Klassisk opera langer ud efter Putin

Britisk operainstruktørs nyopsætning af ”Boris Godunov” vækker stort røre og skaber diskussion blandt russerne.

Artiklens øverste billede
Protesterne mod Putin er ny ført ind i den klassiske operas verden.

Protesterne mod den russiske præsident Vladimir Putins styre har nu bredt sig dybt ind i det russiske kulturliv og op på landets mest eksklusive operascener.

Senest da en en britisk nyopsætning af Mussorgsky-operaen ’Boris Godunov’ havde premiere på Marinsky-teatret i St. Petersborg – Putins hjemby.

Det skriver den engelske avis, The Guardian.

Den britiske operainstruktør, Graham Vick, trækker tydelige paralleller til den anspændte politiske situation i Rusland.

Væk er tsar-ærarens overdådige kostumer, som ellers kendetegner de fleste opsætninger af ’Boris Godunov’. En 1900-talsopera, der handler om en ubarmhjertig tsar, der overtager tronen efter at have myrdet sin arving.

 

Udstiller politiske spændinger

I operaopsætningen er tsaren erstattet af politi, der indtager scenen kamufleret i sorte læderjakker. Udstyret med knipler holder de protestanterne tilbage, som er gået på gaden for at tigge tsaren om brød.  

Oppositionsaktivister blev opmærksomme på operaopsætningen, da fotos fra generalprøven slap ud, umiddelbart før fredagens premiere.

”Opsætningen ligger helt tæt på de aktuelle begivenheder,” fremgik det af den Facebook-side, som aktivisterne står bag.

Billederne af politiet, som slår protestanter tilbage, vækker minder tilmed om optøjerne i starten af maj, hvor en anti-Putin-demonstration endte i et voldeligt og blodigt scenarie.

Snesevis af demonstranter og politibetjente blev såret. Kampene understøttede billedet af det Rusland, mange i dag betragter som en politistat.

 

Fra virkelighed til kunst

”Ingen havde forventet, at tendenser, der spores på russisk Twitter, ville blive omsat til kunst på den konservative operascene,” skriver den russiske avis, Izvestiya.

Overraskelsen var ekstra stor, fordi Mariinsky-operaens kunstneriske leder, Valery Gergiev, samtidig er en meget trofast Putin-tilhænger. Han deltog bl.a. i præsidentkampagnen i år.

I operaens slutscene pryder et rødt graffiti-slogan væggene i regeringens konferencehal.

’Folket ønsker forandring’, står der – som et ekko af det slogan, oppositionens demonstranter i dag bruger.

 

Harcelerer over instruktør

”Nationens førende operahus kan ikke undgå at forholde sig til de seneste måneders optøjer,” skriver en kritiker på Kommersant – et af landets førende dagblade.

Nogle kritikere harcelerer derimod over ’Boris Godunovs’ instruktør, Graham Vick. De mener ikke, han forstår Ruslands aktuelle komplicerede politiske situation, hvor titusinder af især middelklassens russere går på gaden for at kræve frihed og demokratiske reformer. Herfra er der et langt spring til de sultne demonstranter, der i operaen tigger om opmærksomhed fra en almægtig tsar.

Andre har rost effekten af de elementer, instruktøren lader indgå i operaens opsætning og design.

”Jeg er glad for, at ’Boris’ har skabt så stor interesse,” siger Vick siger til The Guardian og tilføjer, at han ”forsøgte at skabe den klareste og mest velartikulerede opsætning af Mussorgskys mesterværk.”

 

Kritik på Bolshoi-teatret

Også Moskva er med på noderne, når det handler om at skabe politisk aktuel opera.

På Bolshoi-teatret har den anerkendte instruktør, Kirill Serebrennikov, taget operaen ’Den gyldne Hane’ under kærlig behandling - en opera fra det tidlige 20. århundrede, skrevet af Nikolai Rimsky-Korsakov.  Heri udstiller han Putins jerngreb om magten.

 

Operaen, som handler om tsar-styrets endelige dødskamp, er fyldt med henvisninger til nutidens regime. En af tsarens sønner er fx udstyret med en iPad - en klar henvisning til Putins protegé, Dmitrij Medvedev.

KGB’s livvagter klargør i operaen Kremls haller til tsarens ankomst, og da tsaren fejrer en storslået parade, sker det med et Topol-M missil – præsident Putins foretrukne udstyr ved de årlige Victory Day-festligheder.

”Du kan tage en hvilken som helst epoke i Rusland og omsætte den til moderne tider – og det vil altid være det samme,” siger Serebrennikov.

”Det er, hvad vi ser i Rusland - det er det samme, igen og igen.”

 

Ønsker operaer pillet af plakaten

Russerne, som er i opposition til Putins regime, er begyndt at kalde ham en tsar, mens nogle af præsidentens støtter opfordrer til, at man genindfører monarkiet.

”Når man læser materialerne, som er udgivet af Aleksej Navalny (oppositionslederen red.), forstår man omfanget af det tyveri, der sker i dag. Det er enormt og har ikke tidligere eksisteret i Rusland i den størrelsesorden,” siger Serebrennikov, hvis opera allerede har mødt hård kritik.

Fundamentalistiske russiske ortodokse aktivister har bedt lederen af kirken om at forbyde operaen. De siger, at den håner deres religion. Både ’Boris Godunov’ og ’Den gyldne Hane’ blev forbudt af de tsaristiske regimer.

Serebrennikov understreger imidlertid, at han ikke er bange.

”Folk siger altid, at de er forbløffede over det mod, jeg mønster i mine operaproduktioner. Men for mig handler det ikke om mod.  Det handler om at belyse den manglende frihed og åbenhed i det øvrige samfund. Hvis folk kunne sige, hvad de ville i pressen, ville ingen længere tale om mod.”

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.