Flere penge til Jellingprojektet
<p>Det historiske projekt modtager næsten ni mio. kr. fra Bikubenfonden til mere forskning.</p>
Siden 2009 har forskere fra Nationalmuseet og en række samarbejdspartnere haft en unik chance for at belyse, hvordan Danmark blev et kongedømme.
Dengang fik man 23,3 mio. kr. fra Bikubenfonden til projektet.
Nu skal anden fase så i gang, og til det har Bikubenfonden endnu engang valgt at støtte, da den har doneret næsten ni mio. kr. til Nationalmuseets Jellingprojekt.
Skriver danmarkshistorie
De arkæologiske undersøgelser i Jelling har afdækket Nordeuropas største kongsgård fra vikingetiden.
Bikubenfondens direktør, Søren Kaare-Andersen, fortæller, at det er sjældent, at man får lov til at skrive danmarkshistorie, hvilket Jellingprojektet gør.
"Vi er utroligt stolte af at have været med i dette banebrydende projekt fra starten, og det er helt naturligt for os at bidrage til at følge projektet til dørs med denne bevilling," siger han i en pressemeddelelse.
Afsluttes i 2014
Projektet har vist, at monumenterne i Jelling har vist sig at ligge inden for et areal på 12,5 hektar, svarende til 15 fodboldbaner.
Derfor er Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, glad for, at den nye økonomiske støtte kan sikre, at projektet bliver afsluttet under optimale forhold.
"Jeg er meget taknemmelig for Bikubenfondens generøsitet, som betyder, at Nationalmuseet kan afslutte undersøgelsen af Jelling Kirke og publicere de spændende undersøgelser, der har afsløret mange ukendte detaljer om Harald Blåtands kongesæde," siger han.
Undersøgelserne af Jelling Kirke starter den 1. juni i år, og hele Jellingprojektet forventes afsluttet i 2014.
Projektets viden vil komme frem i et kommende vikingeoplevelsescenter, som er lavet i samarbejde med Vejle Kommune.