Historie

Inden jøder blev sendt i døden, sorterede de deres egen kulturarv

Hitler ønskede at bevare en del af jødernes kulturarv, så verden kunne se, hvad det var for et folkeslag, han havde befriet verden for.

Dette værktøj brugt af astronomer er blandt de enorme mængder dokumenter og andet, der senest er dukket op i en kirke i Vilnius. Foto: Seth Wenig/AP

Da man i 1991 trængte ind i nogle aflåste rum i en af de fjerneste kroge i kælderen under St. Jurgis-kirken i Lithauens hovedstad Vilnius, gjorde man store øjne.

I rummet befandt sig enorme stakke af gamle jødiske bøger, manuskripter og dokumenter. Mange af dem skrevet af kendte jødiske forfattere og kunstnere, men samlingen rummede også beretninger om almindelige menneskers liv i skyggen af Holocaust.

Da fundet blev nærmere undersøgt, stod det klart, at de omkring 250.000 bøger og dokumenter stammede fra samlingerne på biblioteket i Vilnius, der blev smadret under Anden Verdenskrig.

Store mængder af bibliotekets unikke samling blev under og efter krigen spredt for alle vinde, men nu har historien om fundet af dokumenterne fået et meget overraskende appendix.

Forhistorien bag de gemte og siden glemte bøger og dokumenter under den katolske kirke i Vilnius er denne:

Hitler var så overbevist om, at det ville lykkes for nazisterne at udrydde samtlige jøder, at han fik den idé, at særlige jødiske bøger, manuskripter og dokumenter skulle bevares på et museum i Frankfurt, så kommende generationer kunne danne sig et indtryk af, hvad det var for nogle mennesker, han havde befriet verden for.

Blandt de mange hundrede tusind dokumenter, der for nogle måneder siden dukkede op i kirken i Vilnius, var også denne dagbog skrevet af en jødisk pige i 1930'erne. Den er i øjeblikket udstillet i New York. Foto: Seth Wenig/AP

Derfor fik nazisternes kommandant i Vilnius, Martin Weiss, ordre til systematisk at gennemgå og tømme biblioteket i Vilnius. De mest værdifulde bøger og dokumenter skulle transporteres til Frankfurt.

Det var noget af en udfordring for tyskerne, idet alt materiale var skrevet på hebraisk. Men så fik Martin Weiss en lys idé: Fra ghettoen tvangsudskrev han en gruppe jødiske intellektuelle, der blev beordret til at sortere samlingerne.

De intellektuelle sorterede på livet løs, og det bedste og mest værdifulde smuglede de på opfindsomme måder ud fra biblioteket. Materialet endte siden i kælderen under St. Jurgis-kirken.

En gruppe jøder føres i 1841 ind i ghettoen i Vilnius. Foto: Wikimedia Commons

Ud af de omkring 200.000 jøder i Litauen endte omkring 90 pct. deres liv i udryddelseslejrenes gaskamre, og blandt disse også de fleste af de intellektuelle, der smuglede unikke bøger og dokumenter ud fra biblioteket.

Derfor havde kun de færreste efter krigen kendskab til kulturskattene, der lå gemt i kirken.

Efter det Det Tredje Riges nederlag blev Litauen underlagt det sovjetiske regime, der heller ikke var venligt stemt over for jøderne.

Da rummene i kælderen under kirken blev åbnet i 1991, var også Sovjet og kommunismen en saga blot.

Da amerikanerne indtog i Frankfurt, fandt man meget store mængder af de bøger og dokumenter, som nazisterne have hentet på biblioteket i Vilnius.

Materialet blev sendt til YIVO Institute for Jewish Resarch, der blev dannet i Vilnius i 1925, men som ved Anden Verdenskrigs udbrud gik i eksil i New York, hvor det stadig har base.

På sigt vil alt materialet, der er fundet under kirken i Vilnius, blive digitaliseret og gjort offentligt tilgængeligt. I øjeblikket udstilles en meget lille del af det seneste fund i New York. Foto: AP

Materiale fundet i 1991 befinder sig på det nye bibliotek i Vilnius, men YIVO har fuld adgang til materialet, som man er i fuld gang med at digitalisere og gøre tilgængeligt for alle. Der er afsat syv år til projektet, og det drejer sig om 1,5 millioner dokumenter og omkring 10.000 bøger.

Midt i dette arbejde blev YIVO først på sommeren ringet op fra Vilnius og fik en meget overraskende melding:

Man havde under St. Jurgis-kirken fundet endnu et rum proppet med omkring 170.000 jødiske bøger og dokumenter.

Repræsentanter fra YIVO har flere gange været i Vilnius, og man betegner det nyfundne materiale som noget af det mest værdifulde, der til dato er dukket op fra samlingerne.

Hele samlingen vil på sigt blive udstillet på biblioteket i Vilnius, men i øjeblikket kan man i New York se en meget lille del af de fundne dokumenter og bøger.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her