Annonce
Historie

Nordjyske arkæologer udgraver landsby

Inden grunden i Aalborg bebygges med nyt sygehus udgraves omkring to hektar.

Da arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum havde undersøgt et større område ved Aalborg, frygtede projektchefen på det kommende sygehus-byggeri, der skal ligge på grunden, at byggeriet ville blive væsentlig forsinket og at udgiften til samme ville eksplodere.

Til Jyllands-Posten nævnte projektchef Niels Uhrenfeldt et beløb på mellem 34 og 75 millioner kroner.

Dette beløb kaldte museuminspektør på Nordjyllands Historiske Museum, Torben Sarauw, ude af proportioner, og faktum er da også at udgiften bliver væsentlig mindre for bygherren.

Og byggeriet vil ikke blive forsinket på grund af udgravningerne af den unikke landsby fra jernalderen.

Jernalderlandsbyen omfatter omkring 15 huse. Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Som udgangspunkt udførte arkæologerne en forundersøgelse af 17 hektar.

2 plus 2 hektar

Området, der har særlig interesse skrumpede ind og faktum er, at når arkæologerne går i gang med udgravningerne af den unikke landsby fra jernalderen den 1. april, så graves er i et område på 2,1 hektar.

Museumsinspektøren oplyser, at der yderligere er reserveret 2 hektar, som på et senere tidspunkt kan blive udgravet. Et område, som ikke må bebygges.

Hvor meget udgravnings-projektet kommer til at koste, ønsker museumsinspektøren ikke at udtale sig om, men bygherren Region Nordjylland oplyser, at udgiften bliver lige i nærheden af fire millioner kroner.

Det betyder, at udgravningen vil koste Region Nordjylland væsentligt mindre end først antaget.

Ældre jernalder

Landsbyen kan dateres til den ældre jernalder - altså i tidsrummet mellem år 500 før vores tidsregning og år 0.

Arkæolog Marie Posselt har tidligere udtalt til Jyllands-Posten:

"Der er tale om en landsby bestående af omkring 15-20 huse. Vi har fundet resterne af bygninger, stisystemer og gårdpladser, men det mest fantastiske ved fundet er, at affaldslagene er bevaret, hvilket er ganske usædvanligt. Disse er ofte pløjet væk"

Affaldslagene er skabt gennem flere århundreder, og her har de nordjyske arkæologer blandt andet fundet rester af lerkar, dyreknogler og senest fiskeben.

Altsammen noget som arkæologerne betegner som meget væsentligt materiale, hvorfor der er store forventninger til de egentlige udgravninger af området.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Daniel Kehlmann kan det hele

Er livet for kort til tysk lærdhed og grundighed? Nej, den unge stjerneforfatter tager os let med til både Trediveårskrigen og ondskabens bjerghytte, så vi ikke har lyst at rejse hjem igen.
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her