Amatør gjorde fornemt guldfund
Sidste år fandt han uhyre sjælden mønt - nu har metaldetektoren fundet guld.
Sidste år blev der på marken ved stormandsgården på Stavnsager ved Randers fundet en uhyre sjælden mønt fra Karl den Stores tid, og nu er der gjort endnu et fornemt fund.
Tilmed af den samme amatør-arkæolog.
Det drejer sig om tre hængesmykker/amuletter i guld - såkaldte brakteater.
Fundet er gjort med en metaldetektor af amatørarkæologen Ove Madsen, der jævnligt afsøger området omkring stormandsgården.
De særlige smykker blev fremstillet fra omkring 450 og et stykke ind i 500-tallet.
Brakteaterne er ofte udsmykket med billeder, der kan knyttes til den nordiske mytologi. De blev dels brugt til markering af status og rigdom, men også som et værn mod onde ånder. Mange af de fundne brakteater rummer desuden rune-indskrifter, men disse er ofte svære at tyde.
Forskellige
Man stemplede motiverne ind i guldet, hvorfor der kunne laves flere ens brakteater, men de tre, der er fundet ved Randers er forskellige.
Den største af dem viser hovedet af en mand sammen med et stort dyr. Dyret er udstyret med horn og lange tæer, men andre brakteater viser, at det skal forestille en hest, som manden står bagved. Rundt om de to løber et runebånd, som afsluttes med et par rovfuglehoveder foroven.
Runeindskriften er en blanding af runer og andre tegn. Den giver ingen sproglig mening, men det kunne se ud som om, den er et tilløb til at skrive runerækken.
Magisk virkning
"I øvrigt må det have virket magisk på folk, at man kunne videregive en meddelelse uden at skulle sige det højt. Det var der ikke mange, der kunne, og det er altså også gået galt for brakteatsmeden," skriver runolog fra Nationalmuseet, Lisbeth Imer i sin blog "Runer og mønter".
De to andre brakteater forestiller begge fantasi-dyr. Den største af dem viser en fugl med krumt næb, en stor fod og lange børster på ryggen. Den anden er svær at finde hoved og hale på, men den forestiller et uhyre med hovedet ved brakteatens højre kant og en lang, slank krop, som ben og fødder er flettet sammen med.
Fund på Randers-egnen
Om brakteaten skriver Lisbeth Imer i sin blog:
"Vi kender nogle få andre brakteater, hvor billedet også bliver indrammet med et runebånd ligesom på den nye fra Stavnsager. Både runerne og de andre tegn er næsten identiske.
De er alle fundet på Randersegnen, og de må være lavet af en guldsmed, som havde sine egne meninger om, hvordan en brakteat skulle se ud. Det samme gælder de to nye brakteater med fantasi-uhyrer.
Måske er de lavet af samme mand, og måske arbejdede han hos den stormand, der boede på Stavnsager?"