Goebbels' sekretær: »Jeg håber ikke, at verden vender på hovedet, som den gjorde dengang«

I en ny dokumentarfilm fortæller 105-årige Brunhilde Pomsel, hvordan det var at arbejde i det allerinderste af naziregimet.

Artiklens øverste billede
»Jeg ved godt, at ingen tror os i dag - alle tror, vi vidste alt. Men vi vidste intet. Alt blev holdt hemmeligt,« siger Brunhilde Pomsel.

I en alder af 105 år kan den tyske kvinde Brunhilde Pomsel se tilbage på et liv, hvor hun ikke blot har oplevet et af det forrige århundredes værste regimer, men også har været helt tæt på en af de mest centrale mænd bag.

Fra 1942 til 1945 arbejdede hun som sekretær for den nazistiske propagandaminister, Joseph Goebbels, og i forbindelse med at dokumentarfilmen 'Et tysk liv' har premiere, har hun givet sit formodentlig sidste interview.

Et interview, hvor hun ikke udelukkende ser positivt på fremtiden.

»I den smule tid jeg har tilbage - og jeg håber, at det er måneder og ikke år - holder jeg fast i håbet om, at verden ikke vender på hovedet, som den gjorde dengang,« siger den Berlin-fødte kvinde i et interview med The Guardian og tilføjer:

»Men der har været en uhyggelig udvikling, har der ikke? Jeg er lettet over, at jeg aldrig har fået børn, som jeg skal bekymre mig om.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

I dokumentarfilmen, der netop har haft premiere på München filmfestival, reflekterer Brunhilde Pomsel over, hvordan det var at arbejde i det allerinderste af naziregimet og være i centrum for en af forrige århundredes værste forbrydelser.

Til trods for flere års tæt samarbejde med Joseph Goebbels - i en tid, hvor hun blandt andet havde et tæt forhold til hans kone, Magda Goebbels, og børn - hævder den 105-årige kvinde ikke at have haft noget kendskab til nazisternes forbrydelser og udryddelserne af de mange millioner jøder under Anden Verdenskrig.

»Jeg ved godt, at ingen tror os i dag - alle tror, at vi vidste alt. Men vi vidste intet, alt blev holdt hemmeligt,« siger hun.

Joseph Goebbels var propagandaminister i Nazityskland fra 1933 til 1945. I 1942 blev Brunhilde Pomsel ansat som hans sekretær.

Hvad der helt præcist var foregået, blev hun først klar over i 1950, efter at hun havde afsonet de fem års fængsel, som hun blev idømt efter at have overgivet sig til russerne i foråret 1945.

Og selvom det er let at fordømme den 105-årige og resten af 1930'ernes Tyskland, der lod sig forføre af nazisterne, mener Brunhilde Pomsel ikke, at mange mennesker i dag ville have modet til at gøre modstand.

»Jeg tror oprigtigt, at de mennesker, der i dag siger, at de ville have gjort modstand mod nazisterne, ikke ved, hvad det betyder. Men tro mig, langt de fleste af dem ville have gjort ingenting,« siger hun og tilføjer, at hele landet »var som om under en slags en magi«.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.