Jernbane støtter Holocaust-forskning

Holocaust-forskere har fået adgang til at kortlægge de franske jernbaners rolle i jødedeportationer.

Frankrigs statslige jernbaner, SNCF, har underskrevet en aftale med Yad Vashem Holocaust Museum for at sætte fart i forskning af deportationer af franske jøder til dødslejre under Anden Verdenskrig.

En talskvinde for museet i Jerusalem siger, at SNCF havde givet en pengesum, som vil gøre det muligt at gennemgå de franske jernbaners arkiver fra årene 1942 til 1945.

Donationen vil også støtte finansieringen af udsagn og personlige beretninger fra de deporterede, som indgik i omkring 80 massetransporter af jøder fra Frankrig. Dokumenterne opbevares i dag på Yad Vashem Museet.

Samarbejde

- "Operation Endlösung" kunne ikke have været udført af nazisterne uden et udstrakt samarbejde med mange mennesker på mange samfunds- og regeringsniveauer i Europa, siger Yad Vashems formand, Avner Shalev.

- Denne undersøgelse sætter søgelyset på transporternes enestående rolle i forbindelse med udryddelsen af det jødiske folk, tilføjer han i en erklæring.

Viceadministrerende direktør for SNCF Bernard Emsellem siger, at hans selskabs bidrag "styrker SNCF's engagement for at gennemføre total gennemsigtighed og anerkende fortiden og bevare det tragiske minde om ofrene for Holocaust.

Aldrig glemme

- Denne forskning indeholder et pædagogisk perspektiv, der retter sig mod at uddanne fremtidige generationer til aldrig at glemme, citerede Yad Vashems erklæring Emsellem for.

SNCF oplyser, at jernbaneselskabet har overdraget digitale kopier af dets arkiv for perioden, der dækker Anden Verdenskrig, til tre Holocaust-museer for at hjælpe forskerne og styrke selskabets åbenhedspolitik vedrørende fortiden.

Formand for SNCF Guillaume Pepy erkendte sidste år, at selskabet havde været "et tandhjul i nazisternes udrydningsmaskine" under besættelsen af Frankrig.

76.000 jøder

Godstog har transporteret 76.000 jøder til dødslejre eller destinationer i Frankrig mellem 1942 og 1945.

Tilbage i 1995 erkendte den daværende franske præsident Jacques Chirac, at den franske stat under Vichy-regimet, som samarbejdede med den tyske besættelsesmagt, havde "støttet" massedrabene.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.