Annonce
Litteratur

Den amerikanske forfatter Tom Wolfe er død, 88 år

Tom Wolfes navn var knyttet til "New Journalism", som han anvendte i beskrivelser af hippier og rumkapløb.

Tom Wolfe blev 87 år. Foto: Bebeto Matthews/AP

Den amerikanske forfatter og journalist Tom Wolfe, der blandt andet skrev "Mænd af den rette støbning" og "Forfængelighedens Bål", er død, 88 år.

- Wolfe døde på hospital i New York, oplyser hans agent, Lynn Nesbit. Han døde af lungebetændelse.

Tom Wolfe var en pioner som journalist, og hans navn er knyttet til "New Journalism", som han anvendte i beskrivelser af blandt andet hippiebevægelsen og rumkapløbet.

Han opnåede større udbredelse og berømmelse med romaner om børsmæglere på Manhattan og om advokater i New York samt om unge amerikanske universitetsstuderende og deres sexliv.

Han insisterede på, at der kun var en måde at fortælle en god historie på, og det var at gå ud og skrive den som reportage. Hans skrivestil var præget af udråbstegn, ny slang og selvopfundne ord samt ord i kursiv.

Blå bog: Forfatter og journalist Tom Wolfe er død

"Forfængelighedens Bål", der blev filmatiseret med filmstjernen Tom Hanks i hovedrollen, var en af de største bestsellere i 1980'erne.

Wolfe var kendt for sin evne til at udstille indbildskhed og havde et særligt blik for nye trends, sprog og begreber. Han blev både anerkendt som journalist, forfatter og satiriker.

- Hans prosastil er normalt som et barokt jagtgevær, men sommetider som en maskinpistol i rokoko som i hans artikel om Las Vegas, der indledes med ordet "hernie" gentaget 57 gange, skrev Joseph Epstein om Wolfe i The New Republic.

Fra 1965 til 1981 fik Wolfe udgivet ni ikke-fiktive bøger. En af de mest kendte - "The Electric Kool-Aid Acid Test" - handler om Wolfes rejser i Californien med forfatteren Ken Kesey og hans Merry Pranksters, da de prædikede om lsd.

"Mænd af den rette støbning" var en dybtgående reportage om den første amerikanske astronaut og rumprogrammet Mercury.

Bogen blev filmatiseret i 1983 med Sam Shepard, Dennis Quaid og Ed Harris. Den gjorde testpiloten Chuck Yeager til en kulturel helt.

Wolfe udsendte desuden en strøm af essays og artikler i førende magasiner. Han udbredte sig vidt og bredt om sin teori om litteratur, der gik ud på, at journalistik og ikke-fiktion havde udslettet romanens hovedrolle i den amerikanske litteratur.

/ritzau/AP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur

Teambuilding blev hendes død

Den australske bush er som skabt til krimier, og den britisk-australske forfatter Jane Harper har igen drejet en velfungerende og atmosfærefyldt krimi fra Down Under.
Annonce
På den anden side

Kommentar: Københavns Universitet legitimerer krænkelseskulturen

Palle Weis
De nye retningslinjer for håndtering af krænkelser på Københavns Universitet skubber til en tendens, der er samfundsnedbrydende og fragmenterende.
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her