Kammermusikalske succeser i Diamanten

Korte billige kammermusikkoncerter med elitemusikere lokker lyttere til Den Sorte Diamant.

Artiklens øverste billede
Trio con Brio har i denne sæson spillet tre udsolgte eftermiddagskoncerter i Den Sorte Diamant. Foto: Søren Svendsen

På onsdag den 30. maj kl. 17 blænder Den Sorte Diamant – koncertsalen på Det Kongelige Bibliotek – op for sæsonens sidste fyraftenskoncert.

Det bliver med den berømte dansk-koreanske klavertrio, Trio con Brio, som i denne sæson har spillet tre udsolgte eftermiddagskoncerter i Den Sorte Diamant.

Koncerten er for længst udsolgt, ligesom publikum er strømmet til de øvrige fyraftenskoncerter i indeværende sæson.

Uformel stemning og lave billetpriser

Netop kombinationen af en uformel stemning, én times spilletid og placeringen lige omkring fyraften tiltrækker sammen med lave billetpriser et varieret publikum:

”Vi kan se, at eftermiddagskoncerterne ikke bare er attraktive for det klassiske koncertpublikum, men også den lidt besværlige gruppe mellem 35 og 50 år, der ellers kan have svært ved at få passet klassiske koncerter ind i deres liv,” siger musikproducent Bette Thomas fra Det Kongelige Bibliotek i en pressemeddelelse.

Mange grunde til at gå til koncert

En læsepause for den universitetsstuderende, en times fyraftens-ro for kontorassistenten eller chancen for førtidspensionisten for at drømme sig væk til Brahms eller Beethoven. Der er mange grunde til at kigge forbi Den Sorte Diamants fyraftenskoncerter, der gennem de seneste fem år har vokset sig til en massiv succes.

Det klassiske musikmiljø eksperimenterer

I hele det klassiske europæiske musikliv eksperimenteres der med at tiltrække nye gæster. I Concertgebouw i Amsterdam afholder de koncerter kl. 21 med cocktails bagefter, og i Danmark har DR stor succes med de såkaldte Metrokoncerter, hvor orkestret i hverdagstøj spiller et enkelt værk af en times varighed – typisk onsdage kl. 17.

Kvaliteten skal være i orden, understreger arrangørerne i Den Sorte Diamant. Det er derfor musikere på højt professionelt niveau, der spiller til Diamantens fyraftenskoncerter, og der er plads til koncentration og fordybelse.

”Det må ikke blive til event-kultur, hvor man går på kompromis med kvaliteten af musikken og det rum til fordybelse, som en koncert også er. Men kulturinstitutionerne skal acceptere, at publikum ser musikoplevelsen som en social ting – og så skabe rammerne, der gør det nemt at opleve den gode musik med andre mennesker,” siger Bette Thomas.

Lave billetpriser for studerende

Det Kongelige Bibliotek samarbejder bl.a. sammen med store arbejdspladser i nærområdet omkring Den Sorte Diamant. Her får medarbejderne særtilbud gennem personale- og kunstforeninger, og de kigger gerne forbi til koncert med en flok kollegaer efter arbejde.

Det kan for mange være vanskeligt at afsætte en hel aften til koncert, og så er en times musik sidst på eftermiddagen mere overskueligt,

Op mod en tredjedel af koncertgængerne er studerende. Mange af dem kommer allerede i Den Sorte Diamants læsesale, og de får en favorabel studiepris på kun 25,- pr. koncertbillet. Det lave prisniveau giver mening i et offentligt hus, mener Bette Thomas:

”Vi har en forpligtelse til at være åbne for alle, og i det her tilfælde har støtte fra Toyota Fonden muliggjort, at vi kan holde priserne nede, så alle har råd til at komme og høre koncert.”

Fyraftenskoncerterne vender tilbage til efteråret med Sjællands Strygekvartet.

Se mere om kommende koncerter i Den Sorte Diamant på www.kb.dk/da/dia/

null

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.