Historie

Sprængfarlig tysk ubåd fundet ud for Esbjerg

Vraget af en tysk ubåd med 18 intakte miner og 6 torpedoer er fundet i midt i en trafikeret sejlrute ved Esbjerg.

En dansk ekspedition af dykkere har fundet vraget fra en hidtil skjult tysk ubåd ud for Esbjergs kyst. Ubåden "UC30", der stammer fra Første Verdenskrig, er bevæbnet med 18 intakte miner og 6 torpedoer.

Ubåden ligger otte til ti kilometer ude i havet vest for Esbjerg, oplyser Klaus Randrup, vagtholdsleder ved Forsvarets Operationscenter til Ritzau.

Ubåden blev fundet af dykkere fra dykkerfirmaet JD-Contractor A/S, som var blevet sendt på ekspedition af Sea War World Museum Jutland i Thyborøn. Ekspeditionen havde foretaget en screening af havbunden, og her dukkede ubåden op.

Her ses de første optagelser af fundet.

Ubåden skulle angiveligt ligge på forholdsvist lavt vand midt i en trafikeret sejlrute. Der er dog sejldybde hen over vraget, hvilket betyder, at der ikke er nogen risiko for karambolage med den eksisterende søtrafik. Alligevel tager Søfartsstyrelsen nogle forbehold.

»Søfartsstyrelsen har udsendt navigationsadvarsel på den position, hvor den gamle ubåd er fundet, og i en radius omkring, hvor det er forbudt at fiske, ankre og dykke. Man kan blive straffet både med bøde og fængsel, hvis man ikke overholder det,« siger Klaus Randrup til Ritzau. Ifølge Søfartstyrelsens advarsel ligger vraget på 17 meters dybde.

Ekspeditionsleder Gert Normann Andersen, der er direktør for Sea War Museum Jutland og for dykkerfirmaet JD-Contractor, oplyser i en pressemeddelelse, at de danske myndigheder nu vil blive oplyst om vragets placering, og herefter skal myndighederne beslutte, hvad der så skal ske. 

Gert Norman Hansen antager, at myndighederne vil afmærke vraget og så gøre området til en forbudszone. Herefter kan man vurdere, om miner og torpedoer skal bortsprænges eller eventuelt fjernes fra vraget, så ubåden kan blive liggende på bunden af sejlruten som en krigsgrav.

Gert Norman Andersen glæder sig nu til at fortælle omverdenen om fundet.

»Vi synes selv, at det er et godt fund. Det er en spændende historie, som vi gerne vil fortælle og vise på museet. Det er fantastisk at komme ud og opdage ny historie,« siger han til Ritzau.

Ifølge Gert Norman Andersen er ubåden særdeles sprængfarlig, og han opfordrer fridykkere til at holde sig væk fra vraget.

»Sprængstoffet er lige så farligt i dag som for 99 år siden. I bunden af hver mine sidder en detonator, der er overfølsom over for tryk og slag, så hvis nogen begynder at arbejde med det, er der risiko for, at det kan ryge i luften,« siger han.

UC30 har længe været et mysterium, da man lige siden første verdenskrig har vidst, at ubåden lå i det danske farvand. Man vidste bare ikke hvor. Ubåden gik ned med hele den 23 mand store besætning, da den ramte en mine i 1917.

Dykkere har flere gange forsøgt at kortlægge, hvor UC30'eren kunne ligge, og flere gange har man troet, at man havde fundet den. Den rigtige UC30 dukkede dog først op nu.  

Følg
Jyllands-Posten
Første Verdenskrig
Forsiden lige nu
Om temaet

100 år efter Første Verdenskrigs begyndelse sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.


Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Fotos
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her