Annonce
Historie

Dansk amatørarkæolog jubler: Står bag supersjældent fund

Museumsinspektør kalder fundet meget specielt.

Lars Thygesens fund indeholder to meget store og sjældne bronzeringe, der sandsynligvis blev båret som overdimensionerede ankelringe. Konservatorer har senere kunne se rester af organisk materiale, der er blevet bevaret af kobbersaltene fra bronzen. Foto: Lars Thygesen

Lars Thygesen er jublende glad.

Det skyldes, at den 42-årige amatørarkæolog er manden bag et helt særligt fund, der fandt sted på en mark ved Skjold nær Juelsminde.

Lars Thygesen traskede i starten af marts rundt med sin metaldetektor, som han har gjort i »rigtig, rigtig lang tid« de seneste par måneder. Uden held.

Der vil med alt sandsynlighed gå flere år, før Lars Thygesen, der til dagligt arbejder som IT-udvikler, bliver forsødet af danefæ for fundet. Foto: Privatfoto

Men så begyndte hans detektor at bippe.

»Jeg fik et supersvagt signal fra et bronzefragment. Herefter fik jeg to signaler mere, hvorefter jeg kunne se en stor cirkel af bronze,« siger Lars Thygesen.

»I første omgang troede jeg, at jeg havde fundet et bronzekar eller en -krukke,« siger han.

Lars Thygesen tog nogle billeder af fundet, og sendte det til Vejle Museet. En uges tid efter blev en gravemaskine send ud til marken i Skjold, for at grave fundet ud.

Herefter blev fundet røntgenfotograteret, og resultatet var noget ud over det sædvanlige.

I samarbejde med museet blev bronzen, og den omkringliggende jord optaget i en stor jordklump – også kaldet et præparat. På den måde kan udgravningen foretages under kontrollerede forhold af konservatorerne på Konserveringscentret i Vejle. Foto: Privatfoto
Fundet indeholdte således to meget store og sjældne bronzeringe - såkaldte vulstringe, der stammer fra bronzealderen. Smykker, der sandsynligvis er blevet båret som overdimensionerede ankelringe og som senere er blevet ofret til guderne. Endnu mere opsigtsvækkende er dét, at konservatorerne kunne se rester af organisk materiale, der er bevaret af kobbersaltene fra bronzen. Dét på trods af, at ringene altså har ligget under jorden i mere end 2500 år.

Og det er noget, der vækker glæde hos amatørarkæologen: 

»Da min detektor bippede ude på marken, anede jeg ikke, hvad det var. Så da fundet blev identificeret som ankelringe, var det en vild oplevelse og en helt fantastisk følelse,« siger Lars Thygesen.

Hos Vejle Museerne, der har hjulpet med udgravningen, er man også glade for fundet:

»Det kan give os en guldgrube af viden om, hvilke planter, der groede i området, og hvordan miljøet har været i bronzealderen. Det er et meget specielt og særligt fund, forklarede museumsinspektør,« siger Christian Juel, der er museumsinspektør på Vejle Museerne, til Horsens Folkeblad.

Fundet bliver mere interessant af, at der er historisk set blot er fundet 15 af disse ringe. Men de er fundet i tørvegravninger, hvilket gør, at Lars Thygesens fund kan give nye informationer om vores historiske arv.

Bronzeringene skal efter udgravningen udstilles på Nationalmuseet, og til den tid vil behandlingen af danefæ til Lars Thygesen også begynde.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Advarsel mod at øge pensionsalderen

Store pensionsselskaber advarer om, at det er nødvendigt at give nedslidte danskere mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, hvis pensionsalderen fortsat skal stige. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kommentar: Folk siger, at de veluddannede drikker

Henrik Jensen
Men de siger ikke, hvorfor de veluddannede drikker. Måske er det en dårlig vane fra studietiden, for de unge drikker ad Pommern til, mens de læser. Jo længere uddannelse, jo mere druk.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her