Historie

Skjult kz-lejr gravet frem efter 69 år

Arkæologer har afdækket en udryddelseslejr i Polen.

Udryddelseslejren Sobibor har ligget skjult, siden nazisterne destruerede den. Nu er den gravet frem. Foto: Wikimedia Commons

Aske, knoglestumper, patroner og personlige smykker. Det var bare nogle af de effekter, som kom frem, da et israelsk arkæologhold begyndte at grave i en skjult kz-lejr.

Skovlfuld efter skovlfuld er udryddelseslejren Sobibor i Øst-polen nemlig blevet afdækket, skriver den israelske avis Haaretz.

I 69 år har den ellers ligget gemt under et tæt dække af træer. Den har ikke været tilgængelig, siden nazisterne lukkede den, fjernede sporene og plantede træer på området.

Jeg føler mig som en kriminaltekniker på et retsmedicinsk laboratorium. Det er trods alt et gerningssted, hvor der er sket mord.
Yoram Haimi, arkæolog.

300 flygtede

Lejren blev rømmet og skjult i 1943, efter at det lykkedes 300 fanger at flygte.

Men nu er den altså blevet gravet frem igen.

"Ingen vidste, hvor gaskamrene havde været. Tyskerne ville ikke have, at nogen opdagede, hvor de var. Takket været vores arbejde, fik de ikke held med at skjule det," siger den israelske arkæolog Yoram Haimi til Haaretz.

Den glemte udryddelseslejr

Haimi er på jagt efter informationer om, hvad der skete med hans familie under Anden Verdenskrig.

Det har ført ham til Sobibor - den glemte udryddelseslejr - hvor to af hans onkler mistede livet.

De sidste fem år har han gravet svar frem om, hvor mange der døde i lejren, hvordan den så ud, og hvem ofrene var.

Blev kun seks år gammel

"Jeg føler mig som en kriminaltekniker på et retsmedicinsk laboratorium. Det er trods alt et gerningssted, hvor der er sket mord," siger Haimi til Haaretz.

Blandt knogler og aske har Haimi bl.a. fundet et identifikationsmærke i metal med navnet Lea Judith de la Penha indgraveret. Det bekræfter efterretninger om, at hun døde i Sobibor kz-lejren. Kun seks år gammel.

Og arkæologi har i det hele taget vist sig at være en god måde til at få viden om, hvad der faktisk skete i Sobibor.

Vejen til himlen

Det er f.eks. lykkedes at identificere flere af ofrene.

Efterhånden som udgravningen er skredet frem, har arkæologerne også fået et bedre billede af, hvordan lejren så ud.

De har bl.a. kortlagt ruten til gaskamrene, som række efter række af nøgne jøder gik indtil oktober 1943, den såkaldte Himmelfartstrasse - vejen til himlen.

Intet spor af onklerne

Det har været en vigtig brik for at kortlægge omfanget af nazisternes forbrydelser i Sobibor. 

Haimi har endnu ikke fundet spor efter sine to onkler, som eftersigende skulle være blevet dræbt i Sobibor.

Flere end 250.000 jøder mistede livet i lejrens 18 måneders levetid. Det vurderer Haimi på baggrund af den store mængde aske, han har fundet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Hitlers bokseidol reddede jøder
Louis Bülow, forfatter, Aarhus
Den tyske sværvægtsbokser Max Schmeling blev i mange år blev hånet som Hitler-regimets tamme kanariefugl, men han spillede sit helt eget spil i nazitidens Tyskland. Sandheden kom frem i Las Vegas 50 år efter krigen.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her