Annonce
Historie

Forfatter: Berygtet dansk nazist bør retsforfølges

Det mener forfatter, der udsender bog om nazisten Søren Kam, der stadig lever i Tyskland.

Carl Henrik Clemmensen blev henrettet den 23. august 1943. Foto fra bogen

"Om muligt bør Søren Kam dømmes for det drab og den terror, han har begået,"

Det mener forfatteren og journalisten Erik Høgh Sørensen, der på onsdag udgiver sin anden bog om den danske SS-officer Søren Kam, der for længst har tilstået sin andel i drabet på BTs chefredaktør Carl Henrik Clemmensen den 30. august 1943.

Søren Kam har siden 1956 levet i Tyskland - ethvert forsøg på at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark er til dato slået fejl. Foto: Polfoto
"Han skal naturligvis ikke i fængsel, men en dom har et forebyggende budskab: Hvis du begår et drab i Danmark, så kommer du før eller senere til at stå til regnskab," fortsætter forfatteren.

Tysk statsborger

Søren Kam, der fylder 92 år til november, fik i 1956 tysk statsborgerskab og har opholdt sig i Tyskland lige siden.

I sin tredje bog om Søren Kam og drabet på BT-redaktøren fremlægger forfatteren yderligere beviser på, at Kam var dybt involveret i henrettelsen af Carl Henrik Clemmensen.

Desuden optrevler han de mange juridiske aspekter, der har omgærdet de seneste mange års forgæves forsøg på at få stillet Søren Kam til ansvar for sine handlinger.

Hædret af SS

Søren Kam kæmpede under Anden Verdenskrig på tysk side på østfronten som en del af 5. SS-Panzer-divison Wiking.

Han fik i den anledning rang af Obersturmführer og modtog Jernkorsets ridderkors. Dermed blev han det højest dekorerede dansker i tysk tjeneste.

Forfatter og journalist Erik Høgh-Sørensen har skrevet tre bøger om Søren Kam PR-foto
De undslupne krigsforbrydere repræsenterer en systemfejl, der er værre end tamilsagen, Farumsagen, diverse skattesager og andre.
Erik Høgh-Sørensen - forfatter

I 1943 blev han anmodet om at opbygge Schalburgkorpset i Danmark. Korpsets formål var at gå aktivt til kamp mod den danske modstandsbevægelse.

Det var i den forbindelse, at han i Lundtofte den 30. august 1943 deltog i likvideringen af Carl Henrik Clemmensen. Det skete sammen med Jørgen Waldemar Bitsch og Knud Flemming Helweg-Larsen.

Sidstnævnte blev efter krigen dødsdømt og henrettet for sin andel i henrettelsen, mens Bitsch forsvandt sporløst.

Aldrig retsforfulgt

Søren Kam er aldrig blevet retsforfulgt.

Men der har siden 1956 været gjort adskillige forsøg.

I 1968 forklarede Søren Kam, at han kun havde affyret et solidaritetsskud mod BT-redaktøren, der alllerede lå død på jorden. Dræbt af Helweg-Larsens kugler.

Ændrede forklaring

I 1997 afslørende en ny gennemgang af obduktionsrapporten om den myrdede, at han var blevet dræbt af otte skud, der alle havde ramt ham, mens han stod op.

Chefredaktør på BT - Carl Henrik Clemmensen - blev ramt af otte skud. Foto fra bogen
Derfor ændrede Søren Kam i 1998 forklaring og forklarede nu, at han handlede "i nødværge".

En stor systemfejl

På spørgsmålet om, hvorfor han har fundet det nødvendigt at udgive endnu en bog om Søren Kam, siger Erik Høgh-Sørensen:

"Fordi Danmarks værste terrorist ikke burde gå fri af retsforfølgelse, uanset om han i dag er en gammel mand. I det mindste skal eftertiden vide, at der er tale om en systemfejl af de store."

"Drabet på Clemmensen og historien om Søren Kam" handler ligeså meget om Kam og hans forbrydelse, som den fokuserer på de mange forgæves forsøg på, at få ham retsforfulgt.

Sagen henlagt i 1971

Allerede i 1968 indledte den offentlige anklager i München undersøgelser af Søren Kams SS-fortid og andel i henrettelsen af Carl Henrik Clemmensen, men i 1971 blev sagen henlagt, idet man ikke fandt tilstrækkelige beviser på Søren Kams skyld.

I 2004 lavede Søren Fauli dokumentarfilmen "Min morfars morder". Clemmensen var Paulis morfar og i filmen opsøgte ham Søren Kam.

Filmen skabte nyt fokus på sagen, og den 10. december 2004 blev Søren Kam af retten i Lyngby fængslet "in absentia". En kendelse der stadfæstes af Østre Landsret.

Tyskland havde indtil da nægtet at udlevere ham, men efter en EU-beslutning i 2006 skulle Tyskland i princippet udlevere Søren Kam til retsforfølgning i Danmark.

Anholdt og fængslet

16. august 2006 anmodede det danske Justitsministerium officielt om udlevering af Søren Kam. I september samme år blev han anholdt og fængslet i München, men løsladt knap en måned efter, da de tyske myndigheder ikke fandt grund til at tro, at han ville flygte.

I februar 2007 afviste retten i München at udlevere den aldrende Søren Kam til Danmark, idet man fandt, at han havde gjort sig skyldig i drab og ikke mord. Derfor - fandt den tyske domstol - var sagen forældet.

Forsiden af bogen, der udkommer onsdag den 28. august. PR-foto: Peoples Press
Siden er der ikke gjort forsøg på at få Søren Kam udleveret.

Mange mener, at man bør lade Søren Kam slippe. Dels på grund af hans alder og dels fordi i disse dage er 70 år siden, at forbrydelsen blev begået.

Deri er forfatteren Erik Høgh-Sørensen lodret uenig, og han siger:

"Vi må lære af historien og konstatere ligeud, at Kam ikke burde gå fri af retsforfølgelse, bare fordi det er lykkedes ham at undslippe til Tyskland. Tyskland har groft brudt EUs arrestordre i denne sag og dermed peger historien ind i fremtiden."

Kritik af retsvæsnet

Derudover skyder forfatteren i sin bog med skarpt mod det tyske retsvæsen, som traf beslutningen om ikke at udlevere Kam på et forkert grundlag, og forfatteren lægger heller ikke fingrene imellem i forhold til danske politikere som Frank Jensen (S) og Lene Espersen (K), som man mener, har været med til at forplumre sagen.

Ordet er dit

Hvad mener du? Bør man helt opgive at retsforfølge Søren Kam eller skal han stilles for retten?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Lad Kam i fred
Niels Erik H. Christensen, Birkeparken 74, 7., Odense NØ
I anledning af den 5. maj ville nogle tidligere modstandsfolk have den tidligere SS-officer Søren Kam retsforfulgt her i Danmark. Manden er 90 år.
Professor går nazists ærinde
Peter Skaarup, MF og retsordfører for Dansk Folkeparti ? ?
»Et så utroværdigt udsagn burde selvfølgelig bedømmes i en retssag, men her har en tysk domstol altså valgt at beskytte Kam mod både retssag og udlevering. Hvis den type nødværge bliver retspraksis, vil hundreder af tyske krigsforbrydere kunne søge deres domme omstødt.«
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Til skrald skal du blive

Der er ikke meget ved at blive gammel, når man som John mister sin kone og ikke længere kan se meningen med noget som helst. "Johns saga" beskriver, hvordan savnet kan slibe et menneske ned til nul og niks.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her