*

Historie

Israel offentliggør Eichmanns sidste bøn

Håndskrevet papir, hvori naziforbryderen Adolf Eichmann anmoder om at blive benådet, er offentliggjort.

Adolf Eichmann blev fanget af israelske agenter i Argentina i 1960. Her levede han under falsk identitet, men den israelske efterretningstjeneste Mossad fandt ham.

Få dage før sin henrettelse i 1962 i Israel skrev naziforbryderen Adolf Eichmann et brev, hvori han bad om at blive skånet for at blive hængt.

Hans rolle i Holocaust var blevet overdrevet, hævdede han i det håndskrevne brev, som Israel tirsdag har offentliggjort.

Offentliggørelsen falder på den internationale Holocaustdag.

Reuven Rivlin, Israels præsident, har præsenteret brevet i Jerusalem. Det er dateret den 29. maj 1962 og stilet til den daværende præsident, Yitzhak Ben-Zvi.

Eichmann blev hængt ved midnat 31. maj 1962.

- Det er nødvendigt at trække en linje mellem ledere, der er ansvarlige, og folk som mig, der mere tjente som et instrument i hænderne på ledere, citerer præsident Rivlin fra brevet under en ceremoni i anledning af Holocaustdagen i præsidentens embedsbolig i Jerusalem.

- Jeg var ikke en ansvarlig leder, og derfor føler jeg mig ikke skyldig, skrev Eichmann videre.

En talsmand for Rivlin siger, at brevet først for nylig er dukket op i præsidentens arkiv, da en række papirer blev gennemgået i forbindelse med et projekt om at skanne dokumenter til et digitalt arkiv.

Adolf Eichmann blev fanget af israelske agenter i Argentina i 1960. Her levede han under falsk identitet, men den israelske efterretningstjeneste Mossad fandt ham.

Han blev i skjul ført til Israel i et fly, og i Israel blev han retsforfulgt, fundet skyldig i i forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og forbrydelser mod det jødiske folk.

Han blev fundet skyldig i at være en af arkitekterne bag det, som nazisterne kaldte "Endlösung", altså udryddelse af jøder. Til det formål blev koncentrationslejren Auschwitz blandt andet opført.

Her var der gaskamre i tilbygningen Birkenau, hvor jøder systematisk blev henrettet.

Holocaustdagen falder 27. januar, som er den dag, hvor sovjetiske styrker befriede Auschwitz i Polen.

Nazisterne dræbte omkring seks millioner jøder. Det er det, der kaldes Holocaust.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Den lange jagt på Eichmann
Adolf Eichmann var en af de store forbrydere under Anden Verdenskrig. •Den amerikanske journalist og forfatter Neal Bascomb har lavet en grundig research til bogen om Eichmann, men præsentationen har mangler.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her