Historie

Usædvanligt fund: Ubåd fra Anden Verdenskrig fundet i dansk farvand

Vraget af en britisk ubåd, der havde 59 besætningsmedlemmer, er fundet ud for Thyborøn.

JD Contactors egen strålescanning af fundet, der viser undervandsbåden HMS Tarpon. Foto: JD-Contractor A/S

Et dykkerteam har fundet vraget af en stor britisk undervandsbåd fra Anden Verdenskrig på havbunden ud for Thyborøn.

Fundet blev opdaget under en helt anden opgave af erhvervsdykkeren Gert Normann fra JD Contractors. Han kalder fundet af undervandsbåden for usædvanlig.

»Det er et usædvanligt fund, og især så tæt på Jylland. Det er en helt speciel fornemmelse for os at se ubådsvraget efter dets dramatiske endeligt,« siger Gert Normann.

Undervandsbåden hedder HMS Tarpon og måler 84,3 meter i længden. Den har 10 torpedorør og var bevæbnet med 17 torpedoer. Den forlod havnen i Portsmouth 6. april i 1940 for at patruljere nær den norske kyst.

Fire dage senere fik besætningen besked på at indtage en ny position, men kort tid efter mistede den britiske flåde kontakten til ubåden.

Fundet af den britiske ubåd fra Anden Verdenskrig er usædvanligt, mener erhvervsdykker Gert Normann.

At der skulle gå 76 år, før ubåden fra Anden Verdenskrig blev opdaget, skyldes ifølge Gert Normann misvisende informationer om ubådens placering.

»Der er opgivet mange positioner på, hvor undervandsbådene forliste, men de er meget unøjagtige og flere er helt misvisende,« siger han og tilføjer, at han regnede med at HMS Tarpon lå på meget dybt vand i Skagerrak.

Alle 59 besætningsmedlemmer om bord på HMS Tarpon blev formentlig dræbt af trykbølgen ved detonationen af dybvandsbomben. Ubåden betragtes som en krigsgrav, og derfor vil ingen dykkere forsøge at trænge sig ind i selve ubåden. I stedet får den lov at ligge som et urørt gravkammer, indtil skroget ruster op.

Gert Normann kalder synet af ubådsvraget for »barsk«.

»Undervandsbåden står med let slagside på havbunden med begge periskoper oppe. Det kan tydelig ses, at undervandsbåden er ramt af en dybvandsbombe lige bag tårnet. Det er et barsk syn at se dette vrag, og det viser, hvor tragisk krig er,« siger Gert Normann.

Det er tredje gang, at JD Contractors finder en britisk undervandsbåd i den danske del af Nordsøen. Tidligere har de fundet ubåden E50, der i januar 1918 forliste på grund af en minesprængning samt dampundervandsbåden K1, som sank efter en kollision i 1917.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her