Påstand gentages: Nobelpristager myrdet

Men Pablo Nerudas jordiske rester blev gravet op i april. Konklusion: Han døde af kræft.

Artiklens øverste billede
Pablo Neruda døde 12 dage efter at Pinochet overtog styret i Chile efter et blodigt militærkup.

Om aftenen den 23. september 1973 døde den højt ansete og verdenskendte chilensiske forfatter, politiker, diplomat og nobelpristager Pablo Neruda.

Dette er et uomstvisteligt faktum, men her hører enigheden op.

Neruda var 69 år, da han døde - og han led af prostata-kræft.

Dette er siden blevet angivet som den officielle dødsårsag, men det er langtfra alle enige om.

Og de chilenske myndigheder afviser ikke, at der vil blive foretaget yderligere undersøgelserne af omstændighederne omkring hans død.

For med til historien hører, at Augusto Pinochet 12 dage tidligere kom til magten i Chile gennem et blodigt militærkup.

I 1971 fik Pablo Neruda Nobelprisen i litteratur, der her overrækkes af den svenske konge.

Dette skete med mange kritikere efter kuppet.

Blandt disse også Chiles præsident fra 1964 til 1970 - Eduardo Frei Montalva, der i 1982 blev indlagt på The Santa Maria Clinic i Santiago - samme hospital, hvor Neruda døde ni år tidligere.

Blev myrdet

Indtil 2006 hed det officielt, at han døde af komplikationer i forbindelse med en mindre operaration. Men i 2006 afslørede en undersøgelse, at Montalva faktisk blev myrdet med blandt andet sennepsgas.

Det er godtgjort at tidligere præsident i Chile Eduardo Frei Montalva i 1982 blev myrdet efter ordret fra Pinochet.

Adskillige af hans familiemedlemmer - og mange andre med dem - er fuldstændig overbevist om, at han blev myrdet.

Fra officiel chilensk side bøjede man sig tidligere på året for kravet om en ny undersøgelse, og den 8. april blev forfatterens jordiske rester gravet op.

Forskerteam: Han døde af kræft

Disse blev i et halvt år undersøgt af et internationalt team af retsmedicineren, og teamets konklusion er helt klar:

Pablo Neruda døde af kræft og blev ikke forgiftet.

Augusto Pinochet - stod han også bag Nerudas død?

Kort før jul meddelte Nerudas nevø, Rodolfo Reyes, at han har anmodet dommeren Mario Carroza, der er ansvarlig for sagsbehandlingen, om at fortsætte undersøgelserne. Og i følge Reyes er dommeren ikke afvisende.

Han tilføjer, at selvom retsmedicinerne i deres rapport offentliggjort den 6. november konkluderer at Neruda døde af kræft, så er undersøgelserne af omstændighederne omkring hans død ikke afsluttet.

Motivet til at skille sig af med den systemkritiske Neruda skulle være, at han mindre end en måned inden sin død, havde fået garanti for, at efter en flugt, kunne få ophold i Mexico, hvorfra han givet ville have fortsat sin kritik af diktaturet i Chile.

Er det resterne af Neruda?

Siden Nerudas jordiske rester blev gravet op, har det svirret med rygter og teorier.

En af de mere vidtgående er fremsat af det chilenske kommunistparti, der betvivler, at det er Nerudas jordiske rester, der er blevet undersøgt af ekspert-teamet.

I maj måned besluttede politiet i forbindelse med de igangværende undersøgelser, at afhøre en vis Dr. Price, der angiveligt var lægen, der behandlede Neruda på hospitalet.

Ingen Dr. Price

Undersøgelserne mundede ud i, at der ikke fandtes nogen Dr. Price på noget chilensk hospital i 1973, men beskrivelsen af Price passer på en prik på en Michael Townley, der var CIA-dobbeltagent og arbejdede tæt sammen med Chiles hemmelige politi under Pinochet-styret.

Tidligere er Townley i  USA gemt væk under et særligt vidne-beskyttelsesprogram efter at han havde indrømmet, at han havde dræbt flere Pinochet-modstandere både i Wasghington og Buenos Aires.

Men i den forbindelse understregede de amerikanske myndigheder i begyndelsen af juni at undersøgelser havde dokumenteret af Townley ikke var i Chile i 1973 og derfor umuligt kan havde dræbt Neruda.

Chile må kende sandheden

På spørgsmålet om, hvorfor det i dag er så væsentligt at få klarlagt nøjagtig af hvad og hvordan Neruda døde, har forfatteren Antonio Skarmeta - der mener at Neruda døde af kræft og ikke andet - blandt andet udtalt i et interview til The Guardian:

"Der er en rimelig tvivl. Hele sagen er ekstrem trist - især af Nerudas jordiske rester nu er fjernet fra hans elskede hjem på Isla Negra. Men Chile har brug for at vide med sikkerhed, hvad der skete og - hvis han blev myrdet - må de kriminelle findes."

Hvad der nu skal ske med Pablo Nerudas jordiske rester er ikke afgjort endnu, men hvis myndighederne i Chile beslutter at lukke sagen og genbegrave forfatteren, vil det formentlig ikke standse spekulationerne i om han blev myrdet af styret den 23. september om aftenen på The Santa Maria Clinic i Santiago

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.