Kunstner rørt af dronninge-skæbne

Tjekkisk kunstner er kommet længere ind på livet af en berømt dansk dronning end de fleste.

Artiklens øverste billede
Da kunstneren og illustratoren Renáta Fucikova præsenterede sit Dagmar-frimærke på hovedpostkontoret i Prag bar hun - naturligvis - et Dagmar-kors om halsen. Foto: Uffe Christensen

Trods både ihærdighed og masser af fod vilje, er det i nutidens Prag ualmindeligt vanskeligt at finde håndgribelige spor efter prinsesse Markéta.

Prinsessen der i en alder af omkring 15 år blev dronning i Danmark under navnet Dagmar.

Men koblingen mellem Tjekkiets hovedstad Prag i 2012 og Bøhmens hovedby Prag i 1212 den finder vi.

I et lyst mødelokale i en grafisk virksomhed, der holder til på femte sal i en ejendom midt i Prag.

Folder sig ud på bordet

Og den kobling - nærheden til prinsesse Markéta - opstår, da kunstneren og illustratoren Renáta Fucikova spreder sin farvestrålende skildring af dronning Dagmars korte liv ud på mødelokalets hvide bord.

Det var Tjekkiets ambassadør i Danmark Zedenek Lycka, der opfordrede Renáta Fucikova til at fortælle Dagmars historie.

At det lige var hende ambassadøren henvendte sig til skyldes blandt andet, at hun tidligere har illustreret eventyr af H.C. Andersen og generelt er en anerkendt illustrator i Tjekkiet.

Kendte hende ikke

"Jeg kendte faktisk slet ikke Dagmar på det tidspunkt. Men jeg erkender, at jeg blev dybt grebet af hendes skæbne, der rummer så mange, mange stærke elementer. Også på det følelsesmæssige plan," siger hun til jp.dk og bliver et øjeblik tydeligt rørt, da hun fortæller om det stærke indtryk, Dagmars historie har gjort på hende.

Den historie om Dagmar, som den tjekkiske kunstner fortæller på sin plakat er hentet fra folkeviserne - en historie der i Fucikovas øjne rummer så umådelig meget kærlighed.

Men også masser af angst og usikkerhed hos den purunge prinsesse, der - hvis man fæstner lidt til folkevisernes beretninger - endte med at blive en slags nationens moder.

LÆS OGSÅ: 15-årig pige brik i grumt politisk spil

I sin research gik det op for Renáta Fucikova, at mens de fleste i Tjekkiet kender til hendes halvsøster Agnes, så er det meget få, der kender mere til Dagmar end hendes navn. Derfor besøgte hun Danmark i forbindelse med arbejdet - og var blandt andet i Ribe.

Flere idéer

"Jeg tænkte meget over på hvilken måde, jeg ville formidle historien om Dagmar. Udgangspunktet var en bog, men tiden blev lidt knap, så det endte med en plakat," fortæller hun mens hun åbner sn mappe og spreder de originale tegninger til plakaten ud på bordet.

Plakaten er målrettet til skolebørn og dens 20 tegninger er forsynet med en meget kort tekst på både tjekkisk og dansk.

"Det er en slags moderne tegneserie til online-generationen," smiler hun og tilføjer, at hun pønser på at lave en hel bog om tjekkiske prinsesser, der op gennem historien er blevet bortgiftet til udlandet.

Plakaten er grafisk tilrettelagt og trykt via den grafiske virksomhed Heyduk, Musil og Strnad som hendes mand - Filip Heyduk - er medindehaver af.

De to har dannet par i 17 år, men det er først for nyligt, at de også har indledt et professionelt samarbejder, bemærker hun med et smil.

Frimærke og udstilling

"Plakaten er anderledes end det jeg tidligere har lavet, og jeg er meget spændt på modtagelsen," siger Renáta Fucikova inden vi bryder op og følges til Prags hovedpostkontor, hvor hendes frimærke og postkort udgivet i anledning af 800-året for dronning Danmarks død, for første gang præsenteres for offentligheden.

Renáta Fucikova kommer igen til Ribe i forbindelse med markeringen af 800-året for Dagmars død, og hendes originale tegninger kan ses i næste uge fra fredag til søndag i Galleri Bøgh og Bogh , der holder til på adressen Overdammen 1 i Ribe.

Produktiv og anerkendt

Dermed får Ribe igen besøg af en meget produktiv og anerkendt tjekkisk kunstner og illustrator.

Renáta Fucikova, der er uddannet grafiker, indledte sin karriere med at omsætte klassiske tjekkiske værker til tegneserier, men har siden spredt sig meget. Hun har illustreret adskillige bøger, har leveret til magasiner, teaterprogrammer, museumsguider for børn og hun har designet flere frimærker.

Hun har desuden illustreret adskillige eventyr - blandt andet nogle af Grimms og H.C. Andersens eventyr, men også både arabiske og kinesiske eventyr.

I de senere år har hun koncentreret sig om udgivelse af en række bøger, der formidler tjekkisk historie og historier fra Biblen. Senest har hun sammen med Daniela Krolupperova udgivet en gennemgang af Europas historie.

Alt sammen målrettet til yngre læsere.

For sit arbejde har hun i sit hjemland modtaget adskillige priser og har blandt andet også været nomineret til den prestigefyldte svenske Astrid Lindgren-pris.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.