Glødende kærlighedsord fundet i bog

Kærestebreve havner ikke normalt på museer. Dette danske gør - afsenderen er ikke hvem som helst.

Artiklens øverste billede

H.C. Andersens Hus i Odense er nu kommet i besiddelse af en ganske særlig kærligheds-erklæring skrevet til den svenske operasangerinde Jenny Lind.

Det er tale om den formentlig eneste direkte kærlighedserklæring som den berømte digter skrev til den 15 år yngre kvinde, der blev kaldt "Den svenske nattergal".

Han skrev den som dedikation i bogen "Samlede Digte" (1833)". Af et notat i hans almanak ved man, at han afleverede bogen den 14. september 1843.

Voldsomt forelsket

H.C. Andersen mødte hende samme år i begyndelsen af september og hans forelskede sig voldsomt i hende. En kærlighed, som hun ikke gengældte, men som prægede H.C. Andersen hele livet. Han skrev adskillige gange om sin kærlighed til hende, men bog-dedikationen er den eneste direkte henvendelse, der eksisterer.

Der har givet været andre, for i sin dagbog skrev han således den 20. september 1843:

"Ude på Toldboden til morgen 4 1/2, sagt Jenny Farvel, stukket brev til hende, som hun maa forstaae. Jeg elsker."

Købt i New York

H.C. Andersen-museet har erhvervet den unikke bog med støtte fra Augustinus-fonden, og den er købt af museet via en antikvar-boghandel i New York.

Hele bogens historie er ikke klarlagt, men man ved, at den i december 1929 på Sotheby's i London blev købt af formanden for General Electric Owen D. Young, der også var ivrig bogsamler. Hans bogsamling udgør hjørnestenen i den såkaldte Berg-samling på New York Public Library.

Owen D. Young købte bogen som en gave til sin svigerdatter Esther Young. Hun, der var digter og billedkunstner, var datter af den danske vicekonsul Niels Anthon Christensen. Esther Young døde i 1988.

Handlede hurtigt

Helt nøjagtigt, hvordan bogen er endt hos antikvaren i New York ved man ikke, men overinspektør i H.C.Andersens Hus, Ejnar Stig Askgaard, siger til kpn.dk:

"Vi formoder, at den er købt af efterkommere af Ester Young. Vi blev ringet op og gjort opmærksom på bogen og fik en svimlende pris. Derfor kontaktede vi Augustinus-fonden, der eldivis reagerede meget hurtigt."

Skal restaureres

Bogen med dedikationen har været udstillet i Odense i løbet af maj, men nu "forsvinder" den i en periode:

"Vores konservatorer skal kigge på nogen. H.C. Andersen skrev med syreholdig blæk, der nedbryder papiret. Den proces skal vi have standset, og herefter får den permanent plads i vores lille Jenny Lind-afdeling", siger Ejner Stig Askgaard.

Mødtes i 1840

H.C. Andersen mødte første gang Jenny Lind i 1840, men da var der tale om et kort møde. De genså hinanden i september 143, og da forelskede H.C. Andersen sig vanvittigt i hende.

Kærligheden var på ingen måde gengældt. I 1849 mødte hun i London pianisten Otto Goldschmidt. Han ledsagede hende på en turné i USA, og her blev de gift i 1852. Syv år senere blev hun britisk statsborger med base i London.

Hvordan Jenny Lind reagerede på H.C. Andersens boggave med dedikationen, det vides ikke. Kun ved man, at hun generelt afviste han følelser.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen