25.000 blev ofre for pestens hærgen

I år er det 300 år siden at pesten hærgede i København og udslettede 25.000 mennesker.

Artiklens øverste billede
Pesten kostede i 1711 omkring 25.000 mennesker livet i København.

Det er 300 år siden at pesten hærgede i København - og i den anledning er det i hele juni og juli måned muligt at vandre igennem byen og høre hele historien om København i pestens skygge i 1711.

Det er History Tours, der står bag de guidede ture.

Den første vandring gennemføres den 4. juni.

25.000 døde

Pestepidemien i 1711 er den værste katastrofe, der nogensinde har ramt København. Den kostede 25.000 mennesker livet - mere end en tredjedel af byens daværende befolkning.

Før epidemien boede der ca. 60.000 mennesker, efter epidemien ca. 35.000. Kun 150 huse gik helt fri af pesten.

Troppebevægelser under Store Nordiske Krig fik epidemien til at bevæge sig rundt i Østersøområdet. Fra Polen, gennem de baltiske lande til Finland og Sverige. Formenligt var det et skib fra Sverige, der bragte den til Danmark. I første omgang til Helsingør, men i maj 1711 nåede pesten til København, og i juli tog den for alvor fat.

Ligene hobede sig op

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Det må have været forfærdeligt at bo i København i 1711. Typisk blev hele familier udslettet, ligene hobede sig op, og det blev et stort, ubehageligt og farligt arbejde at få begravet de mange lig. Dengang blev man stadig begravet på kirkegårdene rundt om kirkerne, men det blev hurtigt nødvendigt med særlige pestkirkegårde.

Nogle af dem lå inden for byen andre udenfor. Når bylderne brød ud var det ekstremt smertefuldt, og så skulle man ikke forvente at overleve ugen ud. Den eneste måde, man reelt kunne bekæmpe epidemien, var ved karantæneordninger og ved at lukke de pestramte huse af. Der blev sat et kors på døren.

Med de mange dødsfald og restriktioner på færdslen på offentlig gade må København have været en spøgelsesby. Døden var i 1700-tallet nærværende på en måde, der er meget forskellig fra i dag.”

Starter på Højbro Plads

Vandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni og juli.

Fra Højbro Plads går turen forbi mange af byens kirker, bl.a. Helligåndskirken, Vor Frue Kirke og Trinitatis Kirke. Kirkerne og præsterne fik travlt, og præsterne døde som fluer. Turen går også forbi de steder, hvor pestkirkegårdene lå i indre by ved Krystalgade, Åbenrå og Gammel Mønt.

Vandringen går til Ny Adelgade, hvor det første pestdødsfald blev konstateret og slutter ved Garnisonskirken, som blev bygget kort tid inden epidemien, og som fik god brug for sin kirkegård uden for byen, hvor mange af ofrene blev begravet.

Tredje tur

Vandringen i Dødens København er tredje tur i History Tours’ program dette år.

I februar og marts handlede det om reformationens København, i april og maj om handlens København. I august og september er overskriften grænseløse København og i oktober og november fokuseres der på folkets København.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen