Arkæologerne i tvivl: Hvad i alverden er dette?

Nyt guldfund i sjællandsk område, der opfattes som et af Nordeuropas guldrigeste lokaliteter fra bronzealderen.

Artiklens øverste billede
Således blev guldspiralerne fundet. Og under dem blev fundet et pelsforet træskrin.

Er det pynt til diverse former for klædedragter?

Er det en form for hårsmykker?

Har de være anvendt som frynser på en hat eller en parasol?

Svaret står åbent i forbindelse med fund af omkring 2.000 små guldspiraler fra bronzealderen, der er dukket på en mark ved Boeslunde på Sjælland.

"Faktum er, at vi ved det ikke, men jeg hælder til, at de var en del af en præstekonges dragt eller hovedbeklædning", siger museumsinspektør på Nationalmuseet Flemming Kaul, der har udgravet guldspiralerne sammen med inspektør Kirsten Christensen fra Museum Vestsjælland.

De omkring 2.000 guldspiraler fundet ved Boeslunde i Vestsjælland.

De længste spiraler er 3 centimeter lange og er alle fremstillet af tynd og flad guldtråd, og arkæologerne daterer dem til mellem 900 og 700 f. kr.

Beslutningen om at foretage flere udgravninger i området ved Boeslunde blev taget efter, at et par amatørarkæologer på stedet fandt fire såkaldte edsringe i rent guld.

De mange gådefulde guldspiraler er fundet under to udgravninger i området, og i forbindelse med den ene fandt man også to forgyldte dragtnåle. Det er disse, der gør, at man med stor sikkerhed kan datere fundet.

I forbindelse med fundet af spiralerne er også fundet resterne af, hvad arkæologerne mener, er et skindforet træskrin.

En enkelt nyudgravet, lille guldspiral. Den er cirka tre centimeter lang og vejer 0,1 gram.

Allerede inden fundene af edsringene for to år siden og det aktuelle fund af de besynderlige guldspiraler indskrev området ved Boeslunde sig i historien som et af de områder i Nordeuropa, hvor der i tidens løb er gjort flest guldfund.

Udover de fire edsringe i guld fundet for to år siden er der fundet seks andre store, tunge guldringe. Og i 1800-tallet blev der fundet i alt seks guldskåle ved den nærliggende Borgbjerg Bakke.

Museumsinspektør Kirsten Christensen siger:

"Ringene vejer til sammen 3,5 kilo, og regner vi skålene, som vejer mere end et kilo, med, så bliver det til et af de største guldfund fra bronzealderen i Nordeuropa. Det viser, at stedet havde en helt særlig betydning for bronzealderens mennesker, når de valgte at ofre flere kilo guld."

De seks guldskåle fra bronzealderen fundet ved Borgbjerg Banke i Boeslunde i 1800-tallet. Den ene finder var en husmand, som fik råd til at give sin søn en uddannelse, og familien tog efterfølgende navneforandring til Borgbjerg. Finderens sønnesøn var i øvrigt folketingspolitikeren Frederik Borgbjerg (1866-1936), der sad i Folketinget for Socialdemokratiet og var socialminister og undervisningsminister.

Arkæologerne er overbeviste om, at området ved Boeslunde har været et område, hvor der i bronzealderen jævnligt blev foretaget rituelle ofringer.

Museumsinspektør Flemming Kaul fra Nationalmuseet mener, at både spiralerne og edsringene tilhørte en præstekonge.

"Måske bar præstekongen en guldring om sit håndled, og guldspiralerne sad på hans kappe eller hans hat, hvor de under rituelle solceremonier skinnede som solens stråler.

Netop solen var et af de helligste symboler i bronzealderen, og guldet havde givetvis en særlig magi. Det har solens farve, og det skinner som solen, og fordi guld er uforgængeligt, så indeholder guld også noget af solens kraft".

Arkæologerne mener, at området gemmer på endnu flere guldskatte, hvorfor Museum Vestsjælland i samarbejde med en gruppe amatørarkæologer fortsætter udgravningerne ved Boeslunde.

Guldspiralerne fra Boeslunde er cirka tre centimeter lange. De er fremstillet af 0,1 millimeter tyk guldtråd og vejere cirka 0,1 gram hver.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.