Annonce
Historie

Sølvskat hentet på 4.700 meters dybde

48 tons sølvbarrer er fisket op fra bunden af Nordatlanten.

"Gairsoppa" sank i 1941 med sølvbarrer til en nutidig værdi af 1,3 mia. kr. Foto: Odyssey Marine/AP

Det norske specialskib "Seabed Worker" har hentet 48 tons sølvbarrer op fra en dybde på 4.700 meter i Nordatlanten. Det skriver den norske netavis E24.

Den tunge skat har en værdi i omegnen af 1,3 mia. kr.

Dampskibet "Gairsoppa" blev i 1941 sænket af en tysk ubåd og havde 200 tons sølv i lasten, og vraget ligger omkring 480 km sydvest for Galway i Irland i Nordatlanten.

Flere krigsskatte at hente

Det er Odyssey Marine Exploration, der står bag ekspeditionen, og der er fortsat sølv at hente op fra skibsvraget.

Derudover skal der også hentes sølv fra "Mantola" - et andet krigsvrag som sank i 1917 under Første Verdenskrig, der har omkring 17 tons sølv i lasten. "Mantola" ligger cirka 100 km fra "Gairsoppa" og 2.500 i meters dybde.

Stor findeløn

Set er første gang, at sådan en skat bliver hentet op fra et skibsvrag, der ligger så dybt, og Odyssey Marine Exploration får 80 procent netto af de værdier, der hentes op fra havbunden

Det norske skib "Seabed Worker", der bruges til at hente sølvskattene, er et skibsfartøj med flere funktioner.

Det er godt rustet med udstyr, så det kan foretage operationer på ultradybt vand. Skibet har blandt andet to systemer til fjernstyrede undervandsfartøjer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her