Annonce
Historie

Historiker: Hitler var måske aldrig kommet til magten, hvis han ikke var blevet afvist af parti

Nazistpartiet var ikke Hitlers første valg, viser ikke tidligere offentliggjorte dokumenter.

Adolf Hitler kunne være endt som et mindre kendt medlem af Deutsch-Sozialistische Partei. Her ses han i 1931. Arkivfoto: AP

Meget kunne være endt anderledes, hvis Adolf Hitler havde fået det, som han i første omgang ville.

Det vurderer historieprofessor Thomas Weber fra University of Aberdeen. Han har fået adgang til ikke tidligere offentliggjorte dokumenter, som viser, at Hitler i 1919 forsøgte at blive medlem af det daværende et år gamle Deutsch-Sozialistische Partei (Tysk-Socialistisk Parti, red.), som var nationalsocialistisk og antisemitisk.

Uden held.

Bizart naziprojekt: Inden jøder blev sendt i døden, skulle de sortere deres egen kulturarv

Det skriver The Guardian.

I papirerne, som er en del af testamentet for, Hans Georg Grassinger, grundlæggeren af Deutsch-Sozialistische Partei, lyder det:

»I efteråret 1919, omkring september, mødte Hitler op på forlaget for at tale med Grassinger og tilbød at skrive for avisen og arbejde for Deutsch-Sozialistische Partei. Han havde ingen penge på daværende tidspunkt og bad også om at låne penge fra Grassinger. Men de sagde til ham, at de ikke havde brug for ham på avisen og ikke ønskede ham i partiet.«

Først efterfølgende blev han medlem af nazistpartiet NSDAP, som blev grundlagt i 1920.

Men ifølge Thomas Weber ville Hitler muligvis ikke være endt ved magten, hvis han var blevet optaget som medlem i Deutsch-Sozialistische Partei.

For Deutsch-Sozialistische Partei var et langt større parti, end nazistpartiet startede med at være, og vurderingen er, at Hitler således ville have stillet sig tilfreds med at spille en mindre rolle i et stort parti, hvis han havde fået lov.

For, bemærker Thomas Weber, Hitler havde indtil da vist sig mere villig til selv at følge ordrer frem at give dem.

Ny dagbog: SS-chef var mere interesseret i sin frokost end sin rolle i jødeudryddelserne

I 1921 blev han ikke desto mindre leder af nazistpartiet, og som sådan afviste han kategorisk enhver fusion mellem det socialistiske parti og nazistpartiet. Noget, som ifølge historieprofessoren er et tegn på, at Hitler i høj grad bar nag.

»Hvis ikke det havde været for Hitlers håndfaste afslag på det (fusionen, red.) - på et tidspunkt forlod han endda partiet af samme årsag - så ville nazistpartiet være blevet absorberet af det tyske socialistparti og dermed være forsvundet, og historien ville have taget en anden retning,« siger Thomas Weber til The Guardian.

Deutsch-Sozialistische Partei blev i stedet opløst i 1922, og flere af partiets medlemmer endte i stedet i NSDAP.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Altid lige i rumpen på »de kendte«

Farvel og tak til DR's kulturmagasin "Gejst". Det er ikke værd at holde på. Ville være skønt med et kulturprogram, hvor der var noget på spil. Giv dog et til Søren Ryge!
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her