Professor: Borgfundet ER sensationelt !

Stedet blev lokaliseret ved Køge allerede i 1970, men da afviste berømt arkæolog, at det var en borg.

Artiklens øverste billede
Museumsinspektør Nanna Holm (i forgrunden) og arkæolog Jonas Christensen - begge fra Danmarks Borgcenter i Vordingborg - i gang med udgravningerne i Vallø ved Køge.

For et par uger siden meddelte arkæologer fra Aarhus Universitet og Danmarks Borgcenter ved Vordingborg begejstret, at man ved Vallø vest for Køge havde lokaliseret den femte ringborg fra Vikingetiden fundet i Danmark.

I forvejen kendes Aggersborg ved Løgstør, Trelleborg ved Slagelse, Fyrkat ved Hobro og Nonnebakken ved Odense .

Fundet er af arkæologerne kaldt sensationelt, og det er blevet omtalt i medier over det meste af verden.

Men ikke alle deler begejstringen.

Blandt disse direktør Jørgen D. Siemonsen fra Hellerup, der i et læserindlæg bragt i Jyllands-Posten den 17. september maner til besindighed og blandt andet skriver, at der efter hans mening ikke er noget som helst sensationelt ved fundet ved Køge:

Det blev fundet allerede i 1970, understreger han, der som kilde til sine oplysninger blandt andet nævner lederen af Lellinge lokalhistoriske arkiv, Henning Mathiesen.

Så der er - skriver han til slut i sit indlæg: "...intet nyt under solen".

Professor og arkæolog Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet, der leder udgravningerne ved Køge sammen med arkæolog Nana Holm fra Danmarks Borgcenter i Vordingborg, siger til Jyllands-Posten:

"Det er helt korrekt, at voldene blev opdaget allerede i 1970, hvilket vi da også har nævnt adskillige gange i forbindelse med offentliggørelse af fundet.. Men dengang konkluderede man, at der var tale om en vold - ikke en borg - og området blev ikke undersøgt nærmere."

Professor, arkæolog Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet sammen med museumsleder, arkæolog Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter i udgravningen ved Vallø.

Søren Sindbæk understreger, at da man den 5. september offentliggjorde fundet af ringborgen ved Køge også refererede til opdagelserne i 1970, der blev gjort på et luftfotografi af området taget i november af seniorsergent Valdemar Ryhl fra flyvestation Karup.

Se nyhedsbrevet på Danmarks Borgcenters webside.

"Snedriver på luftfotografiet viste en ringformet forhøjning i marken, men på grund af mange års pløjning kunne man ikke ud fra fotografiet alene afgøre den nøjagtige form og størrelse," siger Søren Sindbæk og tilføjer at Nationalmuseet dengang lavede en mindre undersøgelse på borgen.

Disse udgravninger blev i øvrigt foretaget under ledelse af den navnkundige arkæolog Thorkild Ramskou.

"Man fandt ved den undersøgelse ingen af de træk, man kender fra ringborge fra vikingetiden, og man konkluderede derfor, at borgen var en af mange større og mindre voldsteder fra Jernalderen eller Middelalderen, der findes i Danmark.

Af forskellige grunde fik Nanna Holm og jeg mistanke om, at undersøgelsen i 1970’erne havde taget fejl. Ny teknik, især brug af geofysisk opmåling, har gjort, at vi har kunnet tage undersøgelsen op igen og bevise, at volden har været fuldstændig cirkulær og at den har været bygget med svært egetømmer.

Endelig har vi konstateret, at den har porte orienteret med 90 graders vinkel mod verdenshjørnerne. Den kombination er unik for vikingetidsborgene. Desuden kan vi se mange detaljer af opbygningen, der netop svarer til trelleborgene.

Søren Sindbæk tilføjer:

"Der er stor forskel på at vide, at der ligger en gammel jordvold, og at opdage og dokumentere, at det er en træbygget borg fra vikingetiden.

Det er så afgjort noget nyt under solen!"

Søren Sindbæk oplyser, at undersøgelserne af ringborgen ved Vallø om kort tid indstilles, men de er langt fra slut endnu.

I de kommende måneder vil det allerede fundne blive nøje analyseret og man skal i gang med at søge et større udgravningsprojekt finansieret.

"Udforskningen af den ny ringborg bliver en fantastisk opdagelsesrejse", har han tidligere udtalt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.