Historie

Rum på størrelse med passagerfly fundet i Keopspyramiden

Videnskabsmænd har fundet et skjult rum i et af verdens syv underværker.

Rummet i Keopspyramiden har været skjult i 4500 år. Foto: Hassan Ammar/AP

Et skjult rum er blevet fundet i den store pyramide i Giza, også kaldet Keopspyramiden. Den egyptiske pyramide er et af verdens syv vidundere.

Rummet blev fundet af tre forskergrupper - to fra Japan og en fra Frankrig.

Mehdi Tayoubi var blandt de videnskabsmand, der fandt frem til rummet.

- Det er stort. Det er på størrelse med et 200-sæders passagerfly, lige midt i pyramiden, fortæller Mehdi Tayoubi.

Grupperne fandt rummet, mens de arbejdede på projektet Scan Pyramids, hvor man med ikkedestruktive metoder forsøger at afsløre hemmeligheder fra de gamle bygningsværker.

Rummet er cirka 30 meter langt, 8,6 meter højt og mellem 1 og 2,1 meter bredt. Det befinder sig over Det Store Galleri i pyramiden.

Det har været skjult i 4500 år, og dets formål er ukendt.

Pyramiden blev bygget efter ordre fra den egyptiske farao Keops, der regerede fra omkring 2589 før Kristus og 23 år frem. Keops ligger selv begravet i pyramiden.

Med en højde på 130 meter er pyramiden den største i Giza, der ligger sydvest for Egyptens hovedstad, Kairo. Med den seneste opdagelse har man fundet fire rum i det store bygningsværk.

Ud over Det Store Galleri og kongens gravkammer er der dronningens gravkammer, der er ufuldført og ubrugt.

Pyramiden blev formentlig plyndret omkring 2100 før Kristus.

Scan Pyramids har tidligere kunnet løfte sløret for andre skjulte rum og korridorer i pyramider. Men denne opdagelse er den største siden det 19. århundrede.

Da man ikke fysisk har været i rummet, er det endnu ikke til at sige, om det aflange rum er inddelt i mindre rum. Det skyldes, at man har brugt myon-radiografi, der ikke giver helt præcise resultater.

Det vides heller ikke, om rummet er horisontalt, eller om det har en hældning ligesom Det Store Galleri.

Det skal fortsatte målinger over længere tid være med til at afgøre, fortæller forskergruppen ifølge ingeniøren.dk.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her