Historie

Dagbøger fra Første Verdenskrig er offentliggjort

Storbritannien har frigivet tusindvis af personlige skildringer fra et af verdenshistoriens mørkeste kapitler.

Uddrag fra en af de mange krigsdagbøger, som National Archives har publiceret i digital udgave. Foto: National Archives

Los Angeles

I år er det 100 år siden, at Første Verdenskrig brød ud.

Krigen varede fra den 1. august 1914, da Tyskland erklærede Rusland krig, indtil våbenhvilen den 11. november 1918, og dens omkostninger var kolossale.

Tusindvis af dagbøger på nettet

Over 9 millioner soldater - af de knap 70 millioner, der deltog - blev dræbt.

Eksempel på britiske dagbogsnotater, der siden blev renskrevet på maskine og gemt i arkivet. Foto: National Archives

22 millioner blev såret og invalideret for livstid, mens 5 millioner blev meldt savnet.

National Archives i Storbritannien er i besiddelse af godt 1,5 millioner dagbogspapirer fra krigen og er godt i gang med at digitalisere hele molevitten.

I anledning af hundredåret for krigen har statsarkivet netop frigivet den første femtedel af de mange dagbøger og publiceret dem på arkivets hjemmeside.

Dermed er der åbnet op for en skatkiste af vidneskildringer og spændende fortællinger til alle historieinteresserede.

Rædsel og angst

BBC News skriver, at soldater fra South Wales Borderes første bataljon blandt andet skildrer den angst og rædsel, der herskede ved krigsudbruddet i 1914, da den tyske hær invaderede Luxembourg og Belgien og fik kontrol over vigtige industriområder i Frankrig.

Fremstødet blev på dramatisk vis stoppet i det første slag ved floden Marne ikke langt fra Paris.

Første Verdenskrig førtes mellem Ententemagterne (de allierede), det vil sige Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede, herunder Japan og USA, og Centralmagterne: Tyskland, Østrig-Ungarn og deres forbundsfæller. Foto: AP

Den britiske hovedindsats fandt sted på landjorden. Storbritannien havde ikke værnepligt ved krigens udbrud, men en blanding af nationalisme, eventyrlyst og socialt pres betød, at ca. 4,5 millioner briter meldte sig frivilligt.

Brutale kampscener

Soldaternes historier indeholder også fortællinger om alt lige fra sociale tovtrækningskonkurrencer, rugbykampe og store afskedsmiddage i forbindelse med kampenes afslutninger.

En privat dagbog tilhørende kaptajn James Paterson er blandt de bidrag, der er blevet digitaliseret.

Han omkom seks uger efter sin ankomst til slagmarken og omtaler de brutale kampscener som hinsides enhver beskrivelse grufuldt:

”Skyttegrave, stumper af udstyr, blodplettet tøj, ammunition, værktøjer, hjelme overalt. Stakkels nedskudte fyre ligger i alle retninger. Nogle af dem er vore,” skriver soldaten og tilføjer:

”Overalt de samme hårde, grimme, ubarmhjertige tegn på kamp og krig. Min mave er proppet af dette.”

Stemmerne fra fortiden

Ifølge Maria Miller, en talsmand for National Archives, giver de digitaliserede dagbøger offentligheden ”mulighed for at høre stemmerne fra dem, der ofrede deres liv.”

”Det er endnu mere relevant nu, hvor der ikke længere er nulevende veteraner, der kan fortælle om krigens begivenheder,” siger hun til BBC News.

Briten Claude Choules, den måske sidste kendte krigsveteran fra Første Verdenskrig, døde i 2011 i en alder 110 år gammel.

Året efter døde en anden 110 år gammel brite, Florence Green, der under krigen var del af Storbritanniens luftvåben, Royal Air Force, uden dog at komme i kamp.

Dermed forsvandt de sidste vigtige vidner til et af verdenshistoriens mørkeste kapitler.

Gå på opdagelse i de mange krigsdagbøger her (eksternt link)

Følg
Jyllands-Posten
Første Verdenskrig
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Om temaet

100 år efter Første Verdenskrigs begyndelse sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.


Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Fotos
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her