Annonce
Historie

Sensationelt fund løser navigationsgåde

Et hold af franske forskere har fundet en af forklaringerne på vikingernes evner til søs.

Solstenen fungerede ved at bryde solens lys på en sådan måde, at man kunne bestemme dens position på himlen. Foto: Alderney Museum

Vikingekongen Olaf bad på en snefuld dag sin tjener Sigur om at pege i solens retning, hvorefter han hentede solstenen for at kontrollere, om tjeneren havde ret.
Islandsk saga

Af de oldnordiske overleveringer fremgår det, at vikingerne skulle have brugt såkaldte solsten, der er en slags krystalsten, når de navigerede på tværs af at Atlanten.

Det har imidlertid kun i ringe grad været bevis for, at myterne bundede i virkelighed, omend det tidligere er bevist, at det teoretisk kunne være muligt.

Nu ser det imidlertid ud til, at solstenene rent faktisk eksisterede. Et hold af forskere fra universitetet i den franske by Rennes har således fundet et eksemplar af en af de legendariske solsten.

Kongen og stenen

Stenen blev fundet, mens dykkere var i færd med at undersøge et britisk skib, der i 1592 sank ud for kanaløen Alderney.

Forskerne mener, at vikingerne brugte solstenen til at lokalisere solen, når der var overskyet eller dårligt vejr på havet.

Solstenen blev holdt op imod himlen, hvorved den brød lyset på en sådan måde, at vikingerne kunne bestemme solens position.

Solstenen blev formentligt ikke anvendt som navigationsredskab på det britiske skib, men i en gammel islandsk saga bliver det beskrevet, hvordan vikingekongen Olaf på en snefuld dag bad sin tjener Sigur om at pege i solens retning, hvorefter han hentede solstenen for at kontrollere, om tjeneren havde ret.

Brugt som backup

Grunden til, at solstenen var om bord på det britiske skib, kan muligvis være, at kompassene i det 16. århundrede ikke altid var pålideliige, og at man derfor kunne bruge stenen til at korrigere for fejl.

Til trods for, at stenen er nævnt i mange oldnordiske overleveringer, er det endnu ikke lykkedes at finde et eksemplar af stenen i forbindelse med udgravninger fra vikingetiden.

Alligevel mener forskerne, at de nu er kommet et skridt tættere på at forstå, hvordan det gamle folkefærd med så stor sikkerhed kunne navigere på tværs af Atlanterhavet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her