Annonce
Historie

Fabelagtigt fynsk fortids-fund fylder 80

Et fund af et kranie på en fynsk mark førte to år senere til, at man fandt det første vikingeskib i Danmark.

Dragehovedet på rekonstruktionen af Ladbyskibet. Foto: Vikingemuseet Ladby

"Hvad mener De om et skib, apoteker?"

(Pause)

"Det er sandelig.... et skib."

Ordveksling mellem museumsassistent Svend Larsen fra Fyns Stiftsmuseum og amatørarkæologen Poul Helweg Mikkelsen, der var apoteker i Odense, hvor han ejede og drev Svaneapoteket frem til sin død i 1940.

Netop det spørgsmål og det svar er blevet hængende og siden uløseligt knyttet sammen med fundet af resterne af det første vikingeskib nogensinde fundet i den danske muld.

Ordene faldt i dag for nøjagtig 80 år siden på en bidende kold vintertorsdag - den 28. februar 1935 - ved en gravhøj midt på en mark i Ladby, der ligger tæt ved Kerteminde Fjord på Fyn.

Ladbyskibet blev det hurtigt navngivet - og to år senere blev det den centrale del i det, der blev kaldt "verdens mærkværdigste søfartsmuseum".

Ladbyskibet blev under udgravningen det helt store trækplaster. Der var dage, da udgravningen i 1930'erne blev besøgt af op mod 1.000 gæster om dagen. Blade og aviser var fyldt med artikler om skibet. Her ses skibet på et samtidigt postkort fra Nationalmuseet. Foto: Kerteminde Museum

Men lad os for en stund dvæle ved det, der gik forud for det fantastiske fund, som blev gjort i dag for nøjagtig 80 år siden.

Hvis du læser fra mobil enhed, så klik her for at se billeder.

Det hele begyndte med, at landmanden Erik Eriksen, der ejede Nymarksgården nord for Ladby, i 1933 fandt et kranie på sin mark.

Han tilkaldte apotekeren, der var kendt som meget vidende og ivrig amatørarkæolog. Da Poul Helweg Mikkelsen nåede frem, fik han fortalt en såre interessant historie:

Landmanden fortalte ham, at man i løbet af de seneste 25 år på marken havde fundet 20-30 skeletter i forbindelse med grusgravning. Det var før Eriksens tid på Nymarksgården, men det fortaltes, at skeletterne blev lagt i æblekasser under en seng på gården, inden disse blev flyttet ned i en kælder, der i dag var blevet fyldt op.

Efter at have undersøgt kraniet vendte apotekeren hjem, men blev tilkaldt igen året efter, da man fandt en noget nær komplet kvindegrav med masser af udstyr og yderligere tre grave på marken.

Endelig blev der i 1934 ved en høj på marken fundet nogle store sten og en samling mystiske jerntakker.

Apotekeren måtten give op og tilkaldte i stedet Nationalmuseet, der frem til julen samme år foretog udgravninger i området. Dog uden at kunne forklare, hvad det var for jerntakker man havde fundet.

Efter jul blev udgravningerne genoptaget, og i dag for 80 år siden kom det store gennembrud:

I 1937 blev Ladbyskibets gravhøj rekonstrueret takket være en gave fra apoteker Poul Helweg Mikkelsen. Og sådan ser det ud i dag. Foto: Vikingeskibsmuseet Ladby

Der blev fundet et større antal jernnagler, der sirligt lå i rækker, og det var disse, der fik museumsassistenten og apotekeren til korrekt at konkludere, at der var tale om et skib.

Det første af sin art fundet i Danmark.

Jerntakkerne havde gjort det ud for dekoration af stævnen.

Senere udgravninger afslørede, at en høvding var begravet i skibet i 900-tallet.

Model af Ladbyskibet. Foto: Vikingemuseet Ladby

Siden fandt arkæologerne ud af, at skibet var blevet bygget på et tidspunkt mellem år 900 og 950 - altså i vikingetiden.

Det var, da det var fuldt sødygtigt godt 20 meter langt og 3 meter bredt. Det havde plads til 32 roere og var naturligvis også sejlførende. Beregninger har vist, at der er tale om et særdeles manøvredygtigt krigsskib.

Og det endte altså i en gravhøj, som et fornemt gravkammer for en høvding.

Man gjorde en del fund i gravhøjen, men konstaterede samtidig, at højen på et tidspunkt var blevet åbnet og godt og grundigt plyndret af gravrøvere.

Det sensationelle fund kom på alle landets forsider og interesserede valfartede til stedet. Af samtidige optegnelser fremgår det, at stedet nogle gange blev besøgt af op til 1.000 mennesker på samme dag.

Vikingeskibsmuseet Ladbys bygninger, der ligger tæt på både højen og pladsen, hvor man er ved at bygge en rekonstruktion af skibet. Foto: Vikingeskibsmuseet Ladby

Da udgravningerne var afsluttet meldte sig spørgsmålet om, hvor resterne af skibet skulle opbevares.

Mange mente, at det naturligt hørte til på Nationalmuseet i København, men den løsning viste sig alt for kostbar.

I stedet sprang den gode apoteker til igen og tilbød at betale for opførelsen af en betonhvælving over skibet, så det dels blev liggende på findestedet og dels blev beskyttet mod vind og vejr.

Det skete i 1937 og sådan gik det til, at Ladbyskibet fik sin gravhøj tilbage - og der ligger det den dag i dag.

Nedgangen til gravkammeret, hvor Ladbyskibet befinder sig. Foto: Wikimedia Commons

Men meget er sket siden 1930'erne og mere vil ske fremover omkring Danmarks første vikingeskib.

På et tidspunkt efter Befrielsen i maj 1945 flyttede man et ældre bindingsværkshus tæt på gravhøjen med Ladbyskibet, og huset blev fra 1949 bolig for den kustode, der passede den unikke gravhøj og skibet.

For at bevare skibet under bedst tænkelige forhold blev der i 1984/85 installeret et klimaanlæg i højen og der blev indrettet et lille museum i huset.

20 år senere blev driften af museet - ikke ejerskabet - overdraget fra Nationalmuseet til Kerteminde Museum. I 1998 etalerede Kerteminde Museum dets arkæologiske afdeling på det, der var blevet til Vikingeskibsmuseet Ladby. I den periode blev der udført yderlige forbedringer af forholdene i højen - ligesom tidligere takket været en bevilling fra A.P. Møller Fonden.

I 2007 blev en større udvidelse af museet taget i brug og til de nye lokaler blev hentet en lang række af de genstande, der i 1930'erne var ført til Nationalmuseet i København, hvor der stadig opbevares fund fra Ladby. Men det er planen at de i de nærmeste år vender tilbage til Fyn, hvor man også har andre - og meget store - projekter kørende:

Omkring 30 frivillige fra Ladby Skibslaug arbejder flere dage om ugen på rekonstruktionen af Ladby-skibet. Foto: Vikingeskibsmuseet Ladby

På museet er omkring 30 frivillige (organiserede i Ladby Skibslaug) under kyndig ledelse - efter mange, lange og meget omhyggelige forberedelser - i fuld gang med at bygge en tro kopi af Ladbyskibet, der vil gøre det muligt for alle at få en sejltur på Kerteminde Fjord.

Byggeriet, der forventes afsluttet i år, udføres i tæt samarbejde med Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Rekonstruktionen af skibet er realiseret med støtte af Augustinus Fonden, der har bevilget knap 4,9 mio. kr. til projektet.

Se video om byggeriet af Ladbyskibet:

Så jo...

Det var i sandhed resterne af et enestående skib, som museumsassistent Larsen og apoteker Mikkelsen stod over for den iskolde vinterdag i dag for nøjagtig 80 år siden.

80 års dagen for fundet markeres det meste af dagen på Vikingemuseet Ladby - og det kan du læse meget mere om her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her