespeare det næstbedste hus i byen, ”New Place”, selv om han officielt blev boende i London. Hvor meget Shakespeare har opholdt sig i huset, er stadig til diskussion.

På billedet ses et af de eneste portrætter af William Shakespeare, som blev malet, mens han rent faktisk levede. Foto: Lefteris Pitarakis, AP Photo.
»Man køber ikke et hus som ”New Place” for så ikke at bo der,« mener Paul Edmonton.

”New Place” er senere blevet erstattet af et andet hus. Haven fremstår heller ikke i sin oprindelige form, hvor flere mener, at Shakespeare skrev flere af sine stykker. Den skal nu genskabes af arkæologer.

Shakespeare Birthplace Trust vil også lægge adskillige originale dokumenter ud på sin hjemmeside, som dokumenterer forfatterens liv.

400-året markeres af teatret Shakespeare’s Globe med en verdensturné, hvilket vil betyde, at "Hamlet" er blevet opført i næsten samtlige lande på jorden. Nordkorea er ifølge The Guardian et af de få lande, som endnu "holder stand". Det er samtidig første gang nogen sinde, at et teater er taget på verdensturné.

Flere initiativer i anledning af 400-året fra Shakespeare Birthplace Trust kan ses her.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her