Historie

Nye fund på enestående dansk skibsvrag fra 1400-tallet

Efter en lang pause skal vragpladsen med det danske kongeskib Gribshunden undersøges igen.

Der bliver nu gennemført nye dykninger ved det danske kongeskib Gribshunden, der sank i 1495 ud for svenske Ronneby. Allerede i de første dage har forskerne gjort nye fund.

- Dette er et af de vigtigste vrag i verden, siger Jon Adams, som er en af verdens ledende marinearkæologer.

Efter en lang pause skal vragpladsen med Gribshunden, som måske er verdens bedst bevarede skib fra 1400-tallet, skannes, fotograferes, filmes og tegnes igen.

- Vi ser nye skibsdetaljer, som vi aldrig har set tidligere. En af dykkene har netop fundet en kanonkugle, fortæller dykkerlederen Johan Rönnby, som er professor i marinearkæologi på Södertörns højskole.

Professor Jon Adams, der var med til at bjærge det britiske Mary Rose - verdens bedst kendte vrag ved siden af Gustav Vasa - deltager i dykningerne.

- Der er tale om et utroligt vigtigt fund. Det er et opsigtvækkende velbevaret eksemplar af et fartøj, som knytter Middelalderens skibsbygning sammen med den nye teknik fra 1300- og 1400-tallet, pointerer John Adams efter at have tilbragt timer nede ved Gribshunden.

Kortlægningen af vraget foretages med henblik på større undersøgelser senere.

- Det er et skib, der er lige så gammelt som Christoffer Columbus' Santa Maria, påpeger marinearkæologerne.

Svenske forskere afslørede i 2013, at skibsvraget, der blev fundet af dykkere tilbage i 1970'erne, er vraget af det danske kongeskib Gribshunden.

Skibet skulle sejle fra København til Kalmar i 1495 på en mission for Danmarks kong Hans i forbindelse med forhandlinger om Kalmarunionen.

Fartøjet forliste ud for Ronneby, efter at der var udbrudt brand om bord.

Vraget er 30 meter langt og ligger på otte til ni meters dybde.

Skibet er unikt, da det er et af de første skandinaviske træskibe, der blev bygget efter en teknik, hvor man stabler brædderne på højkant - den såkaldte kravelbyggestil.

/ritzau/TT
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Solkonge i ubåd

Indholdet besnærer hos The Minds of 99. Men musikalsk fylder én inspirationskilde lovlig meget.
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her