Annonce
Historie

Dansk ”monster” fra 1495 hevet op af dybet i Sverige

Tirsdag bjærgede et svensk forskerhold en galionsfigur fra et dansk kongeskib, der nu er verdens ældst bevarede.

Kort før klokken 13 tirsdag eftermiddag sikrede et svenskledet forskerhold et dansk kongeskib en plads i historiebøgerne.

Verdens ældst bevarede ”galionsfigur”, der stammer fra Kong Hans skib Gribshunden fra 1487, så igen dagslys efter at have ligget på bunden af havet ud for den sydsvenske by Ronneby i over 500 år.

Figuren, der forestiller et hundelignende hoved og af forskerne er blevet sammenlignet med et monster, fungerede som det, der senere blev kendt som galionsfigurer i 1500-tallet. Der er ikke andre lignende fund fra den periode, siger professor i marinearkæologi, Johan Rönnby, der stod i spidsen for forskerholdet.

”Det er helt fantastisk. Det er helt unikt, der findes ikke noget lignende i verden,” siger han kort efter at figuren kom op fra havet.

Foto: Jens Henrik Daugaard

”Vi vidste, den ville være flot, men den er helt mageløs. Det overgår alle forventninger,” siger han.

Hundehovedet blev bjærget ud for den sydsvenske by Ronneby af et dykkerhold med folk fra Blekinge museum, den svenske Försvarshögskolan og videnskabsfolk fra University of Southampton, heriblandt bl.a. den danske marinarkæolog Rolf Warming.

Nu skal galionsfiguren sættes ned i et akvarium og siden frysetørres for at blive konserveret ordentligt.

Galionsfiguren er lavet af træ og vejer ca. 250 kg.

Fundet af galionsfiguren vækker også glæde hos bl.a. Jens Riise Kristensen, bygningskonstruktør og forfatter til bogen ”Flådens ansigt” om den danske marines galionsfigurer.

”Det er et umådeligt usædvanligt fund. Når man finder et skib af træ på havets bund, er det tit det øverste af skroget, der er ødelagt og rådnet op. Det betyder, at galionen, der rager lidt ud, ofte er gået til på skibe fra den tid,” siger Jens Riise Kristensen.

Man valgte at hente galionsfiguren op nu, da man frygtede, at det ellers ville blive stjålet.

Figuren sad på det danske kongeskib Gribshunden, der blev bygget til den danske flåde af Kong Hans. Skibet sank i 1495, da en eksplosionslignende brand brød ud under en tur til Kalmar, hvor Kong Hans skulle drøfte Kalmarunionen med Norge, Danmark og Sverige med sidstnævnte, der forsøgte at bryde ud af unionen.

Adskillige mænd døde, inden besætningen blev evakueret og skibet senere sank ud for Ronneby.

I 2013 identificerede et svensk forskerhold med professor i marinarkæologi Johan Rönnby i spidsen vraget, der lå på ti meters dybde, som Gribshunden. Det skete, efter amatørdykkere siden 1970’erne havde dykket ned omkring vraget uden at vide, at der var tale om et dansk kongeskib.

Vraget er blevet kaldt ”et af de vigtigste vrag i verden” af Jon Adams, der har været med til at bjærge flere andre betydningsfulde skibsvrag og er en af verdens ledende marinarkæologer.

”Der er tale om et utrolig vigtigt fund. Det er et opsigtsvækkende velbevaret eksemplar af et fartøj, der knytter Middelalderens skibsbygning sammen med den nye teknik fra 1300- og 1400-tallet,” sagde han i juni, da han var med til at dykke ned til skibsvraget.

Det var under den sidste dykning ved vraget i juni, at forskerne fandt galionsfiguren.

Skibet er bl.a. betydningsfuldt, fordi det er et af de ældst bevarede skibe i den såkaldte kravelbyggestil, der er bygget efter en teknik, hvor man stabler brædderne på højkant. Det er samme metode, som det skib, Columbus i 1492 opdagede Amerika i, er blevet bygget efter.

Forskerne har skannet, fotograferet, filmet og optegnet det ca. 30 meter lange vrag for at kunne lave en grundigere undersøgelse af skibet.

Vraget ligger på ca. 10 meters dybde.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her