Annonce
Historie

Tysk bombefly på vej mod overfladen

Stærk blæst har forsinket bestræbelser på at hæve eneste eksemplar af tysk kampfly.

Et ekspertteam fra Royal Air Force Museum havde håbet, at man i løbet af weekenden ville få en årelang drøm opfyldt:

Hævningen af det eneste tilbageværende eksemplar af det tyske kampfly Dornier 17, der siden Slaget om England har ligget på bunden af havet ud for Goodwin Sands i Kent.

Sonar-foto af det tyske kampfly på bunden af havet. Foto: RAF Museum

Men blæsten var for kraftig, hvorfor arbejdet er udsat - men forventes udført en af de nærmeste dage, skriver blandt andet BBC.

Det er planen, at flyet efter hævningen skal sendes til museets hovedafdeling, der ligger i Cosford i Shropshire. Og har regner man med, at arbejdet med at restaurere flyet kan være tilendebragt om to år.

Nødlandede på havet

Flyet blev ramt af britisk antiluftskyts under en en bombemission over England og måtte nødlande i havet ud for Godwin Sands. Efter nogle år havde strømmen flyttet rundt med flyet, der i adskillige ar var totalt dækket af sand.

I 2001 meldte en fisker, at han på stedet havde fået ødelagt sine net, men først i 2008 meddelte en dykker myndighederne, at han havde været nede ved det nu delvist afdækkede tyske kampfly.

Flyet, der er 16 meter langt, er så velbevaret, at der stadig er luft i landingshjulene...

Bort fra formation

Historikere har, siden flyet dukkede op igen på havbunden, forsket i dets historie, og har blandt andet afsløret, at flyet var en del af et større antal tyske fly, der den 26. august 1940 var på bombetogt over Kent i Sydengland.

Det er et fly af denne type - Dornier 17 - der nu skal hæves fra havbunden. Wikimedia Commons
Det aktuelle Dornier-fly kom bort fra dets formation og blev heftigt beskudt og skadet. Både af RAF, men også ved en fejltagelse af dets tyske ledsagerfly.

Piloten, der er identificeret som Willi Effmert, foretog en nødlanding på havet ud for Godwin Sands. Ved nødlandingen endte flyet på ryggen. Både Effmert og besætningsmedlemmet Herman Ritzel blev taget til fange af englænderne.

To omkom

To ganske unge besætningsmedlemmer omkom under den voldsomme nødlanding.

Deres lig blev skyllet op på stranden, identificeret og begravet.

Den sidste detalje var væsentlig, da RAF-museet skulle søge om tilladelse til at hæve det tyske fly.

Havde de to omkomne stadig befundet sig i flyet, var det at betragte som en krigsgrav, og da havde museet næppe fået tilladelse til at hæve flyet.

Debat: Kinas blitzkrig mod Vesten

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her