Historie

Pia Kjærsgaard: Reformationen har formet Danmark

Luther var med frihed, lighed og nytte i familien med til at forme vort samfund, mener Folketingets formand.

Hvis ikke Luther havde vist sit store mod og slået sine teser op på porten i Wittenberg, ville samfundet næppe se ud, som det gør i dag, mener Pia Kjærsgaard. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det er vigtigt at huske Martin Luther, som stod fadder til reformationen i 1517. For reformationen er en bevægelse, der gennem de seneste 500 år har bidraget til at forme det Danmark, vi kender i dag.

Sådan lyder det fra Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i hendes tale til dronning Margrethe, den kongelige familie, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og andre tilhørerne, ved Folketingets fejring af jubilæet for reformationen.

Dronningen, Løkke og Kjærsgaard fejrer Luther

- I dag er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg. Luther satte ord på nogle tanker om frihed. Han satte ord på nogle tanker om lighed, siger Pia Kjærsgaard.

- Og han satte ord på at gøre nytte i familien og i samfundslivet. Hans udgangspunkt var teologien: Hvert menneske har ansvar for sine handlinger over for Gud.

Dermed brød Martin Luther med katolicismens forestilling om, at mennesker kunne købe sig privilegier gennem aflad. Luther og reformationen har fået os til at tænke på, hvordan vi indretter samfundet, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

Hun understreger, at Luther ikke var demokrat.

- Man skal altid være varsom med at måle historiske personer med historiens alen. Og i Luthers tilfælde ville der mangle 500 års mellemregninger, siger Pia Kjærsgaard.

I dag tager vi afstand fra meget af det, Luther sagde og gjorde. Vi må tage skarp afstand fra "hans skrækkelige syn på jøderne", fastslår Folketingets formand.

Men hvis ikke Luther havde vist sit store mod og slået sine teser op på porten i Wittenberg, ville samfundet næppe se ud, som det gør i dag, mener Pia Kjærsgaard.

- I virkeligheden er det måske Luthers mod, som er vigtigst at markere i dette jubilæumsår, siger hun.

Nu er kritik af magthaverne sat i system.

- Her i parlamentet slår vi dagligt nye teser op. Ikke på døren, men i Folketingstidende. Vi kalder dem ikke teser, men beslutningsforslag, siger Pia Kjærsgaard.

Alligevel har vi brug for modige mennesker, som tør gå imod flertallet, mener Folketingets formand.

- Modige mennesker, som ikke er bange for at udfordre den politiske korrekthed, siger Pia Kjærsgaard.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her