*

Historie

Mindepark for knap 9.000 omkomne marinesoldater åbnes i Thyborøn

På 100 året for verdenshistoriens største søslag, Jyllandsslaget, åbner en international mindepark i Thyborøn ved vestkysten.

I alt 8.645 figurer rejses i parken. En for hver død mariner. Desuden rejses 25 store granitsten udformet som en skibsstævn. En for hvert sunket skib. Pressefoto.

Den 1. juni bliver et internationalt mindesmærke for næsten 9.000 faldne engelske og tyske marinesoldater indviet i Thyborøn.

Det fortæller, den tidligere forsvarsminister og formand for den selvejende institution Mindepark for Jyllandsslaget, Søren Gade.

»Vi vil på 100-året rejse et mindesmærke for de mange faldne marinere under verdens største søslag,” siger han.

Søslaget ved Thyborøn:
  • 8.645 omkom under Jyllandsslaget.
  • Flere end 240 krigsskibe deltog i slaget.
  • 25 fartøjer sank.
  • Briterne led de største tab, men vandt magten over verdenshavene ved, at den tyske flåde blev jaget i havn og ikke mere kom ud på havene under krigen.
  • Under hele Første Verdenskrig blev der sænket 308 danske skibe og 16 fiskefartøjer, hvorved der omkom 654 danske søfolk.
  • Slaget var det første og eneste totale søslag under Første Verdenskrig mellem tyske og den britiske flåde.

  • Efter slaget hævede begge sider dengang at have opnået sejr.

Mindeparken kommer det til ligge i klitlandskabet ved Thyborøn ud til Vesterhavet, nær det sted hvor det store slag fandt sted i dagene 31. maj og 1. juni i 1916.

Slaget fandt sted cirka 100 kilometer ret mod vest fra mindesmærket.

Disse store danske seværdigheder åbner i 2016

I alt 8.645 figurer rejses i parken. En for hver død mariner. Desuden rejses 25 store granitsten udformet som en skibsstævn. En for hvert sunket skib.

»Hver enkelt figur er tænkt som individuelle mindesmærker. Samlet set som en visualisering af slagets enorme mennesketab,« siger kunstneren Paul Madsen Cederdorff.

Mindeparken skelner ikke mellem engelske og tyske marinesoldater. Den vil vise krigens voldsomhed og de enorme menneskelige tab krigen efterlod.

Mindeparken åbnes ved en mindehøjtidelighed den 31. maj og den 1. juni. Blandt deltagerne er Nick Jellicoe, der er barnebarn af den berømte britiske admiral John Jellicoe, øverstkommanderende for den britiske Grand Fleet under Jyllandsslaget. Og Reinhart Scheer Hennings, barnebarn af den øverste tyske admiral Reinhardt Scheer, som var øverstkommanderende for den tyske flåde under Jyllandsslaget.

»Parken bliver en værdig måde at ære de omkomne fra begge sider på lige fod, og på samme tid vise omfanget af de menneskelige tab. Sammen med Sea War Museum bliver Thyborøn et center for historien om en af de mest afgørende begivenheder under Første Verdenskrig,« siger Nick Jellicoe.

Allerede sidste år åbnede Sea War Museum Jutland i Thyborøn en permanet udstilling om yllandsslaget.

At museet nu bliver udvidet med mindesmærket glæder borgmester i Lemvig Kommune Erik Flyvholm.

»Mindeparkens placering er naturlig i Thyborøn, der jo er et maritimt kraftcenter på vestkysten. Byens og tangens historie er kædet tæt sammen med havet, der på godt og ondt har fyldt og fylder meget for beboerne,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

100 år efter Første Verdenskrigs begyndelse sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.


Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Fotos
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her