Denne pistol dræbte fire betjente

Museum udstiller en lang række mordvåben brugt til en række af de værste forbrydelser i Danmark.

Artiklens øverste billede
Dette er pistolen, som Palle Sørensen den 18. september 1965 brugte til at dræbe fire politibetjente på Amager i København. Foto: Thomas Evaldsen

Er ondskaben en del af menneskets natur, eller findes der kun onde handlinger og ikke personer?

Efter Anders Behring Breiviks drab på 77 mennesker i to terrorangreb har debatten om ondskabens væsen raset i såvel danske som internationale medier.

Politimuseet i København tager nu for første gang denne problematik op i en særudstilling, hvor der vil være fokus på fem danske kriminalsager, som er foregået inden for de sidste 100 år.

"Vi fokuserer i denne udstilling på danmarkshistoriens største seriemorder, Dagmar Overby, Palle Sørensens drab på fire betjente, det bestialske drab på den 10-årige Malene Rose Hansen, Peter Lundin-sagen og drabet på Ghazala Khan, der blev begået af hendes bror," fortæller museumsleder Frederik Strand.

Brændte ofre i ovn

Dagmar Overby dræbte i årene 1916 til 1920 mindst ni børn, selvom hun under retssagen erkendte 16 drab. Hun fik børnene fra unge mødre, der ønskede at bortadoptere. I stedet for at tage børnene til sig dræbte hun dem ved kvælning eller drukning.

"Fra denne sag har vi bl.a. skeletrester og den ovn, som hun brugte til at brænde nogle af sine ofre i. Desuden var hun misbruger af både æter og kokain, så vi fremviser nogle af de flasker, som hun opbevarede sine stoffer i," forklarer Frederik Strand.

Sagen var skelsættende for sin tid, da den var også med til at sætte fokus på den store gruppe af børn, som blev født uden for ægteskab. Retssagen startede en debat om, at de uansvarlige mødre og fædre også måtte tage deres del af skylden og ansvaret.

Over 30 år for fire mord

De fleste danskere over 50 år kan nok huske Palle Sørensens drab på fire betjente den 18. september 1965. Her skød og dræbte den småkriminelle Sørensen de fire unge betjente på Amager i København.

Sagen havde massiv mediebevågenhed, og Palle Sørensen endte da også med at sidde i fængsel frem den 4. maj 1998. Fra dette drab fremvises bl.a. pistolen og projektilerne, som Palle Sørensen brugte til drabene.

"Ingen af effekterne fra de fem forbrydelser har tidligere været vist i museumssammenhæng, og ved at vise genstandene får vi et andet fokus på sagerne. Desuden vil vi gerne have folk til at reflektere over personerne bag disse drab," siger museumslederen.

Medfanger straffede gerningsmand

Ondskaben syntes at være drivkraften, da den 10-årige Malene Rose Hansen den 3. juni 1982 brutalt blev voldtaget, mishandlet og kvalt af den 59-årige Frede Aksel Theodor Sander Jensen ved Sonnerup i Nykøbing Sjælland.

I sagen var en hjulkapsel afgørende for efterforskningen, og den kan ses på udstillingen. Gerningsmanden afsonede 14 år, hvor medfanger prøvede at dræbe ham med en brolæggerøkse, og de satte ham på en glohed kogeplade.

"Vi forholder os til ondskab, og hvordan vi straffer og tolker det i et samfundsmæssigt perspektiv. Vi begynder at sætte ansigt på det onde i det 20. århundrede, selvom grove sager bestemt også fandtes tidligere," fortæller Frederik Strand.

Ondskab får et ansigt

Udstillingen bruger mordsager til at illustrere, hvordan ondskab i nyere tid bliver koblet sammen med enkeltpersoner. Det var også gældende i de to sidste sager, der er en del af udstillingen.

Den nyeste sag er drabet på den dansk-pakistanske Ghazala Khan, der blev skudt og dræbt af sin bror på banegårdspladsen i Slagelse den 23. september 2005, fordi hun havde giftet sig mod sin families ønske.

På udstillingen ses pistolen, der blev brugt til at skyde hende med.

Desuden kan der ses flere knive og en vinkelsliber fra sagen om Peter Lundin, der sidder i livsvarigt fængsel for at have dræbt og parteret sin samlever Marianne Pedersen og hendes to drenge i et hus på Nørregårdsvej 26 i Rødovre den 16. juni 2000.

Tråde til udlandet

Frederik Strand mener, at udstillingen kan bruges til at se på ondskab i et religiøst perspektiv, fordi nogle af gerningsmændene har en karakter af en religiøs dimension.

"I sagen om Peter Lundin skete der en massiv iscenesættelse af ham som person, hvor indbegrebet af det onde bliver knyttet til denne person. Det samme gør sig jo gældende med Anders Breivik i Norge og Josef Fritzl i Østrig, selvom vi ikke udstiller disse sager," siger han.

Udstillingen åbner på Politimuseet på Nørrebro i København den 25. maj af rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg og løber frem til 30. december 2012.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.