Historie

Arkæologer fandt 3.000 år gamle fodspor og potte med velbevaret mad

Arkæologer kalder nyfunden Bronzealder-boplads for Englands svar på Pompeji.

Ved Cambridge i England har arkæologer gjort et enestående fund, som de kalder for »Englands svar på Pompeji«.

De arbejder på udgravningen af en boplads, der er 3.000 år gammel og stammer fra Bronzealderen. Den er så velbevaret, at arkæologerne bl.a. har fundet oldtidens fodspor og en potte med mad, som er velbevaret.

»Så meget er blevet præserveret, at vi kan få et blik ind i hverdagslivet i Bronzealderen. Bostedet er enestående både hvad angår, hvor mange forskellige ting, vi har fundet, og mængden,« siger David Gibson, som leder holdet af arkæologer ved udgravningen, til BBC.

Bopladsen består af levn fra omkring fem runde huse af træ, som stod på træpæle i en forhistorisk flod. En brand hærgede dog husene, så de kollapsede ned i vandet, hvor leret har bevaret det i flere tusinde år.

»Det er en utrolig tidskapsel, som giver os et tydeligere billede af livet i Bronzealderen. Denne udgravning er af international signifikans og vil transformere vores forståelse af tidsperioden,« siger Duncan Wilson, som er chef for museet Historic England, der delvist finansierer udgravningen, til BBC.

Holdet af arkæologer, som tæller 14 personer, har også fundet velbevarede knive og sværd, tekstiler og eksotiske glasperler.

»Det føles ikke som arkæologi længere, det føles som om, en eller andens hus er brændt ned, og vi trænger ind og rager goderne til os,« siger udgravningens chef, Mark Knight, til The Guardian.

Han forklarer, at branden fik taget til at falde sammen over gulvet, hvorved møblerne og brugsgenstanden blev omsluttet. Herefter kollapsede bygningerne ned i floden, hvor branden omgående blev slukket, og bygningerne sank ned i to meters mudder og ler.

En ekspert i brandstiftelse skal senere komme og forsøge at opklare, om branden var et uheld eller påsat. Mark Knight skyder på, at branden kan være et uheld i forbindelse med madlavning, en bevidst handling, før beboerne forlod bebyggelsen, eller et angreb af en fjende.

Men et er sikkert: det kommer til at give arkæologerne meget specifikke detaljer om, hvordan man levede i Bronzealderen.

»Det bliver blandt andet muligt at finde ud af, hvad de havde på, hvad de spiste, og hvordan de tilberedte det,« siger han til The Guardian.

Familierne, som boede i husene, var sandsynligvis forholdsvist velhavende, da knogler fra får, grise og køer indikerer, at de havde adgang til landområder. Derudover havde de ni langbåde, som også blev fundet ved udgravningen, som de brugte til at rejse langs floden, skriver The Washington Post.

Du kan blandt andet finde billeder fra udgravningen i artiklen fra BBC her.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her