Forbløffende bud på grusom morder

Ingen ved, hvem historiens mest berygtede seriemorder var - nu lanceres ny overraskende teori.

Artiklens øverste billede
Lizzie Williams - gift med lægen John Williams, der tidligere er blevet hængt ud som værende Jack the Ripper. Ny bog slår til lyd for, at Lizzie Williams var den berømte seriemorder. Illustation: John Morris: "Jack The Ripper: The Hand Of A Woman."/Mark Davey

Solen er så småt ved at stå op, men den kaster ikke meget lys ned i de smalle gader og skumle gyder i Londons berygtede Whitechapel-kvarter.

Kusken Charles Cross er på vej til arbejde.

Da han i Buck's Row omkring kl. 03.40 passerer den en port til en stald, får han på gaden øje på noget, han antager, er en presenning.

I den agt at tage den med sig går han hen for at samle den op.

Og stivner.

Det er ikke en presenning.

Foran ham ligger et ekstremt lemlæstet lig af en kvinde.

Bag sig hører han pludselig skridt.

Da han opskræmt vender sig, får han øje på Robert Paul - endnu en kusk på vej til arbejde.

Charles Cross kalder på ham og viser ham liget af kvinden foran porten.

Kvinden ligger på ryggen og hendes kjole er trukket så meget op, at hendes nøgne blodige underliv og mave er blottet.

Selvom begge kuskene kan se, at hendes underliv og mave er frygtelig lemlæstet af adskillige dybe snitsår, er de ikke sikre på, om hun er død.

Charles Cross tager fat i hendes ene hånd.

Den er iskold, har han senere fortalt.

Robert Paul mener, at hun stadig trækker vejret, og beder Cross hjælpe med at rejse hende op i siddende stilling.

Det nægter han pure - havde han indvilget ville de to mænd have opdaget, at et snit i hendes hals næsten havde gennemskåret denne.

I stedet trækker de to chokerede mænd hendes kjole ned så underlivet er dækket og forlader stedet for at lede efter en betjent.

De møder et øjeblik efter gadebetjenten Jonas Mizen, der er i gang med sit natlige runde i kvarteret. De fortæller ham om kvinden og fortsætter derefter til den stald de arbejder i.

Mizen er fremme ved liget omkring 03.45 og konstaterer straks, at kvinden er død.

Da han 40 minutter tidligere havde passeret stedet, bemærkede han intet usædvanligt.

I løbet af kort tid tilkaldes flere betjente til mordstedet - og efter at have afhørt beboere og de ansatte, der arbejder på et hesteslagteri umiddelbart ved siden af porten til stalden - må de konstatere:

Ingen har hverken set eller hørt noget.

Senere undersøgelser af det lemlæstede kvindelig viste, at hun døde næsten øjeblikkelig efter at morderen skar hendes hals over med så stor voldsomhed, at offeret var tæt på at miste hovedet.

De dybe snit i hendes underliv og mave blev først - viste senere undersøgelser - tilføjet efter hendes død.

Det første offer

Den myrdede kvinde var Mary Ann Nichols - kaldet Polly.

Netop fyldt 43 år og en af de mange mere eller mindre forhutlede og alkoholiserede kvinder, der tjente til dagen og vejen som prostituerede under meget kummerlige kår i det dengang så berygtede Whitechapel-kvarter i London.

Et kvarter, der husede samfundets absolutte bund.

Hun blev myrdet i de tidlige morgentimer den 31. august 1888.

Men Mary Ann Nichols skulle ikke blive den brutale morders eneste offer.

Fundet af den prostituerede blev indledningen til en af historiens mest omtalte - og stadig uopklarede - mordgåder.

SE DOKUMENTAR: Jack the Ripper

Da politiet om formiddagen den 9. november blev tilkaldt til en lille etværelses lejlighed på Miller's Court for at undersøge det ekstremt lemlæstede lig af den prostituerede Mary Kelly, der gik under navnet Ginger, var politiet sikre på, at man stod med det femte offer for den morder, der begyndte med at myrde Mary Ann Nichols.

Forinden blev Annie Chapman myrdet 8. september.

Elisabeth Strides og Catherine Eddowes blev begge myrdet den 30. september.

Samme fremgangsmåde

Fælles for de fem mord var fremgangsmåden og omfanget - karakteren - af lemlæstelserne.

Hos tre af kvinderne manglede således livmoderen helt eller delvist.

Sagen om de grusomme mord i Whitechapel vakte voldsom opsigt og fik massiv omtale i aviserne.

En journalist kaldte den ukendte morder for Jack the Ripper - og det navn har klæbet til den stadig ukendte seriemorder lige siden.

De fem nævnte kvinder blev med meget stor sandsynlighed dræbt og lemlæstet af den ukendte morder, men det kan absolut ikke udelukkes at Jack the Ripper har adskillige andre mord på sin samvittighed.

Men "nøjes" man med at tilskrive ham de fem nævnte brutale mord, så er faktum, at Jack the Ripper indstillede sine ugerninger den 9. november 1888.

Og siden forsvandt sporløst.

Århundrets største gåde

Serie-mordene i Whitechapel-kvarteret er langt fra kriminalhistoriens eneste seriemord, men omstændighederne omkring det - og især det faktum, at morderens identitet aldrig er blevet afsløret - gør, at det stadig er en af kriminalhistoriens mest berømte sager.

I årenes løb er omkring 100 mænd blevet udråbt som værende Jack The Ripper. Lige fra - i den brede offentlighed - ukendte kriminelle over kendte kulturpersonligheder til et medlem af den britiske kongefamilie.

I alle årene har det været en udbredt opfattelse at morderen var en mand, men nu er der netop udkommet endnu en bog, der i den grad går imod strømmen og identificerer en kvinde som Jack The Ripper.

Lizzie Williams hedder hun - og det er første gang, der udgives en bog, der hævder, at morderen var en kvinde.

Hende vender vi tilbage til senere i artiklen.

Utallige teorier

Intet mord har affødt flere teorier - flere bøger, tv-dokumentarer og spillefilm - som de grusomme mord i Whitechapel i 1888.

SE TRAILER: Johnny Depp i "From Hell"

Der er afviklet adskillige udstillinger. Kunstnere og illustratorer har i hundredvis af gange tegnet morderen og skildret ham i udførelsen af sine bestialske gerninger.

Der er skrevet og udgivet adskillige sange om Jack the Ripper

VIDEO: Morrisey synger "Jack the Ripper"

Der er opstået en hel industri med afsæt i Jack The Ripper - og naturligvis kan man blandt så meget andet, også tage på en guidet tur i Jack The Rippers fodspor i det Whitchapel-kvarter, der i dag er forvandlet til et af Londons mere eksklusive kvarterer.

I tusindvis beskæftiger sg stadig indgående med de opklarede mord - mysteriet om Jack the Ripper, der 124 år efter deres udførelse, stadig fascinerer og frastøder.

Et hav af websider er dedikeret til mysteriet om den ukendte britiske seriemorder, og den enorme interesse, der stadig for Jack The Ripper, har affødt en hel "videnskab" kaldet ripperologi - de der har dedikeret meget af deres tid til at bore i det uløste mysterium kaldes ripperologer...

Kvindelig morder?

Hvorfor Jack The Ripper så målrettet søgte sine ofre blandt de prostituerede i Whitechapel og hvorfor mordene - forudsat at man (som i denne artikel) holder sig til de fem ofre, der med nogenlunde sikkerhed kan tilskrives Jack the Ripper - fandt sted over en ganske kort periode, har affødt et stort antal teorier.

Disse gående på alt fra en sindssyg galnings værk til, at det i virkeligheden var en bestillingsopgave udført af en person, der blev betalt for det.

Og nu er altså den første kvindelige Jack The Ripper seriøst bragt i spil.

Det bliver hun af den pensionerede advokat John Morris, der netop på forlaget Seren har udgivet den kontroversielle bog "Jack The Ripper: The Hand of A Voman"

Først manden

Lizzie Williams var gift med den ansete London-læge John Williams, der i øvrigt selv i en bog udgivet i 2005 blev udråbt som Jack The Ripper.

John Williams drev blandt andet en abort-klinik i Whitechapel-kvarteret, og han var uddannet kirurg.

Hendes motiv skulle i følge John Morris være voldsom sorg - og vrede - over, at hun ikke var i stand til at føde børn.

I sin bog hæfter John Morris sig ved adskillige detaljer og omstændigheder omkring de fem mord, der i følge ham indikerer, at Jack the Ripper var en kvinde.

Tegn på kvindelig morder

Blandt det advokaten fremhæver er, at ingen af de fem ofre blev seksuelt misbrugt.

Men for eksempel også at offeret Annie Chapmans personlige ejendele lå for fødderne af hende arrangeret i hvad Morris beskriver som "en meget kvindelig måde."

Ved et af de andre ofre fandt politiet tre knapper fra en kvindestøvle. I Mary Kellys lejlighed fandt politiet i kaminen resterne af en kvindes tøj og en hat.

Hverken støvleknapper eller tøjet tilhørte nogen af ofrene.

Og den pensionerede advokat, der i dag bor i Belfast, går et skridt videre.

Han mener, at kunne dokumentere at Lizzie Williams' mand havde en affære med det sidste offer Mary Kelly. Og i sin research har han også fundet oplysninger, der indikerer at Lizzie Williams umiddelbart efter det sidste mord fik et alvorligt nervøst sammenbrud.

Voldsom kritik

I forbindelse med udgivelsen af sin bog, erkender John Morris i interviews med flere britiske medier, at han bog er kontroversiel. At den går imod strømmen og gør op med den mest udbredte teori - nemlig at Jack The Ripper var en mand.

Derfor imødeser han voldsom kritik fra de mest inkarnerede ripperologer - og de reaktioner er bestemt heller ikke udeblevet.

Paul Begg, der opfattes som en af de førende ripperologer, har om den nye til avisen The Daily Telegraph blandt andet udtalt:

"Den oprindelige bog, der rettede fokus på John Williams var elendig, men denne er endnu værre."

Uncle Jack

Bogen, der hængte John Williams ud som seriemorder udkom med titlen "Uncle Jack" i 2005, og den var blandt andre skrevet af en af lægens efterkommere: John Williams.

Bogen hævder at John Willams, der i øvrigt også var fødselslæge for flere medlemmer af den britiske kongefamilie, kendte alle sine ofre personligt. Motivet for mordene skulle være forskning i, hvad der førte til kvinders manglende evne til at føde børn.

Da bogen var udkommet, blev den straks bestridt af hardcore ripperologer, der blandt andet angreb dokumentationen. Et dokument, der i følge bogen koblede lægen til et af ofrene, rummede - viste det sig - således ingen referencer til en sådan forbindelse.

Og nu er det så John Morris' bog der får med grovfilen.

Fra kritikere, der så langt fra indbyrdes er enige om, hvem Jack the Ripper i virkeligheden var.

Ikke den sidste bog

Ingen tvivl om, at John Morris' bog, så langt fra bliver den sidste bog.

Den sidste teori, der luftes om en af verdens mest berømte mordgåder.

Fælles for disse teorier er, at de alle - i hvert fald umiddelbart - virker særdeles overbevisende.

Dog vil opfattelsen af hele den komplekse sag omkring seriemordene i Whitechapel i sensommeren og efteråret 1888, også fremover i høj grad være et spørgsmål om tro.

For til dato er der ikke fremlagt et nagelfast bevis på, hvem Jack The Ripper var.

Opklares sagen?

Der er dem, der tvivler på, det nogensinde vil ske på grund af sagens alder - og der er dem der - med tanke på den givtige Ripper-industri - håber, at sagen aldrig bliver opklaret.

Under alle omstændigheder:

Jack the Ripper er til dato ikke med usvigelig sikkerhed identificeret.

Ingen aner derfor, hvad han - eller hun - foretog sig efter den 9. november 1888.

Den dag, da Jack the Ripper i den lille lejlighed på Miller's Court udførte sin værste og mest omfattende mishandling af et af sine ofre.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.