Goebbels' sekretær: »Jeg håber ikke, at verden vender på hovedet, som den gjorde dengang«
I en ny dokumentarfilm fortæller 105-årige Brunhilde Pomsel, hvordan det var at arbejde i det allerinderste af naziregimet.

I en alder af 105 år kan den tyske kvinde Brunhilde Pomsel se tilbage på et liv, hvor hun ikke blot har oplevet et af det forrige århundredes værste regimer, men også har været helt tæt på en af de mest centrale mænd bag.
Fra 1942 til 1945 arbejdede hun som sekretær for den nazistiske propagandaminister, Joseph Goebbels, og i forbindelse med at dokumentarfilmen 'Et tysk liv' har premiere, har hun givet sit formodentlig sidste interview.
Et interview, hvor hun ikke udelukkende ser positivt på fremtiden.
»I den smule tid jeg har tilbage - og jeg håber, at det er måneder og ikke år - holder jeg fast i håbet om, at verden ikke vender på hovedet, som den gjorde dengang,« siger den Berlin-fødte kvinde i et interview med The Guardian og tilføjer:
»Men der har været en uhyggelig udvikling, har der ikke? Jeg er lettet over, at jeg aldrig har fået børn, som jeg skal bekymre mig om.«
I dokumentarfilmen, der netop har haft premiere på München filmfestival, reflekterer Brunhilde Pomsel over, hvordan det var at arbejde i det allerinderste af naziregimet og være i centrum for en af forrige århundredes værste forbrydelser.
Til trods for flere års tæt samarbejde med Joseph Goebbels - i en tid, hvor hun blandt andet havde et tæt forhold til hans kone, Magda Goebbels, og børn - hævder den 105-årige kvinde ikke at have haft noget kendskab til nazisternes forbrydelser og udryddelserne af de mange millioner jøder under Anden Verdenskrig.
»Jeg ved godt, at ingen tror os i dag - alle tror, at vi vidste alt. Men vi vidste intet, alt blev holdt hemmeligt,« siger hun.

Hvad der helt præcist var foregået, blev hun først klar over i 1950, efter at hun havde afsonet de fem års fængsel, som hun blev idømt efter at have overgivet sig til russerne i foråret 1945.
Og selvom det er let at fordømme den 105-årige og resten af 1930'ernes Tyskland, der lod sig forføre af nazisterne, mener Brunhilde Pomsel ikke, at mange mennesker i dag ville have modet til at gøre modstand.
»Jeg tror oprigtigt, at de mennesker, der i dag siger, at de ville have gjort modstand mod nazisterne, ikke ved, hvad det betyder. Men tro mig, langt de fleste af dem ville have gjort ingenting,« siger hun og tilføjer, at hele landet »var som om under en slags en magi«.