Gigantisk fund har udløst strid om skat til over 100 milliarder kroner

Velbevarede bronzekanoner, flere millioner guld- og sølvmønter og intakte lerkrukker til flere milliarder er fundet i Colombia.

Artiklens øverste billede
I december sidste år offentliggjorde den colombianske regering, at de selv havde fundet vraget af San José. Foto: Colombia Ministry of Culture

Hvad ville du gøre, hvis du fandt en skat, der var mere end 100.000.000.000 kroner værd?

Langt de fleste ville nok gøre alt, hvad de kunne, for at beholde den.

Og netop nu er det, hvad Colombia og en gruppe amerikanske skattejægere prøver på.

Det er en gigantisk skat fra det sagnomspundne skib San José, der er centrum i striden. Skibet indeholder nemlig velbevarede bronzekanoner, flere millioner guld- og sølvmønter og intakte lerkrukker.

Ifølge historikere var skibet blandt andet lastet med 11 millioner sølv- og guldmønter, der er op mod 120 milliarder kroner værd. Foto: Colombia Ministry of Culture

Kulturskattene ligger på havets bund i vraget af den verdenskendte galeon, der sank ud for den colombianske kystby Cartagena i 1708, da skibet var på vej til Spanien, og ifølge historikere var skibet blandt andet lastet med 11 millioner sølv- og guldmønter, der er op mod 120 milliarder kroner værd.

Det skriver TV2.

Men nu kan Colombia, Spanien samt det amerikanske firma Sea Search Armada ikke blive enige om fordelingen af skattene på havbunden.

For mens Sea Search Armada hævder, at firmaet i 1981 lokaliserede San José efter lang tids søgen og senere aftalte at dele informationerne om skibets lokalitet med colombianerne, mod at firmaet modtog 35 procent af den værdifulde last, når den blev bjærget, har den colombianske regering indført en lov, der giver landet rettighederne til alle skattene i området.

I december sidste år offentliggjorde den colombianske regering, at de selv havde fundet vraget af San José tæt på det sted, hvor Sea Search Armada hævder at have fundet skibet.

Også Spanien har gjort krav på galeonen, der blev brugt i Kong Filip den Femtes flåde under den spanske arvefølgekrig, der brød ud i 1701 og varede til 1714, og ifølge de spanske og colombianske udenrigsministerier har landene en ’juridisk uoverensstemmelse’ omkring ejerskabet af vraget.

Både Spanien, Colombia og en amerikansk gruppe skattejæger vil gerne have ejerskab over det kostbare vrag. Foto: Colombia Ministry of Culture

Det er langt fra første gang, at store, forsvundne skatte pludselig dukker op.

I 2011 blev en historisk stor skat bestående af guld, juveler og statuer til en værdi af omkring 100 milliarder kroner fundet bag murene i Sri Padmanabhaswamy-templet i den sydindiske delstat Kerala.

Og samme år blev det britiske handelsskib SS Gairsoppa, der sank i 1941 efter at være blevet torpederet af en tysk ubåd, bjerget 500 km ud for Irlands kyst. Skibet indeholdt en gigantisk skat på 200 tons sølv til en værdi af over 800 mio. danske kroner.

Senest fandt en gruppe amatørdykkere i 2015 mere end 2.000 guldmønter - hvor de ældste var mere end 1.000 år gamle - ud for den israelske kyst. Fundet blev gjort ved den middelalderlige havneby Caesarea og er det største guldfund nogensinde i Israels historie.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.