Krigsmateriale skal samles på nettet

Alt materiale fra Første Verdenskrig gøres nu tilgængeligt for alle - og hele Europa hjælper til.

Artiklens øverste billede
Mindeparken i Århus - mindesmærke over faldne danskere i Første Verdenskrig. Nu skal alt materiale om krigen gøres tilgængeligt på nettet i et fælles europæisk initiativ. Arkivfoto: JP

Der findes meget materiale om Første Verdenskrig.

Forskellige breve, erindringer, kort og rapporter fra krigens tid ligger spredt ud over hele Europa.

Men nu skal det hele samles - på nettet.

Materialerne skal komme fra 10 nationalbiblioteker fra europæiske lande, der kæmpede på begge sider i krigen. Således vil det digitale krigs-bibliotek blive det største og første af sin art.

Og også Danmark skal give sit bidrag til den fælles hukommelse om krigen for 100 år siden.

Krigs-scanning

Det er den tysk-baserede organisation, Europeana Collections 1914-1918, der står bag den omfattende informations-indsamling.

Eksperter på området skal udvælge det bedste fra Europas biblioteker og scanne det hele ind til den digitale hukommelse.

Hele projektet begyndte i maj og slutter i april 2014. Herefter vil alle interesserede kunne få fat i næsten hvad som helst fra krigens tid over nettet.

Danmark giver russiske fanger

Fra Danmarks kant er det Det Kongelige Bibliotek, der skal forsyne hjemmesiden med krigsminder. Og ifølge projektleder Agnete Rodskjer er der masser, Danmark kan byde ind med.

"Det bliver primært billedemateriale af fx de russiske krigsfanger, der sad ved Horserød. Derudover scanner vi også småtryk og bøger til indsamlingen," siger hun til jp.dk.

Bøgerne beskriver samfundsforholdene i Danmark under krigen, og dermed er den danske vinkel på krigen også med i den store samling.

Biblioteket regner med at skulle scanne alt materialet i løbet af 2012-13, inden den store lancering i 2014. Året, hvor det er hundrede år siden, hele verden gik i krig.

Borgere skal hjælpe

Sideløbende med bibliotekernes indsamling kan borgerne selv bidrage til en lignende facon for krigs-samling.

For at vise et mere nuanceret og menneskeligt billede af krigen kan alle europæere selv oploade deres anekdoter, breve og tegninger til nettet.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen